alinescoo Postat Februarie 28, 2023 Partajează Postat Februarie 28, 2023 Va salut stimabililor, Situatia e simpla: daca tot sunt in renovari cu o cladire, am schimbat si circuitele electrice. Tabloul, in functie de persoana cu care discut devine simplu sau stufos. In general parerile, ca in orice domeniu, sunt impartite si daca discut cu 3 oameni sunt sanse ca 2 sa se contrazica intre ei. De aceea intreb, ma ducumentez, ca in final sa aleg o optiune cat mai buna. Am asa: - cate o doza principala de derivatie in fiecare camera. In aceasta doza vin din tabloul principal si plec mai departe spre prize si intrerupatoarele din camera respectiva - pentru masina de spalat vase, cuptor si plita electrica am circuite dedicate - siguranta principala din tabloul de afara este un bipolar 32A de la Noark Cum m-am gandit: - pe circuitele de prize MCB B16 - pe circuitele de lumina MCB B10 - grupez circuitele pe RCCB-url de 40A 30mA - pompa de caldura este pe un RCBO separat de 20A 30mA - posibil sa pun si un contor electric sa vad consumul doar pentru pompa Cam asa ceva: Acum vin si intrebarile: 1. cum protejez instalatia la supratensiune? - SPD tip 2 - Bobina de supratensiune + un separator de sarcina de 32A - releu de monitorizare + protectie fuzibila pentru el + contactor modular 2. Din cate am vazut normativul cere 1P+N insa se pune si 1P in functie de interpretarea modificarilor ulterioare i7. Care e recomandat? 3. Merita montat separator cu fuzibile 10x38 pentru a rupe arcul electric? 4. ce producator recomandati? Mi s-a recomandat Noark. Din cate am inteles ABB si Siemens ar fi cele mai ok dar si mai greu de gasit 5. Pentru cablul TV/internet este necesara pozarea lui prin copex metalic daca pe tavan pe unde vin este OSB? Orice sfaturi le primesc cu placere. Multumesc mult pentru timpul acordat. Link spre comentariu
flomelomanul Postat Martie 1, 2023 Partajează Postat Martie 1, 2023 Bună ziua. 1. Prima variantă; 2. Nu există „modificări ulterioare” ale Normativului I7-2011. El este în vigoare în integralitatea sa, așa cum a fost adoptat în nov. 2011, deci nu avem ce „interpreta”, iar prevederile sale sunt cât se poate de clare. Există un proiect de modificare a câtorva articole, dar încă nu s-a concretizat, dar și atunci când se vor concretiza, ele nu se referă la tipurile dispozitivelor de protecție. Așadar, citiți cu atenție articolul 5.3.4.0.3. și respectați ce scrie acolo. 3. Nu. Este o cheltuială inutilă, din moment ce toate dispozitivele de protecție automate au și funcție de separare. 4. Noark este o marcă bună. Am lucrat și eu cu această marcă și am fost mulțumit. În afară de Noark, sunt foarte bune și ABB, Schneider, Schrack, Gewiss, Siemens, Hager, Legrand, Eaton... Aveți de unde alege, în funcție de ce găsiți în zona dvs. Nu vă recomand Elmark sau T&G. 5. Nu este obligatorie pozarea în copex metalic, puteți folosi un copex de plastic care să fie admis pentru pozare în contact direct cu suprafețe combustibile (de exemplu, FK 15 de la Gewiss). Copexul metalic ar putea asigura o ecranare electromagnetică suplimentară, dacă este legat la pământ la ambele capete, dar în prezent avem la dispoziție cabluri coaxiale triplu ecranate, care nu mai necesită astfel de măsuri. Important este să respectați regulile de pozare (min. 30 cm distanță față de circuitele electrice, dacă traseele merg în paralel, iar acolo unde este necesară apropierea lor, să existe o intersectare în unghi de 90 grade a acestora). Aș vrea să mai fac câteva remarci. 1. Vă sfătuiesc să vă schimbați canalele de youtube de unde vă culegeți informațiile. Există câțiva „derbedei” pe internet care blamează non-stop dispozitivele care au curba C de declanșare (susținând chiar ticăloșia cum că acestea ar fi fost interzise!!!!!) și ridică osanale curbei B. Trebuie să readucem adevărul în față. Nu există curbe de declanșare „bune” sau „rele”, „permise” sau „interzise”. Curba de declanșare a unui dispozitiv de protecție se determină EXCLUSIV prin calcule și măsurători. Nu există specificații obligatorii ale producătorilor referitoare la una sau alta dintre curbele de declanșare, ci doar recomandări generale, care, însă, nu trebuie să înlocuiască calculele și măsurătorile efectuate de proiectant. În cazul dvs., alegerea curbei B se justifică doar în situația în care aveți circuite electrice cu lungimi mari (peste 25 m) și, din calcule sau măsurători, ați ajuns la concluzia că impedanța buclei de defect este prea mare pentru ca dispozitivele având curba C să poată declanșa în limitele de timp stabilite. Dacă nu aveți trasee lungi și n-ați făcut calcule și/sau măsurători, s-ar putea ca alegerea curbei B să reprezinte o cheltuială suplimentară și, cu tot respectul, total stupidă! 2.Chiar dacă valoarea de 10 A aleasă pentru protecția circuitelor de iluminat este corectă (având în vedere că disjunctorul este destinat să protejeze circuitul, nu consumatorii), v-aș recomanda să alegeți valoarea de 6A, fiind mai potrivită pentru iluminatul LED, cu atât mai mult cu cât aveți prevăzute mai multe circuite de iluminat. Link spre comentariu
alinescoo Postat Martie 1, 2023 Autor Partajează Postat Martie 1, 2023 Buna ziua @flomelomanul, In primul rand un mare mare multumesc pentru timpul acordat. Detaliile precizate imi sunt de foarte mare ajutor. De exemplu nu stiam ca trebuie sa fie o distanta de 30cm intre cablurile tv si circuitele electrice. Vad ca stiti despre ce vorbiti asa ca indraznesc sa va mai intreb un lucru: practic tavanul are grinzi de lemn, pe aceste grinzi am pus ancore si am facut un schelet metalic cu CD-uri pe care am prins placi de OSB. Deci, tavanul are OSB pe el. Circuitele de curent au venit pe deasupra osb-ului, prin pod. Cablul pus este cu intarzierea propagarii flacarii si este tras prin copex metalic izolat. Desi am vazut ca se putea poza cablul direct pe lemn, am preferat ca masura suplimentara sa pun si copex in caz ca ar trebui schimbat in viitor. Acum ma gandesc ca in pod, peste tot sa pun un strat de spuma poliuretanica cu celula inchisa. Ar fi vreo problema sa se acopere copexul cu izolatie termica? Multumesc inca o data. Link spre comentariu
flomelomanul Postat Martie 1, 2023 Partajează Postat Martie 1, 2023 Acum 5 ore, alinescoo a spus: Buna ziua @flomelomanul, In primul rand un mare mare multumesc pentru timpul acordat. Ar fi vreo problema sa se acopere copexul cu izolatie termica? Cu plăcere! Prin acoperirea traseelor electrice cu spumă poliuretanică, se modifică referința modului de pozare de la B2 la A2 (anexa 5.5 din I7-2011). Prin această modificare, valorile curenților maximi admisibili scad. Astfel, la cablu din cupru cu secțiunea de 2,5 mmp, valoarea curentului maxim admisibil scade de la 23A în modul de pozare B2, la 18,5 A în modul de pozare A2, iar în cazul secțiunii de 1,5 mmp, scăderea este de la 16,5 la 14A. Trebuie să ținem cont de faptul că aceste valori maxime corespund unei temperaturi a conductorului de max. 70 de grade, ceea ce înseamnă că, în funcționare de lungă durată, aceste valori trebuie micșorate. Se recomandă ca circuitele să fie încărcate în regim de durată cu maximum 80% din valorile acestor curenți. Asta ar însemna 14,8A pentru secțiunea de 2,5 mmp, respectiv 11,2A pentru 1,5 mmp. Prin urmare, va trebui ca, cel puțin la circuitele de prize, să micșorați valorile protecțiilor de la 16A la 10 A. Această valoare este, de altfel, în concordanță cu prevederile I7-2011, care limitează la 2KW puterea maximă a unui circuit de prize pentru utilizări generale. Dacă veți ține cont de toate aceste modificări, puteți îngloba fără nicio problemă circuitele electrice în spuma poliuretanică. Link spre comentariu
alinescoo Postat Martie 1, 2023 Autor Partajează Postat Martie 1, 2023 De foarte mare folos informatiile. Multumesc mult! Ma intreb daca acelasi lucru este valabil si pentru cablurile ingropate sub incalzirea in pardoseala? Teoretic si acolo sunt sub o placa de polistiren de obicei. Sau nu imi este clar in anexa unde spune perete izolat. Daca pe perete este o izolatie sa zicem de 10-15cm in exterior, tot A2 se aplica? Asa pare a fi. Va doresc multa sanatate si spor in tot ceea ce faceti. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum