Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Numarator pentru masina de bobinat


Postări Recomandate

Sunt nevoit sa-mi construiesc o noua masina de bobinat, voi incepe cu numaratorul.

Sensul de rotatie si numarul de rotatii le voi citi cu  ajutorul a patru relee (comutatoare) reed dispuse la 90 grade, magnetul va fi fixat pe axul masinii. Am vazut asa ceva la niste masini de bobinat industriale. 

Afisaj LCD 2*16 caractere sau ceva echivalent.

buton de reset contor.

Ce Arduino recomandati? 

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 2 ore, Ovidanie a spus:

Sunt nevoit sa-mi construiesc o noua masina de bobinat, voi incepe cu numaratorul.

Sensul de rotatie si numarul de rotatii le voi citi cu  ajutorul a patru relee (comutatoare) reed dispuse la 90 grade, magnetul va fi fixat pe axul masinii. Am vazut asa ceva la niste masini de bobinat industriale. 

Afisaj LCD 2*16 caractere sau ceva echivalent.

buton de reset contor.

Ce Arduino recomandati? 

 

 

De ce sa numeri? Ii spui de la inceput cate rotatii sa faca (pasi) si se opreste cand termina.

Link spre comentariu

Nu voi folosi encoder deoarece proiectul va deveni ceva particular, nu va fi usor reproductibil. Un releu reed poate gasi oricine la firmele care monteaza sisteme antiefractie, sunt contactele magnetice pentru usi si geamuri:

https://www.a2t.ro/img/1000/800/resize/i/m/imagine-dc-1561w-1.jpg

 

 

Voi folosi o "masina de gaurit si insurubat" cu acumulator, modelul cu doua trepte la reductor, voi avea grija sa aleg o masina de gaurit cu specificatii pentru insurubat, nu pentru gaurit. Am deja asa ceva, turatia maxima este de 800 rot/min pe treapta 1 si 350 rot/min pe treapta 2. Plus ca are reglaj de turatie, cred ca pot cobora lejer la 20-30 rotatii pe minut. Vad cum o sa fac comanda la picior.

Senzorii se monteaza foarte  simplu, amj nevoie de doua duscuri de aproximativ 60mm, dintr-un plastic necasant. Mandrina filetantei se demonteaza usor, bacurile trebuie deschise la maximum si devine vizibil un surub, atentie, este cu filet pe stanga. Dupa inlaturarea surubului mandrina poate fi desfiletata de pe ax.

Acum: Vedeti ce diametrul are axul mandrinei si gauriti discurile. Un disc va fi fixat pe corpul masinii de gaurit, celalat pe mandrina. Montati totul inapoi si mai departe gasiti o metoda sa lipiti magnetul pe discul mandrinei si releele red pe celalalt disc.

Eu zic ca din punct de vedere mecanic este un proiect perfect reproductibil. Partea de numarator vreau sa fie tot asa.

Nu vreau masina automata, inca nu am de gand sa bobinez mai mult de patru mici transformatoare pe an.

 

Ce Arduino sa aleg? Sa aiba 5 intrari digitale, 4 pentru relee, plus un buton de reset si ce mai trebuie pt afisaj.

Link spre comentariu

eu am facut ceva mai complicat electronic dar foarte simplu mecanic. Am pus un motor de 24V cu reductor şi senzor optic de turaţie, comandat PWM de acelaşi microcontroler. Am folosit 4 senzori optici dubli ca să ştiu sferturile de tură. Fiecare senzor poate stabili singur sensul de rotaţie. Acelaşi microcontroler comandă şi motorul pas cu pas de la chestia care ghidează firul de sârmă.

 

Cu toţi senzorii pe care i-am folosit, am avut nevoie de vreo 25 pini, fără a pune la socoteală şi afişajul.

Pentru afişaj, am folosit un modul chinezesc cu TM1638. Are pe el 8 digiţi şi 8 butoane şi mănâncă doar 3 pini de la microcontroler. Afişează mult mai rapid decât un LCD şi dacă butoanele sunt citite la fiecare afişare, poate afişa 160-170 ori pe secundă. Mai folosesc afişajele astea la cronometre sau timere care trebuie să afişeze secundele cu 2 zecimale.

 

La carcase de transformatoare noi, dau cam 5-15 ture pe secundă în funcţie de grosimea sârmei, dar la carcase refolosite, trebuie să scad turaţia chiar şi la o tură pe secundă şi să stau să urmăresc daca nu cumva sârma se agaţă de marginea carcasei. :nervAbia atunci când sârma se agaţă şi trebuie să dau înapoi, numărătorul UP-DOWN devine folositor.

 

Dacă nu vrei ca să ţi se fure proiectul, e foarte simplu să protejezi microcontrolerul la citire.

 

 

 

Link spre comentariu

Vreau sa fie totul public. Vreau ca cei ce nu au masina de  bobinat sa poata sa faca (improviza) usor una, inspirati de proiectul meu.

Eu am posibilitati materiale si am atelierul bine dotat, as putea ca in cateva ore sa-mi fac masina de bobinat. De curand  demontat un generator de semnal PRACITRONIC MV61 de unde am recuperat numaratorul mecanic cu trei digiti, capabil sa numere in ambele sensuri, deci as avea numarator.  In topicul meu de la vanzari am si axul cu lagare + manivela, deci chiar am totul pentru masina de bobinat.

Dar pe altii  nu-i ajuta ce am eu, asa cum nici proiectul colegului @cimitavita nu-i ajuta. Este prea complex. Cred ca stiu despre ce este vorba, parca l-am vazut prezentat pe forum. Poate fi sursa de inspiratie dar nu poate fi reprodus de un incepator.

Link spre comentariu

Salutare.

O sa vin in sprijinul acestui mic priect cu doua versiuni de numarataor, uns cu pic16f628 si una cu arduino uno.

Prima este cu pic si este conform cerintelor initiatorului, adica va avea pe post de senzori  patru contacte magnetice reed cu care se urmareste nr. de spire si sensul de bobinare.

In program mai este adaugata o rutina unde se poate selecta un nr de spire de dat si care va fi semnalat cu un led la terminarea spirelor bobinate.

Montajul are cinci push butoane cu care se selecteaza nr de sp. si  validarea acestuia.

Atasez hex-ul si fila proteus in care se poate face si simularea

O sa revin si cu varianta pentru aduino uno

 

PS. Inca nu am avut timp sa-l testez fizic

 

NUMARATOR MASINA BOBINAT v1.hex Numarator masina bob.DSN

Editat de sonic11
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări