Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

kit sonerie cu ,,ciripit de păsărele,, sau schema.

ionutz2013

Postări Recomandate

• Răspunsuri 66
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionutz2013

22

• validae

12

• BRANCA

5

• doru3160

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Varianta cu un tranzistor și transformator, cu ajustarea corectă a valorilor componentelor,

produce un sunet plăcut. Am construit mai multe cu ajutorul transformatorului de ieșire din

radio Albatros, Milcov 1 și altele.

Am construit transformatoare specifice pe pachete de tole de 1 - 1,5 cmp,

primar 2 x 1000-1500, spire 0.15 CuEM, secundar 100 spire 0,5 CuEM.

Pentru încercări am folosit ca material magnetic chiar o tijă metalică de vreo 5 cm,

recuperată dintr-o coadă de supapă de motor de Dacia, cu același număr de spire.

Sunetul era mai ascuțit (frecvență mai mare), dar a funcționat.

Încercați, sigur vor funcționa. Cu încredere. Succes !

Link spre comentariu

Gasisem cand eram copil un ciripit de pasari care facea foarte frumos intr-o carte de electronica veche csre avea numai scheme cu tranzistori pe germaniu de tip ac180. Nu mai reusesc sa imi aduc aminte cum se numea acea carte. Nu era almanah tehnium. Era mai mica ca format decat almanahurile. Poate are cineva ceva informatii despre cartea aia un indiciu ceva sa imi aduc aminte

Link spre comentariu

Mâine pun schema de la serviciu, e simplă de tot şi nu foloseşte transformator, ci o simplă bobină cu miez de fier, care poate fi un simplu şurub.Schema cu doi tranzistori am încercat s-o reconstruiesc aseară, dar după vreo trei ore de tatonări, am renunţat, e prea pretenţioasă la orice parametru schimbat, chiar şi difuzorul contează ce impedanţă are.

Schema de la serviciu are ca bază tot oscilatorul Hartley şi are la bază tot schema cu traf defazor, doar că folosind în loc o simplă bobină cu priză mediană, are ca difuzor un traductor piezo, cum sunt cele de la felicitările muzicale.Sună foarte frumos, cred c-o s-o şi construiesc mâine la serviciu.

Link spre comentariu

Nu contează că e Germaniu sau Siliciu, cu modificarea rezistorilor de polarizare şi polarităţii electroliticilor poţi pune orice tranzistor.

Link spre comentariu

Când ma gândesc ce enervante erau la ușa, cand voiai sa suni discret...trezea tot blocul. Mai era un soi de sonerie cu melodie. Făceai un rebus pana termina de sunat. Venea gazda, intrai, dar melodia încă mai mergea. :rade:

Link spre comentariu
Acum 3 ore, BRANCA a spus:

Corect Validae.In schemă se poate experimenta şi cu valorile C1,C2 şi R2 pentru tonalitatea dorită şi durata trilurilor...

Aici e sunetul de la alt "canar",cu un tranzistor şi cu traf audio.

https://radio-hobby.org/uploads/schemes/402/bird.wav

Schema e în link,text în engleză:

https://radio-hobby.org/modules/news/article.php?storyid=402

Asta face misto da n-am de unde sa iau nenorocitu ala de traf

Link spre comentariu
Acum 49 minute, George a spus:

Varianta cu circuit integrat.

canar-electronic.png

Varianta asta e fix acest integrat de aici  doar ca difera schema. Al meu functioneaza da scoate un sunet ca bipuri 

20230311_210636.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări