yo9hrb Postat Martie 11, 2023 Autor Partajează Postat Martie 11, 2023 Tensiunea de 1.4V, din cate imi amintesc, este corecta (mai verific maine). Tensiunile pe mixer sunt aiurea. Ma rog, aia de 1.9V, care este sub 1.3. Link spre comentariu
sla Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 E ciudat semnalul din P301, din baza mixerului, spuneti ca a disparut cand ati decuplat OL de mixer, inseamna ca semnalul nu vine pe cale de intrare RF ( circuitul acordat antena-cond. variabil), adica prin cuplaj mutual, cum ar fi cazul daca circuitele de RF si OL ar fi acordate pe frecventa apropiata, ci prin tranz. T302 sau 303, alte piese nu vad acolo. Acest mixer e mai deosebit, format din doua tranzistoare. La semnale slabe T302 este blocat, T303 preia semnalul slab din baza, il amplifica si il mixeaza cu semnalul din emitor venit de la OL, in colector rezultand diferenta dintre semnale de 455kHz. Pentru ca acest mixaj sa se realizeze trebuie ca semnalele din emitor sa aiba nivele apropiate. Nivelul semnalului OL este aprox constant pe gama ( este dat in schema). T302 este polarizat in baza de o tensiune constanta ( reglata prin R315) si o tensiune functie de nivelul semnalului din FI, care face un reglaj automat al sensibilitatii. Daca semnalul de antena creste si acest lucru ar dauna mixajului, se deschide T302 primind in baza o tensiune pozitiva venita tot din etajul de FI, respectiv tot un reglaj automat al sensibilitatii. Cum cele doua tranzistoare au rezistenta din emitor in comun, deschiderea lui T302 va face sa apara un curent care sa se suprapuna peste curentul lui T303, urmare tinde sa creasca tensiunea in emitor, respectiv sa scada tensiunea Ube la T303 micsorandu-i curentul si nivelul semnalului RF amplificat. Curentul total prin rezistenta din emitor (330 + 2.2k) ramane constant, astfel incat in emitor tensiunea ar trebui sa fie 1.9V. Cum Dvs. ati masurat 1.28V, probabil ca este cam mic. Intrebarea e daca sunt deschise ambele tranzistoare sau nu? Eu as scoate T302 si as lasa doar T303 ca sa vad ce se intampla. Asa se poate regla tensiunea din amitor la 1.9V din R315. Fara T302 in P301 e acelasi nivel al semnalului OL? Link spre comentariu
yo9hrb Postat Martie 12, 2023 Autor Partajează Postat Martie 12, 2023 Acum ma ocup. Pana atunci, am masurat tensiunea din emitorul oscilatorului, 1.38V - OK. Tensiunea livrata de oscilator, pe UM are amplitudinea de vreo 220mV, in loc de 60-80mV, pe US1 530mV, in loc de 100-140mV. Scot T302 si revin cu informatii. Link spre comentariu
sla Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 (editat) Acum 17 ore, yo9hrb a spus: Si inca o chestie, azi i-am montat bec la indicatorul de acord. Sta aprins pe toata banda de AM. Daca s-a aprins becul de acord fara semnal la intrare RF nu este in regula cu etajul FI, de aici probabil si comanda aiurea etajul mixer (sensibilitatea). Sau nu e reglat corect indicatorul, are un semireglabil pentru reglat. Editat Martie 12, 2023 de sla Link spre comentariu
sla Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 Acum 16 minute, yo9hrb a spus: Pana atunci, am masurat tensiunea din emitorul oscilatorului, 1.38V - OK. Tensiunea livrata de oscilator, pe UM are amplitudinea de vreo 220mV, in loc de 60-80mV, pe US1 530mV, in loc de 100-140mV. Adica un semnal de 3 ori mai mare decat ar trebui sa fie. Tranzistorul T201 este cel original sau l-ati inlocuit? Poate ar fi bine sa incercati si cu alt tranzistor. Nu stiu daca ar ajuta un cuplaj mai slab intre emitorii OL si mixer ( C249, C319A, parca, schema e plina de greseli) Link spre comentariu
yo9hrb Postat Martie 12, 2023 Autor Partajează Postat Martie 12, 2023 Acum 1 oră, sla a spus: Eu as scoate T302 si as lasa doar T303 ca sa vad ce se intampla. Asa se poate regla tensiunea din amitor la 1.9V din R315. Fara T302 in P301 e acelasi nivel al semnalului OL? Rezolvat. Am reglat tensiunea din emitor la fix 1.9V. In 301 am acum 5.4mV, tot frecventa din oscilator (doar cu T303). P.S. Amplitudinea oscilatiei pe UM a scazul pe la 180mV. A scazut si tensiunea din emitorul T201, la 1.32V T201 nu l-am schimbat, este cel original. Surpriza emisiunii, in punctul 312 am obtinut modulatie! Prind RRA pe osciloscop. Link spre comentariu
sla Postat Martie 12, 2023 Partajează Postat Martie 12, 2023 Acum 4 minute, yo9hrb a spus: Rezolvat. Am reglat tensiunea din emitor la fix 1.9V. In 301 am acum 5.4mV, tot tensiunea din oscilator. P.S. Amplitudinea oscilatiei pe UM a scazul pe la 180mV. Adica acum functioneaza corect pe MA? Link spre comentariu
yo9hrb Postat Martie 12, 2023 Autor Partajează Postat Martie 12, 2023 Doar pe osciloscop, in rest e mut. Totusi, am obtinut ceva. Ma mut pe lantul de FI. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum