BRANCA Postat Martie 11, 2023 Partajează Postat Martie 11, 2023 yo9hrb.E vorba de trafurile audio,nu de cele de alimentare... Link spre comentariu
deneinvins Postat Martie 11, 2023 Partajează Postat Martie 11, 2023 Varianta cu un tranzistor și transformator, cu ajustarea corectă a valorilor componentelor, produce un sunet plăcut. Am construit mai multe cu ajutorul transformatorului de ieșire din radio Albatros, Milcov 1 și altele. Am construit transformatoare specifice pe pachete de tole de 1 - 1,5 cmp, primar 2 x 1000-1500, spire 0.15 CuEM, secundar 100 spire 0,5 CuEM. Pentru încercări am folosit ca material magnetic chiar o tijă metalică de vreo 5 cm, recuperată dintr-o coadă de supapă de motor de Dacia, cu același număr de spire. Sunetul era mai ascuțit (frecvență mai mare), dar a funcționat. Încercați, sigur vor funcționa. Cu încredere. Succes ! Link spre comentariu
yo9hrb Postat Martie 11, 2023 Partajează Postat Martie 11, 2023 Acum 50 minute, BRANCA a spus: yo9hrb.E vorba de trafurile audio,nu de cele de alimentare... Scuze, am citit din 2 in 3. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Martie 12, 2023 Autor Partajează Postat Martie 12, 2023 Gasisem cand eram copil un ciripit de pasari care facea foarte frumos intr-o carte de electronica veche csre avea numai scheme cu tranzistori pe germaniu de tip ac180. Nu mai reusesc sa imi aduc aminte cum se numea acea carte. Nu era almanah tehnium. Era mai mica ca format decat almanahurile. Poate are cineva ceva informatii despre cartea aia un indiciu ceva sa imi aduc aminte Link spre comentariu
validae Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 Mâine pun schema de la serviciu, e simplă de tot şi nu foloseşte transformator, ci o simplă bobină cu miez de fier, care poate fi un simplu şurub.Schema cu doi tranzistori am încercat s-o reconstruiesc aseară, dar după vreo trei ore de tatonări, am renunţat, e prea pretenţioasă la orice parametru schimbat, chiar şi difuzorul contează ce impedanţă are. Schema de la serviciu are ca bază tot oscilatorul Hartley şi are la bază tot schema cu traf defazor, doar că folosind în loc o simplă bobină cu priză mediană, are ca difuzor un traductor piezo, cum sunt cele de la felicitările muzicale.Sună foarte frumos, cred c-o s-o şi construiesc mâine la serviciu. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 Aici poţi să găseşti o schemă pe tranzistori germaniu şi cască telefon şi să auzi cum sună. Link spre comentariu
validae Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 Nu contează că e Germaniu sau Siliciu, cu modificarea rezistorilor de polarizare şi polarităţii electroliticilor poţi pune orice tranzistor. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 Corect Validae.In schemă se poate experimenta şi cu valorile C1,C2 şi R2 pentru tonalitatea dorită şi durata trilurilor... Aici e sunetul de la alt "canar",cu un tranzistor şi cu traf audio. https://radio-hobby.org/uploads/schemes/402/bird.wav Schema e în link,text în engleză: https://radio-hobby.org/modules/news/article.php?storyid=402 Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 Când ma gândesc ce enervante erau la ușa, cand voiai sa suni discret...trezea tot blocul. Mai era un soi de sonerie cu melodie. Făceai un rebus pana termina de sunat. Venea gazda, intrai, dar melodia încă mai mergea. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Martie 12, 2023 Autor Partajează Postat Martie 12, 2023 Acum 3 ore, BRANCA a spus: Corect Validae.In schemă se poate experimenta şi cu valorile C1,C2 şi R2 pentru tonalitatea dorită şi durata trilurilor... Aici e sunetul de la alt "canar",cu un tranzistor şi cu traf audio. https://radio-hobby.org/uploads/schemes/402/bird.wav Schema e în link,text în engleză: https://radio-hobby.org/modules/news/article.php?storyid=402 Asta face misto da n-am de unde sa iau nenorocitu ala de traf Link spre comentariu
George Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 Varianta cu circuit integrat. Link spre comentariu
spirica Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 Din Tehnium-ul nostru. Dar ciudat ca nu este prevazuta o coborare la 5V a tensiunii de alimentare a TTL-ului! Link spre comentariu
fratello Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 Pe acesta l-am facut eu. Din pacate nu a functionat ; din lipsa de timp si entuziasm nu am cautat motivul. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Martie 12, 2023 Autor Partajează Postat Martie 12, 2023 Acum 49 minute, George a spus: Varianta cu circuit integrat. Varianta asta e fix acest integrat de aici doar ca difera schema. Al meu functioneaza da scoate un sunet ca bipuri Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Martie 12, 2023 Autor Partajează Postat Martie 12, 2023 Mi-am amintit de cartea din care am facut ciripitu. O mai are cineva? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum