Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre influenţa culorii asupra eficienţei unui radiator

Postări Recomandate

Acum 2 minute, sesebe a spus:

Pe scurt, culoarea radiatorului nu are nici o relevanta in eficienta sa...

tovarasul sesebe , poti  sa  stai  jos  ...ai  nota  4  , cu felicitari ...

chiar  crezi  ca  fabricantii  de  aparatura militara  si /sau  industriala  profesionala  sint  toti  handicapati ?  chiar  crezi  ca  arunca  oamenii  degeaba  cu  bani  in  procesul  de  eloxare , care  nu  se  face  pe  moka , evident ... ?  Am  avut  ocazia  sa  pun  mina  pe  niste  ramasitze  de  la  aparatura  militara  de  emisie  casata ...si  toate  radiatoarele  pentru  tranzistoarele  de  putere  erau  din  cupru    eloxat  maron inchis ...

uita-te  la  o  sursa  IEMI  I 4115  de  maxim  30v / 15a  si  o  sa  vezi  ca  radiatorul  este  eloxat  negru ... etc , etc ...

oare  de  ce , nu  te  intrebi  ?  nu am  spus-o  eu , ci  studii  bine  documentate ... culoarea  neagra  a  radiatorului  disipa  mai  bine  caldura  in  atmosfera  decit  culoarea  argintie ...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Culoarea are  o mica contributie in cea ce priveste cresterea emisivitatii (vezi relatia Stefan-Boltzman), tratarea suprafetei are un rol major, prin eloxare/anodizare suprafata echivalenta creste foarte mult ( stratul de la suprafata este foarte poros), daca se face comparatie intre un radiator de aluminiu lustruit si unul eloxat negru diferenta este foarte mare, dar daca se face comparatie intre unul eloxat gri si unul negru diferenta nu mai este atat de mare dar totusi exista. 

Link spre comentariu

Nu stiu ce sa spun @Barbu Paul, in masuratorile facute de mine culoarea eloxarii nu a contat deloc. Si am facut masuratori foarte precise. Am facut masuratori de impedante termice cu rezolutii mai bune de 0.001°K/W. Da pot parea exagerate si nerealiste dar astea sint masuratorile facute. Precizia absoluta a fost in jurul a 0.1°K si asta din lipsa unei referinte foarte exacte dar pe mine ma interesa mai mult masuratoare comparativa si nu in valoare absoluta.

@misuraelectronic daca citesti printre rinduri nici nu ai sa intelegi ce vreau sa spun.

Diferenta este foarte mare intre natur/lucios si eloxat nu intre eloxat negru si eloxat verde (sau orice alta culoare). Doua radiatoare identice dar eloxate in culori diferite vor avea aceeasi eficienta de racire.

PS: cuprul nu este foarte bun ca si radiator dar se foloseste pt ca este un foarte bun conductor termic. Ca radiatie cuprul sta foarte prost, pe camera de thermoviziune cuprul radiaza mai slab si decit un amarat de cablaj gol.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Dar nişte linkuri/trimiteri către studiile alea bine documentate se poate?

EDIT:

În caz că nu se poate, o poză care arată cît se poate de intuitiv ce face un radiator. Aşadar, culoarea e irelevantă în cazul convecţiei forţate.

heat-transfer-768x491.jpg

Editat de ratza
Hai să nu mai stăm după semiexperţi.
Link spre comentariu
8 hours ago, Barbu Paul said:

Antemir tu nu faci distinctie intre radiatie si reflexie.

...

Cu risc de off-topic (și eventuale penalizări) aștept percepția abilitată a unui lăcătuș mecanic asupra radiației electromagnetice la un corp absolut negru.

Deci mă abțin ...

Link spre comentariu
Acum 47 minute, string a spus:

aștept percepția abilitată

Da avem voie sa dam citate de pe net?

EX.:   Prin definiție, un corp absolut negru este un corp care absoarbe integral radiația, fără să reflecte sau să transmită nicio fracțiune din energia radiației incidente. El însă poate emite radiație. Spectrul electromagnetic al radiației emise de corpul negru depinde numai de temperatura sa absolută.

distributie-Planck-corp-neg.jpg

Link spre comentariu

Antemir reflexia nu se face prin absortie si radiatie, daca se facea asa atunci  reflectata era in toate directiile (este cam mult spus) de pe o suprafata perfect plana (gen oglinda), sunt convins de faptul ca stii cum se reflecta un fascicul de lumina  de pe suprafata unei oglinzi cu suprafata plana.

Link spre comentariu

Chiar și din corcoduș lumina se reflecta prin reflexie nu prin absorptie și radiație. Exista și o foarte mica parte emisa dar lungimea de unda a radiației emise este foarte mare (frecventa foarte joasa) conform teoriei corpului negru. Culoarea unui corp este data de lumina care se reflecta, de lungimea de unda a luminii reflectate. 

Link spre comentariu

Antemir cum crezi tu ca fasciculele de laser cu energii mari pot fi deviate cu oglinzi fara ca suprafata  oglinzilor sa se deterioreze, cand m-am referit la reflexia unui fascicul de lumina pe suprafata unei oglinzi m-am referit la faptul ca reflectata are o directie bine stabilita, unghiul de incidenta este egal cu unghiul de reflexie , iar despre refectata putem spune ca este ordonata, daca s-ar fi facut prin absortie si radiatie in ecuatie ar interveni haosul fizicii cuantice iar reflectata numai ordonata nu ar mai fi, mai mult reflexia se realizeaza la suprafatia de separare dintre cele doua medii,  

Editat de Barbu Paul
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări