Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tester diode zener si LED-uri

zvonacfirst

Postări Recomandate

Am in arhiva personala schema unui tester diode zener si leduri de toate felurile, si as dori sa il construiesc. Din pacate nu am salvat sursa acestei scheme, link-ul site-ului unde am gasit-o. In mod sigur este de pe un site rusesc care este posibil sa nu mai poata fi gasit acum. L-am cautat vreo doua zile cu toate taggurile posibile.

Discutia am inceput-o intr-un alt topic punand cateva intrebari despre realizarea unui transformator, de care depinde reusita acestui tester.

Schema este urmatoarea si, deoarece au avut interventii si in celalalt topic, as dori sa-i invit pe @dumitrumy, @UDAR si @Marian sa o vada si sa isi exprime opiniile.

Am doua variante ale schemei, le postez pe amandoua, si o poza cu testerul realizat de autor.

Schema_V1.thumb.JPG.02da4464048d92145705d9f1447223f4.JPG

Schema_V2.thumb.JPG.f62513f3f4ac22d5c23cd74d88cdd861.JPG

01.thumb.jpg.c10efe5b48815726891d9cdf9428a3f3.jpg

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zvonacfirst

9

• Marian

6

• validae

5

• sesebe

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu prin SMPS inteleg ca este vorba despre o sursa in comutatie. Aici nu este vorba despre o sursa, desi daca ma gandesc mai bine tot o sursa este. Daca am gresit, scuze. La surse in comutatie, am mai afirmat si cu alta ocazie, nu ma pricep si consider ca este un domeniu mult peste nivelul meu.

Acum 5 minute, sesebe a spus:

Ce scrie in datasheet la integrat de exemplu?

DC to DC converter.

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Se poate totuşi găsi articolul original dacă transliteraţi textul din imagine în alfabet chirilic şi daţi căutare cu Google.Poate va trebui ,,săpat,, prin multe site-uri, dar dacă au fost indexate de Google, se poate găsi.Aveţi jos transcrierea textului original.

схема тестера сбитлодиодив та стабилитронив

Am găsit ceva similar, poate chiar mai interesant, cu alimentare la doar 1,5V şi flyback cu un tranzistor

https://hornmaster.ru/oborudovanie/probnik-stabilitronov-shema.html

Cu flyback cu un tranzistor şi alimentare la 3,7V

https://usamodelkina.ru/19109-tester-stabilitronov-na-bolshoe-naprjazhenie.html

Link spre comentariu

Nu imi dau seama de ce este mai interesant. In schema postata de mine tensiunea in partea de testare poate fi ajustata cu ajutorul potentiometrului de feedback R4. 

Link spre comentariu

Ori de câte ori energia se transmite de la intrare la ieșire prin închiderea/deschiderea unui element activ (comutare) avem switching mode .

Acum revenind la schemă. Pare un flyback după cum sunt conectate începuturile înfășurărilor deci ”transformatorul” ar trebui să aibă un întrefier despre care nu știm nimic. Sigur, schema se poate reproiecta dacă se definesc câțiva parametri de îndeplinit - tensiunea aparent 100V, curentul maxim - probabil 10mA după cei 10kΩ, frecvența - nu e esențială, câteva zeci de kHz, se poate determina după valoarea lui C3. 

Nu știu ce tip de voltmetru a folosit autorul, cele de pe eBay pe care le am eu funcționează de la 3v și ceva în sus (pot să măsor dacă prezintă interes) deci toată partea pentru alimentarea lui devine inutilă. 

EDIT. Am măsurat un exemplar , funcționează de la 3V dar sub 3,3-3,4V are eroare (indică mai mult) deci dacă se dorește utilizarea bateriei până la limită (3V) trebuie într-adevăr o soluție. Oricum nu trebuie stabilizată tensiunea de alimentare a acestor voltmeter.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

A folosit asa ceva cu tensiunea de alimentare 4-30V. Am gasit in alta parte ca recomandare 5-12V.

Alimentat direct din acumulator s-ar putea sa nu functioneze.

Sau sa fie la limita inferioara si sa dea erori sau sa clipeasca afisajul.

Link spre comentariu
Acum 18 minute, UDAR a spus:

Oricum nu trebuie stabilizată tensiunea de alimentare a acestor voltmeter.

Ma gandeam ca pot elimina stabilizatorul. Cu o infasurare care sa scoata 6-7V, cu o dioda redresoare si un condensator se poate rezolva.

Despre traful utilizat nu am gasit mare lucru pe net. Doar aici cateva informatii dar nu scrie nimic de intrefier. Dar nu este ceva cu pretentii foarte mari, cred ca poate fi utilizat orice miez pana la urma, daca incap bobinele.

Link spre comentariu

Am voltmetre chinezeşti care funcţionează bine la doar 3V. Deci se poate elimina complet secundarul pentru alimentarea voltmetrului. Dat fiind că nu aveţi proprietăţile miezului folosit în articolul respectiv, se poate folosi unul recuperat din becurile fluorescente, determinând experimental permeabilitatea miezului şi refăcând numărul de spire necesar. În ideea asta şi pusesem schemele alea alternative, cel puţin acolo aveţi datele complete ale bobinelor şi miezurilor folosite.

Oalele de ferită mi se par prea mari pentru ce aveţi nevoie acolo.Pot face nişte experimente probabil Sâmbătă, fiindcă mă interesează ideea şi pe mine, e foarte util dispozitivul....cu atât mai mult cu cât repar iluminat backlight şi am de-a face des cu diode Zenner necunoscute (indicaţii ilizibile).

Link spre comentariu
Acum 6 minute, validae a spus:

Am găsit articolul original

Fantastic! Bravo domnule!

Dar ce rol are mosfetul din varianta a doua a schemei?

Link spre comentariu

Protejează contactele microcontactului de curentul mare al invertorului, fiindcă curentul pentru comanda mosfetului în poartă e infim.Curentul mare al invertorului trece prin mosfet, doar cât e apăsat microcontactul.

Link spre comentariu
Acum 21 minute, zvonacfirst a spus:

Dar ce rol are mosfetul din varianta a doua a schemei?

Alimenteaza montajul doar cat sa citesti voltmetrul, apoi stai fara grija ca l-ai uitat alimentat si descarca bateria.

Link spre comentariu

SMPS este prescurtarea de la Switch Mode Power Supply.

SMPS NU este o configuratie specifica, ci reprezinta un domeniu generalizat. 

Adica asa cum zice @UDAR, orice circuit care comuta periodic o tensiune continua, culmea pe un traf ( la fel de bine poate fi si doar o inductanta - buck sau boost, sau chiar direct pe o sarcina ), se numeste generic SMPS.

Revenind la oile noastre, sigur ca avem o sursa in comutatie aici, este un flyback care ridica tensiunea de alimentare la un nivel corespunzator testului.

Apoi, flyback fara snuber pe un CI la care tensiunea maxima nu-i foarte mare ( 40V ).

Cu 2,2n la CT frecventa as estima a fi sub 20khz ( n-am rabdare acum sa calculez ), foarte putin, si prea in zona spectrului audio ( canta traful ).

220u pe alimentare e putin, foarte putin tinand cont de frecventa de lucru redusa.

Un "reglaj" al tensiunii de iesire cel putin amuzant ( sa nu spun desctructiv ).

La fel de amuzanta e si valoarea de 4,7u dupa redresare.

Dar ma opresc aici concluzionand ca cine a desenat schema aia nu numai ca nu a avut tangente cu MC34063 dar e practician convins, plantator de piese la gramada pana ceva merge.

Am topic didactic despre MC34063 in care explic mai ceva ca o nota de aplicatie tot ce stie si ce face acel integrat. Cu siguranta se poate mult mai bine.

Link spre comentariu

Pentru initiator...de ce nu-ti cumperi un tester chinezesc de backlight de pe Ali...?

Vrei sa-l faci cu mana ta?

Editat de mac01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări