misuraelectronic Postat Februarie 27, 2023 Partajează Postat Februarie 27, 2023 Acum 2 minute, sesebe a spus: Pe scurt, culoarea radiatorului nu are nici o relevanta in eficienta sa... tovarasul sesebe , poti sa stai jos ...ai nota 4 , cu felicitari ... chiar crezi ca fabricantii de aparatura militara si /sau industriala profesionala sint toti handicapati ? chiar crezi ca arunca oamenii degeaba cu bani in procesul de eloxare , care nu se face pe moka , evident ... ? Am avut ocazia sa pun mina pe niste ramasitze de la aparatura militara de emisie casata ...si toate radiatoarele pentru tranzistoarele de putere erau din cupru eloxat maron inchis ... uita-te la o sursa IEMI I 4115 de maxim 30v / 15a si o sa vezi ca radiatorul este eloxat negru ... etc , etc ... oare de ce , nu te intrebi ? nu am spus-o eu , ci studii bine documentate ... culoarea neagra a radiatorului disipa mai bine caldura in atmosfera decit culoarea argintie ... Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Februarie 27, 2023 Partajează Postat Februarie 27, 2023 Culoarea are o mica contributie in cea ce priveste cresterea emisivitatii (vezi relatia Stefan-Boltzman), tratarea suprafetei are un rol major, prin eloxare/anodizare suprafata echivalenta creste foarte mult ( stratul de la suprafata este foarte poros), daca se face comparatie intre un radiator de aluminiu lustruit si unul eloxat negru diferenta este foarte mare, dar daca se face comparatie intre unul eloxat gri si unul negru diferenta nu mai este atat de mare dar totusi exista. Link spre comentariu
daniels Postat Februarie 27, 2023 Partajează Postat Februarie 27, 2023 Acum 22 minute, misuraelectronic a spus: erau din cupru eloxat maron inchis ... eloxare la cupru? Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 27, 2023 Partajează Postat Februarie 27, 2023 (editat) Nu stiu ce sa spun @Barbu Paul, in masuratorile facute de mine culoarea eloxarii nu a contat deloc. Si am facut masuratori foarte precise. Am facut masuratori de impedante termice cu rezolutii mai bune de 0.001°K/W. Da pot parea exagerate si nerealiste dar astea sint masuratorile facute. Precizia absoluta a fost in jurul a 0.1°K si asta din lipsa unei referinte foarte exacte dar pe mine ma interesa mai mult masuratoare comparativa si nu in valoare absoluta. @misuraelectronic daca citesti printre rinduri nici nu ai sa intelegi ce vreau sa spun. Diferenta este foarte mare intre natur/lucios si eloxat nu intre eloxat negru si eloxat verde (sau orice alta culoare). Doua radiatoare identice dar eloxate in culori diferite vor avea aceeasi eficienta de racire. PS: cuprul nu este foarte bun ca si radiator dar se foloseste pt ca este un foarte bun conductor termic. Ca radiatie cuprul sta foarte prost, pe camera de thermoviziune cuprul radiaza mai slab si decit un amarat de cablaj gol. Editat Februarie 27, 2023 de sesebe Link spre comentariu
ratza Postat Februarie 27, 2023 Partajează Postat Februarie 27, 2023 Acum 44 minute, misuraelectronic a spus: studii bine documentate ... culoarea neagra a radiatorului disipa mai bine caldura in atmosfera decit culoarea argintie Cît de mare e diferenţa? Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Februarie 27, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2023 ei ,na ...nu stiu sa dau cifre acum , dar este lucru cert ca faza asta chiar se aplica pe bune ... orice om cu mintea intreaga poate sa-si dea seama si singur ca este musai sa aiba o logica acest procedeu ... Link spre comentariu
ratza Postat Februarie 27, 2023 Partajează Postat Februarie 27, 2023 (editat) Dar nişte linkuri/trimiteri către studiile alea bine documentate se poate? EDIT: În caz că nu se poate, o poză care arată cît se poate de intuitiv ce face un radiator. Aşadar, culoarea e irelevantă în cazul convecţiei forţate. Editat Februarie 27, 2023 de ratza Hai să nu mai stăm după semiexperţi. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Februarie 27, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2023 o sa caut documentatie in acest sens si am sa revin ... Link spre comentariu
string Postat Februarie 27, 2023 Partajează Postat Februarie 27, 2023 8 hours ago, Barbu Paul said: Antemir tu nu faci distinctie intre radiatie si reflexie. ... Cu risc de off-topic (și eventuale penalizări) aștept percepția abilitată a unui lăcătuș mecanic asupra radiației electromagnetice la un corp absolut negru. Deci mă abțin ... Link spre comentariu
dumitrumy Postat Februarie 27, 2023 Partajează Postat Februarie 27, 2023 Acum 47 minute, string a spus: aștept percepția abilitată Da avem voie sa dam citate de pe net? EX.: Prin definiție, un corp absolut negru este un corp care absoarbe integral radiația, fără să reflecte sau să transmită nicio fracțiune din energia radiației incidente. El însă poate emite radiație. Spectrul electromagnetic al radiației emise de corpul negru depinde numai de temperatura sa absolută. Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Februarie 27, 2023 Partajează Postat Februarie 27, 2023 Antemir reflexia nu se face prin absortie si radiatie, daca se facea asa atunci reflectata era in toate directiile (este cam mult spus) de pe o suprafata perfect plana (gen oglinda), sunt convins de faptul ca stii cum se reflecta un fascicul de lumina de pe suprafata unei oglinzi cu suprafata plana. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 27, 2023 Partajează Postat Februarie 27, 2023 Chiar și din corcoduș lumina se reflecta prin reflexie nu prin absorptie și radiație. Exista și o foarte mica parte emisa dar lungimea de unda a radiației emise este foarte mare (frecventa foarte joasa) conform teoriei corpului negru. Culoarea unui corp este data de lumina care se reflecta, de lungimea de unda a luminii reflectate. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 27, 2023 Partajează Postat Februarie 27, 2023 Nu reusesc sa-mi dau seama daca asta este nivelul intelectual sau te prostesti. Din pacate nu sintem la bodega ca sa te prostesti. Link spre comentariu
Barbu Paul Postat Februarie 27, 2023 Partajează Postat Februarie 27, 2023 (editat) Antemir cum crezi tu ca fasciculele de laser cu energii mari pot fi deviate cu oglinzi fara ca suprafata oglinzilor sa se deterioreze, cand m-am referit la reflexia unui fascicul de lumina pe suprafata unei oglinzi m-am referit la faptul ca reflectata are o directie bine stabilita, unghiul de incidenta este egal cu unghiul de reflexie , iar despre refectata putem spune ca este ordonata, daca s-ar fi facut prin absortie si radiatie in ecuatie ar interveni haosul fizicii cuantice iar reflectata numai ordonata nu ar mai fi, mai mult reflexia se realizeaza la suprafatia de separare dintre cele doua medii, Editat Februarie 27, 2023 de Barbu Paul Link spre comentariu
Усилитель Postat Februarie 27, 2023 Partajează Postat Februarie 27, 2023 (editat) * Dark coloured objects are better absorber and better radiator than light-coloured objects.* https://www.bestheating.com/info/does-the-colour-of-your-radiator-affect-its-heat-output/ Editat Februarie 27, 2023 de Усилитель Link spre comentariu
Postări Recomandate