bugytech Postat Februarie 28, 2023 Partajează Postat Februarie 28, 2023 Va salut stimati colegi. Am de realizat un proiect care consta in urmatoarea cerinta: de pe o placa de dezvoltare cu Arduino se genereaza o tensiune variabila intre 0-5V cu pas de 1,2mV si cu un curent de cativa mA (insuficient curent pentru a comanda consumatorul dorit de mine). As dori sa realizez o sursa comandata de Arduino in plaja 0-5V dar care sa suporte citeva sute de mA. Am incercat cu amplificatoare operationale dar nu merge, cu tranzistori repetor pe emitor nu merge (in plaja 0-0,6V nu se deschide tranzistorul). Aveti oare vreo sugestie cum as putea realiza aceasta sursa cu costuri minime (este un proiect de cercetare pentru o balanta magnetica in cadrul unei universitati). Va multumesc anticipat. Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 28, 2023 Partajează Postat Februarie 28, 2023 Cu un operațional urmat de un tranzistor - fie bipolar fie MOSFET - dar în ambele cazuri, ca să obții 5V la ieșire, va trebui alimentat etajul de putere la o tensiune superioară 7-8-10V, depinde de soluția aleasă. Link spre comentariu
bugytech Postat Februarie 28, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2023 Va referiti la acesta schema? Am realizat-o alimentata la 5V. Intradevar nu urca tensiunea mai sus de 3,7V. Dar in plaja 0-0,6V va deschide tranzistorul de dupa el? Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 28, 2023 Partajează Postat Februarie 28, 2023 Cea mai simplă variantă. Tensiunea de alimentare poate fi ceva mai mică dar cred că e nevoie de cel puțin 7.5V. Poate duce 100-200mA sau mai mult. E posibil ca tranzistorul să necesite radiator. Link spre comentariu
bugytech Postat Martie 1, 2023 Autor Partajează Postat Martie 1, 2023 Va multumesc pentru raspuns. Azi o sa incerc aceasta schema cu alimentare la 9V si eventual cu un darlington pe iesire. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 1, 2023 Partajează Postat Martie 1, 2023 8 hours ago, bugytech said: Va referiti la acesta schema? Am realizat-o alimentata la 5V. Intradevar nu urca tensiunea mai sus de 3,7V. Dar in plaja 0-0,6V va deschide tranzistorul de dupa el? Cu un AO de tip rail to rail iesirea o sa urce mai mult ( la ceva zeci de mV de alimentare ), dar curentul disponibil e mic. Cu un mosfet canal P sau un PNP si rearanjata schema din jurul AO se poate obtine si un regulator LDO, asa alimentarea poate fi mai mica. Dar varianta lui @UDAR e mai stabila. Link spre comentariu
bugytech Postat Martie 1, 2023 Autor Partajează Postat Martie 1, 2023 Va salut din nou. Intr-adevar schema lui Udar alimentata la 9V functioneaza bine si cu un tranzistor BD135(montat pe radiator) se asigura un curent suficient pentru a comanda consumatorul dorit de mine. Acu mai am nevoie de un releu dublu la 9V pentru a putea schimba polaritatea tensiunii de pe iesirea tranzistorului de putere(am nevoie de tensiune atit pozitiva cat si negativa). Va multumesc inca o data. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 1, 2023 Partajează Postat Martie 1, 2023 https://www.tme.eu/ro/katalog/relee-electromagnetice-miniatura_112504/?mapped_params=693%3A1452246%3B925%3A1457402%3B Link spre comentariu
bugytech Postat Martie 1, 2023 Autor Partajează Postat Martie 1, 2023 Va multumesc domnul Marian pentru sugestie. Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Martie 1, 2023 Partajează Postat Martie 1, 2023 Daca ai poti incerca si cu releu de 12V, multe din ele aclanseaza incepand cu 8-9V. Daca trebuie cumparat atunci da e mai bun unu-l direct la 9V. Link spre comentariu
bugytech Postat Martie 1, 2023 Autor Partajează Postat Martie 1, 2023 De fapt o sa montez un releu dublu la 5V pe care o sa il comand direct din Arduino. Link spre comentariu
franzm Postat Martie 2, 2023 Partajează Postat Martie 2, 2023 Decât releu, nu era mai elegant un operational, care se comuta din repetor în inversor, urmat de un repetor de putere (tot oprerational)? Link spre comentariu
bugytech Postat Martie 2, 2023 Autor Partajează Postat Martie 2, 2023 Nu ma complic. Trebuie sa fie cat mai simplu de realizat si explicat. Este pentru un proiect ce trebuie sa fie pe intelesul tuturor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum