Ovidanie Postat Martie 6, 2023 Partajează Postat Martie 6, 2023 Sunt nevoit sa-mi construiesc o noua masina de bobinat, voi incepe cu numaratorul. Sensul de rotatie si numarul de rotatii le voi citi cu ajutorul a patru relee (comutatoare) reed dispuse la 90 grade, magnetul va fi fixat pe axul masinii. Am vazut asa ceva la niste masini de bobinat industriale. Afisaj LCD 2*16 caractere sau ceva echivalent. buton de reset contor. Ce Arduino recomandati? Link spre comentariu
djvas Postat Martie 6, 2023 Partajează Postat Martie 6, 2023 De ce nu folosesti un encoder ? Cred ca e mai simpu de facut partea mecanica. Pot sa-ti dau daca vrei un sistem ca cel din poza Link spre comentariu
daniels Postat Martie 6, 2023 Partajează Postat Martie 6, 2023 Acum 2 ore, Ovidanie a spus: Sunt nevoit sa-mi construiesc o noua masina de bobinat, voi incepe cu numaratorul. Sensul de rotatie si numarul de rotatii le voi citi cu ajutorul a patru relee (comutatoare) reed dispuse la 90 grade, magnetul va fi fixat pe axul masinii. Am vazut asa ceva la niste masini de bobinat industriale. Afisaj LCD 2*16 caractere sau ceva echivalent. buton de reset contor. Ce Arduino recomandati? De ce sa numeri? Ii spui de la inceput cate rotatii sa faca (pasi) si se opreste cand termina. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 6, 2023 Partajează Postat Martie 6, 2023 Am o băbăciune la care am montat un numărător american.Merge şi inainte şi inapoi. Nu ştiu ce se doreşte...Nu cumva o maşină de bobinat automat?Altfel zic că nu merită efortul şi nu se justifică costul. Link spre comentariu
yokoono Postat Martie 7, 2023 Partajează Postat Martie 7, 2023 In tineretea mea foloseam niste numaratoare mecanice folosite in centralele telefonice la numararea impulsurilor. Numara cate convorbiri ai facut. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Martie 7, 2023 Autor Partajează Postat Martie 7, 2023 Nu voi folosi encoder deoarece proiectul va deveni ceva particular, nu va fi usor reproductibil. Un releu reed poate gasi oricine la firmele care monteaza sisteme antiefractie, sunt contactele magnetice pentru usi si geamuri: https://www.a2t.ro/img/1000/800/resize/i/m/imagine-dc-1561w-1.jpg Voi folosi o "masina de gaurit si insurubat" cu acumulator, modelul cu doua trepte la reductor, voi avea grija sa aleg o masina de gaurit cu specificatii pentru insurubat, nu pentru gaurit. Am deja asa ceva, turatia maxima este de 800 rot/min pe treapta 1 si 350 rot/min pe treapta 2. Plus ca are reglaj de turatie, cred ca pot cobora lejer la 20-30 rotatii pe minut. Vad cum o sa fac comanda la picior. Senzorii se monteaza foarte simplu, amj nevoie de doua duscuri de aproximativ 60mm, dintr-un plastic necasant. Mandrina filetantei se demonteaza usor, bacurile trebuie deschise la maximum si devine vizibil un surub, atentie, este cu filet pe stanga. Dupa inlaturarea surubului mandrina poate fi desfiletata de pe ax. Acum: Vedeti ce diametrul are axul mandrinei si gauriti discurile. Un disc va fi fixat pe corpul masinii de gaurit, celalat pe mandrina. Montati totul inapoi si mai departe gasiti o metoda sa lipiti magnetul pe discul mandrinei si releele red pe celalalt disc. Eu zic ca din punct de vedere mecanic este un proiect perfect reproductibil. Partea de numarator vreau sa fie tot asa. Nu vreau masina automata, inca nu am de gand sa bobinez mai mult de patru mici transformatoare pe an. Ce Arduino sa aleg? Sa aiba 5 intrari digitale, 4 pentru relee, plus un buton de reset si ce mai trebuie pt afisaj. Link spre comentariu
cimitavita Postat Martie 7, 2023 Partajează Postat Martie 7, 2023 eu am facut ceva mai complicat electronic dar foarte simplu mecanic. Am pus un motor de 24V cu reductor şi senzor optic de turaţie, comandat PWM de acelaşi microcontroler. Am folosit 4 senzori optici dubli ca să ştiu sferturile de tură. Fiecare senzor poate stabili singur sensul de rotaţie. Acelaşi microcontroler comandă şi motorul pas cu pas de la chestia care ghidează firul de sârmă. Cu toţi senzorii pe care i-am folosit, am avut nevoie de vreo 25 pini, fără a pune la socoteală şi afişajul. Pentru afişaj, am folosit un modul chinezesc cu TM1638. Are pe el 8 digiţi şi 8 butoane şi mănâncă doar 3 pini de la microcontroler. Afişează mult mai rapid decât un LCD şi dacă butoanele sunt citite la fiecare afişare, poate afişa 160-170 ori pe secundă. Mai folosesc afişajele astea la cronometre sau timere care trebuie să afişeze secundele cu 2 zecimale. La carcase de transformatoare noi, dau cam 5-15 ture pe secundă în funcţie de grosimea sârmei, dar la carcase refolosite, trebuie să scad turaţia chiar şi la o tură pe secundă şi să stau să urmăresc daca nu cumva sârma se agaţă de marginea carcasei. Abia atunci când sârma se agaţă şi trebuie să dau înapoi, numărătorul UP-DOWN devine folositor. Dacă nu vrei ca să ţi se fure proiectul, e foarte simplu să protejezi microcontrolerul la citire. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Martie 7, 2023 Autor Partajează Postat Martie 7, 2023 Vreau sa fie totul public. Vreau ca cei ce nu au masina de bobinat sa poata sa faca (improviza) usor una, inspirati de proiectul meu. Eu am posibilitati materiale si am atelierul bine dotat, as putea ca in cateva ore sa-mi fac masina de bobinat. De curand demontat un generator de semnal PRACITRONIC MV61 de unde am recuperat numaratorul mecanic cu trei digiti, capabil sa numere in ambele sensuri, deci as avea numarator. In topicul meu de la vanzari am si axul cu lagare + manivela, deci chiar am totul pentru masina de bobinat. Dar pe altii nu-i ajuta ce am eu, asa cum nici proiectul colegului @cimitavita nu-i ajuta. Este prea complex. Cred ca stiu despre ce este vorba, parca l-am vazut prezentat pe forum. Poate fi sursa de inspiratie dar nu poate fi reprodus de un incepator. Link spre comentariu
merck Postat Martie 9, 2023 Partajează Postat Martie 9, 2023 La 06.03.2023 la 18:23, Ovidanie a spus: Ce Arduino recomandati? Arduino Nano Link spre comentariu
cimitavita Postat Martie 9, 2023 Partajează Postat Martie 9, 2023 La mine nu trebuie ajutor. E deja făcut tot. Dacă vrei, pot să-ți dau detalii despre cum să faci numărătorul up/down. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Martie 9, 2023 Autor Partajează Postat Martie 9, 2023 Colegul @sonic11mi-a recomandat un asemenea display. Am 6 butoane, suficiente pt ce-mi trebuie. Afisajul ar fi compatibil la dimensiuni si conectori cu Arduino Uno. https://i2.wp.com/solarduino.com/wp-content/uploads/2019/12/LCD-Display-shield.png?w=850&ssl=1 Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Martie 11, 2023 Partajează Postat Martie 11, 2023 Poti incerca asta: mie imi functioneaza perfect pe un arduino uno si cu un senzor cu lm393 Link spre comentariu
sonic11 Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 (editat) Salutare. O sa vin in sprijinul acestui mic priect cu doua versiuni de numarataor, uns cu pic16f628 si una cu arduino uno. Prima este cu pic si este conform cerintelor initiatorului, adica va avea pe post de senzori patru contacte magnetice reed cu care se urmareste nr. de spire si sensul de bobinare. In program mai este adaugata o rutina unde se poate selecta un nr de spire de dat si care va fi semnalat cu un led la terminarea spirelor bobinate. Montajul are cinci push butoane cu care se selecteaza nr de sp. si validarea acestuia. Atasez hex-ul si fila proteus in care se poate face si simularea O sa revin si cu varianta pentru aduino uno PS. Inca nu am avut timp sa-l testez fizic NUMARATOR MASINA BOBINAT v1.hex Numarator masina bob.DSN Editat Martie 12, 2023 de sonic11 Link spre comentariu
bentanioan Postat Martie 13, 2023 Partajează Postat Martie 13, 2023 (editat) Pentru distractie am facut un generator de test cu 12F675 (pentru simulare). La mine nu se aprinde ledul cand ajunge la nr. de spire programat (am simulat , nu am facut montajul). Fain proiectul,felicitari. PROBA.DSNGENTEST.hex Editat Martie 13, 2023 de bentanioan Link spre comentariu
nico_2010 Postat Martie 13, 2023 Partajează Postat Martie 13, 2023 Voi muta subiectul la "Microcontrolere PIC" pentru ca nu mai are nicio legatura cu Arduino. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum