ionutz2013 Postat Martie 10, 2023 Partajează Postat Martie 10, 2023 Mai exista pe undeva kituri IPRS Baneasa? Cele originale care erau atunci nu replici gata facute. Ma intereseaza si o schema de la o sonerie care facea ca un ciripit care incepea repede si facea din ce in ce mai rar pana se oprea. Nu stiu daca exista asta in vreun kit. Si nu reusesc sa il denumesc ce fel de ciripit era ala. Sunetul asta il auzeam pe la sonerii in anii 90 pe la colegi din scoala prieteni vechi etc. As vrea sa fac un astfel de montaj sa il pun la sonerie la intrare in locul unui kit de greiere electronic tranzistorizat care m-a cam dezamagit, sunetul nu e realist cum ar fi un greiere. Iar kitu era o replica dupa cele de la iprs. Link spre comentariu
darius_bv Postat Martie 10, 2023 Partajează Postat Martie 10, 2023 Soneria era facuta cu un tranzistor cu germaniu si un traf defazor de la radiouri, imi amintesc ca am visat mult la un asemenea traf pana l-am gasit. Mai avea un condensator de capacitate mare care se incarca cand se apasa pe butonul soneriei. Link spre comentariu
carageae Postat Martie 10, 2023 Partajează Postat Martie 10, 2023 Nu stiu sa fi fost așa ceva kit iprs, dar căutați dupa privighetoare electronică, pe net sau prin cărțile vechi....e o schema foarte realista in kitul "electron 2", dar folosește un transformator de ieșire cu priză mediană în primar. Alea de radio Mamaia sau Albatros merg bine. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Martie 10, 2023 Autor Partajează Postat Martie 10, 2023 (editat) Acum 21 minute, carageae a spus: Nu stiu sa fi fost așa ceva kit iprs, dar căutați dupa privighetoare electronică, pe net sau prin cărțile vechi....e o schema foarte realista in kitul "electron 2", dar folosește un transformator de ieșire cu priză mediană în primar. Alea de radio Mamaia sau Albatros merg bine. Pai nu prea mai am de unde sa iau trafu ala. Tot ce mai am din generatia IPRS e o cutie cu multi tranzistori de tip bd1e5 si cativa 2n3055. Mi-as dori sa mai gasesc kit-uri din alea iprs. Cel mai tare la mine a fost amplif de 10w si am mai avut un ceas digital cu segmente. Am avut miniorga de lumini, sirena wau wau, catelu si altele. Am gasit ceva daca o fi vb de asta, din ce vad portiunea aia de schema nu pare sa aiba traf da nu gasesc toata schema. Editat Martie 10, 2023 de ionutz2013 Link spre comentariu
validae Postat Martie 10, 2023 Partajează Postat Martie 10, 2023 Două scheme care produc un sunet plăcut de ,,canar electronic,,.Prima utilizează un traf defazor audio, de genul celor recuperate din radiouri de buzunar, iar a doua doar două tranzistoare. Am făcut multe exemplare din cea cu două tranzistoare, se pot experimenta multe tonuri şi efecte cu ea.Dar trebuie menţionat că nu-ţi iese ,,din prima,, în ciuda simplităţii schemei, trebuie tatonate multe combinaţii R-C până reuşeşti să obţii ce trebuie. Mai am o schemă, cu un singur tranzistor şi o bobină cu miez de fier şi priză mediană, care scotea un ,,ciripit,, foarte frumos, dar o am pe un carnet de la serviciu.Când ajung acolo o pun aici, era pe cât de simplă, pe atât de eficientă.Era dintr-o sonerie ,,tril,, industrială. http://www.electroniq.net/scheme-electronice-diverse/schema-electronica-sonerie-canar-elecronic.html Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Martie 10, 2023 Autor Partajează Postat Martie 10, 2023 Aia cu traf e ca asta? Link spre comentariu
validae Postat Martie 10, 2023 Partajează Postat Martie 10, 2023 Exact aia e.Dar cum scriam mai sus, te poţi juca cu schema cu doi tranzistori şi o cască telefonică, de genul celor din vechile telefoane româneşti.Sună tare şi se poate ajusta în multe moduri. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 10, 2023 Partajează Postat Martie 10, 2023 Mai mulţi "canari"... https://www.radiolocman.com/shem/schematics.html?di=18674 Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Martie 10, 2023 Autor Partajează Postat Martie 10, 2023 Maine cred ca o sa ma joc cu ea sa vad ce scoate cred ca merge si cu un speaker de smartphone am o citie plina cu asa ceva Link spre comentariu
carageae Postat Martie 10, 2023 Partajează Postat Martie 10, 2023 Radiouri in stare deplorabila se mai gasesc pe grupuri sau OLX....nu e critic transformatorul ala, teoretic se si poate bobina, dar cu siguranta prin talcioc se poate gasi vreun radio lovit si murdar pe care nu-l mai vrea nimeni, dar poate fi un bun donator de traf....sunt mai multe modele, mamaia si albatros erau cele mai cunoscute. Sunt si multe rusesti care merg tot cu germaniu si au traful de iesire cu priza mediana. Prin cartile de radio se poate gasi numarul de spire, ceva gen 2X1000 spire in primar si vreo 100 in secundar, dar nu stiu daca merita... Puteti folosi si un trafo de retea micut care are primar de 2X110V si secundar de vreo 12...doar ca e mai mare decat alea de radio, dar de ciripit sigur ciripeste ;) *** Cred ca ar merita mutata discutia asta intr-un topic separat, pana nu se supara pe noi cei pasionati de KIT-urile IPRS... Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Martie 11, 2023 Autor Partajează Postat Martie 11, 2023 Acum 8 ore, carageae a spus: Radiouri in stare deplorabila se mai gasesc pe grupuri sau OLX....nu e critic transformatorul ala, teoretic se si poate bobina, dar cu siguranta prin talcioc se poate gasi vreun radio lovit si murdar pe care nu-l mai vrea nimeni, dar poate fi un bun donator de traf....sunt mai multe modele, mamaia si albatros erau cele mai cunoscute. Sunt si multe rusesti care merg tot cu germaniu si au traful de iesire cu priza mediana. Prin cartile de radio se poate gasi numarul de spire, ceva gen 2X1000 spire in primar si vreo 100 in secundar, dar nu stiu daca merita... Puteti folosi si un trafo de retea micut care are primar de 2X110V si secundar de vreo 12...doar ca e mai mare decat alea de radio, dar de ciripit sigur ciripeste ;) *** Cred ca ar merita mutata discutia asta intr-un topic separat, pana nu se supara pe noi cei pasionati de KIT-urile IPRS... Am cautat azi prin talcioc dar nu am gasit niciun radio din acela vechi. Nu gasesc datele transformatorului ca l-as bobina singur, am niste trafuri micute recuperate de pe niste placi vechi nu stiu ce au fost, erau pline numai de trafuri mici si tranzistori. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 11, 2023 Partajează Postat Martie 11, 2023 La 10.03.2023 la 19:22, ionutz2013 a spus: Pai nu prea mai am de unde sa iau trafu ala. Daca faci un drum pina la Metrou- Lujerului, iti ofer eu unul! Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Martie 11, 2023 Autor Partajează Postat Martie 11, 2023 Acum 7 minute, Marele Savant a spus: Daca faci un drum pina la Metrou- Lujerului, iti ofer eu unul! Daca stiam am fost azi cand m-am dus in targ la militari poate ma reped intr-o zi daca e La 10.03.2023 la 19:35, validae a spus: Două scheme care produc un sunet plăcut de ,,canar electronic,,.Prima utilizează un traf defazor audio, de genul celor recuperate din radiouri de buzunar, iar a doua doar două tranzistoare.Am făcut multe exemplare din cea cu două tranzistoare, se pot experimenta multe tonuri şi efecte cu ea. Mai am o schemă, cu un singur tranzistor şi o bobină, care scotea un ,,ciripit,, foarte frumos, dar o am pe un carnet de la serviciu. http://www.electroniq.net/scheme-electronice-diverse/schema-electronica-sonerie-canar-elecronic.html Am incercat si schema asta si face ca la romanii au talent cand dau juratii cu X Link spre comentariu
validae Postat Martie 11, 2023 Partajează Postat Martie 11, 2023 Modifică valoarea condensatorului de 10uF şi va ciripi mai des. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Martie 11, 2023 Partajează Postat Martie 11, 2023 Acum 20 ore, carageae a spus: ....sunt mai multe modele, mamaia si albatros erau cele mai cunoscute. Mamaia si Albatros mergeau numai cu baterii sau alimentator extern. N-au traf de alimentare. Eventual, daca nu te intalnesti cu @Marele Savant, vezi la vanzari la userul @marianjoita. Cred ca are si acum trafuri pe alese. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum