Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Resuscitare BUCUR 8

yo9hrb

Postări Recomandate

Salutare,

Ma confrunt cu o problema ciudata la un Bucur 8. Pe FM merge, pe AM e mut.

Oscilatorul pentru AM functioneaza pe toate lungimile de unda, amplitudinea fiind aproximativ ca in schema.

La mixer (tranzistoarele T302 si T303 din schema), am urmatoarele nedumeriri:

- In punctul 301 regasesc frecventa oscilatorului, cu o amplitudine de aprox. 10mV

- Tensiunea in emitorul lui T303 este 1.28V in loc de 1.9V

- In colectorul lui T303, unde ar trebui sa am 455 kHz, am tot frecventa oscilatorului cu o amplitudine de aprox. 5mV (setarile osciloscopului: 5mV/div, 5 microsec/ div) - vezi foto.

In disperare de cauza am schimbat condensatorii placheta de 100nF din zona, plus C316 si C317. Chiar si tranzistorii (am pus BF214 in loc de cei originali, BF254 - prefer capsule metalice legate la masa in RF). Toate piesele montate sunt noi si verificate (BF-urile au un beta de 119, deci se incadreaza).

Unde mai trebuie sa mai sap?

Multumesc

RR Bucur 8,9 (SEG)_848x1200.jpg

C T303.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sla

10

• yo9hrb

10

• doru3160

1

• validae

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 2 ore, yo9hrb a spus:

In disperare de cauza am schimbat condensatorii placheta de 100nF din zona,

Trebuia sa nu te opresti doar la astia. Trebuiau verificati/schimbati si cei de 10n, 22n, 47n, 68n. Plachetele au facut necazuri mari pe cablaje. Devin rezistente si uneori chiar strapuri.

Link spre comentariu

Si eu am avut un Bucur, l-am folosit înainte de a apărea Delia, am avut cateva probleme cu el, mai ales cu comutatoarele de game. Schema din poza, pe ozalid, nu se vede bine, dar m-am uitat pe schema mea, acum văd că e plină de greseli ( marcaje lipsa sau gresite). 

În punctul 301 nu trebuie să fie semnal asemănător cu cel al oscilatorului local, fiind semnalul din baza amplificatorului RF/ mixerului. Semnalul OL intra pe emitorul tranzistorului mixer ( nivelul este dat în schema, între 80 și 140mV, funcție de gama) iar în baza intra semnalul de RF din circuitul acordat de la intrare. Faptul că nu se face mixajul intre cele două frecvente si in montaj exista doar semnalul oscilatorului local ma duce la gândul la comutatorul de game sau la condensatorul variabil  (secțiunea de la intrare). 

PS: la cele spuse de colegul @doru3160 as mai adauga si semireglabilul R315 de 100k, ar trebui miscat puțin stanga-dreapta

Editat de sla
Link spre comentariu

Am verificat/ curatat din nou tastatura. Masurata, este OK. Am schimbat si ultimele condensatoare placheta care ramasesera. De curiozitate le-am masurat si pe cele extrase, erau OK. In continuare am semnalul de la oscilator in punctul 301. Nu pot sa-mi dau seama pe unde ajunge acolo. Vreun scurt pe cablaj n-am vazut, nici cu lupa. FI ar trebui sa mearga, ca pe UUS merge.

Am dat si de R315, nici un rezultat.

Link spre comentariu

Spuneti ca ati modificat/ inlocuit tranzistrorii T302 si 303, din BF254 in BF214.

Ati tinut cont ca pinii nu sunt dispusi la fel ( la 254 e EBC, la 214 BEC)?

Link spre comentariu
La 05.03.2023 la 16:39, yo9hrb a spus:

In disperare de cauza am schimbat condensatorii placheta de 100nF din zona, plus C316 si C317. Chiar si tranzistorii (am pus BF214 in loc de cei originali, BF254 - prefer capsule metalice legate la masa in RF).

Spuneti ca ati modificat/ inlocuit tranzistrorii T302 si 303, din BF254 in BF214.

Ati tinut cont ca pinii nu sunt dispusi la fel ( la 254 e EBC, la 214 BEC)?

PS: N-am reusit sa sterg postarea de mai sus, scuze!

Editat de sla
Link spre comentariu
Acum 5 minute, adi1967 a spus:

Din ce stiu eu Bf 214 are un pin in plus conectat la capsula in rest cred ca dispunerea pinilor este aceeasi cel putin la cele fabricate de IPRS.

Eu pe net asa am gasit, dar o sa ma uit si in catalogul romanesc

Da, in catalogul romanesc pinii sunt dispusi la fel.

Pe net:

image.thumb.png.734ae8e26e6177cbb9d59ca6d0b98de3.png

Editat de sla
Link spre comentariu

Dispunerea este la fel. MBEC la BF214, BEC la celalalt.

Am masurat mai atent si amplitudinea semnalului la oscilator, este cam dublu decat trebuie.

Link spre comentariu
Acum 16 minute, yo9hrb a spus:

Dispunerea este la fel. MBEC la BF214, BEC la celalalt.

Am masurat mai atent si amplitudinea semnalului la oscilator, este cam dublu decat trebuie.

Si tensiunile la pinii lui T201 (OL) sunt bune? Vad in schema la emitor 1.4V

Editat de sla
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări