Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Lm 317 - Intrebare

Postări Recomandate

Caută ventilator recuperat dintr-o navigație auto sau un invertor auto.Sunt mici și silențioase.

Ca radiator poți folosi chiar o simplă placă de aluminiu de minim 2mm grosime plasată în partea de sus a cutiei.

Contează să aibă o suprafață cât mai mare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Acum 18 minute, validae a spus:

Caută ventilator recuperat dintr-o navigație auto sau un invertor auto.Sunt mici și silențioase.

Ca radiator poți folosi chiar o simplă placă de aluminiu de minim 2mm grosime plasată în partea de sus a cutiei.

Contează să aibă o suprafață cât mai mare.

Va multumesc mult pentru sfaturi!

Link spre comentariu

vasile barsan.Am avut şi eu o sursa fâcută după schema almanah Tehnium,cam aceiaşi cu cea din fişa tehnică.Cablajul nu l-am corodat,ci am tăiat canale.Cred că la un sfert ca dimensiuni din al tău.Radiatorul pentru 2N3055 a fost pus exterior.

Ce vreau să zic că soluţia ta are riplu mare la ieşire,aşa find inferioară celei cu traf.

Ca sugestie pentru cablaje,dacă nu foloseşti soft dedicat,e sa pui piesele pe o hartie cu patratele si sa faci conexiunile cu creionul.

Foarte bine,pentru montaje simple,merg execuţii cu conexiuni pe "insule" pcb sau pe patraţele obţinute prin sapare canale cu zgârãieci.

N-ai pus schema după care ai făcut sursa.Există pe forum varianta fiabilă Smilex.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu
Acum 1 oră, franzm a spus:

Eu nu înteleg, de ce se chinuie lumea sa corodeze circuite imprimate la montaje asa de simple. E mai simplu si mai aratos cu cablaj de test. Plus ca mai circula si niste aer prin gaurile neocupate.

Total de acord, eu nu mai corodez de ani buni şi folosesc plăcuţe Perfoboard.Sunt estetice şi poţi modifica ce vrei în timp real, traseele pe spate cu terminale de rezistori lipite frumos.E cea mai rapidă cale....

Link spre comentariu
Acum 15 ore, zvonacfirst a spus:

@vasile barsan, ce dimensiuni ar trebui sa aiba radiatorul? Adica maxim ce incape in cutie. Poate gasesc ceva, gratis daca te deplasezi sa il iei.

La asa ceva ma gandeam, 115x50x12mm

kjJvPuQ.jpg

Va multumesc mult ,am ceva profile de AL gen radiator ceva mai mici  , insa dimensiunea radiatorului dvs. ar fi perfecta  , cutia are 150 mm exterior ,ar intra in interior  cu ceva adaptari de prindere .Va conctactez in privat imediat ce imi dau seama cum s-ar putea adapta.

Acum 15 ore, BRANCA a spus:

vasile barsan.Am avut şi eu o sursa fâcută după schema almanah Tehnium,cam aceiaşi cu cea din fişa tehnică.Cablajul nu l-am corodat,ci am tăiat canale.Cred că la un sfert ca dimensiuni din al tău.Radiatorul pentru 2N3055 a fost pus exterior.

Ce vreau să zic că soluţia ta are riplu mare la ieşire,aşa find inferioară celei cu traf.

Ca sugestie pentru cablaje,dacă nu foloseşti soft dedicat,e sa pui piesele pe o hartie cu patratele si sa faci conexiunile cu creionul.

Foarte bine,pentru montaje simple,merg execuţii cu conexiuni pe "insule" pcb sau pe patraţele obţinute prin sapare canale cu zgârãieci.

N-ai pus schema după care ai făcut sursa.Există pe forum varianta fiabilă Smilex.

Multumesc ptr. atentionare , schema este intradevar clasica smilex , la care am adaugat voltampermetrul  , ''proiectarea cablajului'' am facut-o intradevar pe hartie milimetrica ,dimensiunea cablajului a fost data de dimensiunea intre suportii de prindere din cutie - nu m-am zgarcit cu cablajul , riplul am incercat sa-l reduc prin  con. filtraj  in iesire.Traful iesea din discutie din cauza greutatii / volum / pret ( de aceea si intrebarea din titlul postului )  Cablajul l-am corodat in memoria vremurilor trecute ( chiar daca este extrem de simplu),sa ma conving ca inca mai functioneaza clorura ferica si desenul cu marker permanent (pe vremuri le trasam cu tus carmin!) .Functioneaza daca nu-l uiti in baia de corodare.Iata schema :

Schema-LM-317-Tranzistor-TIP-36-smilex-p

Bineinteles in locul traf. + punte + cond. filtraj  apare un alimentator/incarcator  laptop

Acum 6 ore, antonvasileeee a spus:

Subscriu .

Am sa caut sa vad daca gasesc prin cutiile mele un traf care sa se potriveasca si-l donez .

Va multumesc foarte mult , nu se pune problema unei donatii ( platesc cinstit orice),insa asta vroiam sa evit -un traf  destul de mare si greu.. Daca ajung totusi la varianta traf. va conctactez cu siguranta , inca o data multumesc!

Acum 5 ore, validae a spus:

Total de acord, eu nu mai corodez de ani buni şi folosesc plăcuţe Perfoboard.Sunt estetice şi poţi modifica ce vrei în timp real, traseele pe spate cu terminale de rezistori lipite frumos.E cea mai rapidă cale....

De acord cu dvs. Insa mai am de pe vremuri ceva bucati de (sticlo)textolit placat si e pacat sa nu le folosesc,  placutele de test sunt OK , dar intodeauna raman definitive (la mine -cu modificari , taieturi , etc.)-nu mai arata bine..

Acum 15 ore, Ion_Bumbu a spus:

Daca o folositi la recptoare radio puneti un trafo si renuntati la sursa in comutatie...

Cu siguranta o sa construiesc alta cu traf . poate mai puternica ..

Oricum este un ''Proiect didactic'' , asa cum il numesc eu, care poate suscita interesul (dupa cum am remarcat)

Cu multumiri tuturor!

Link spre comentariu

vasile barsan.Oricum e o realizare!

Ce vreau să mai zic:

-Sursa nu lucrează bine pe ieşire la curenţi foarte mici,se pune o rezistenţă de sarcină de 1kohm;

-Pe ieşire la sursele cu LM317 nu se pun condensatori valori mari!Deci max 47-100 uF.

-Tot pe ieşire,pentru protecţie polaritate,se pune o diodă 1N400x cu catodul la plus şi anodul la minus.

Se pare că n-ai siguranţă pe placă dar cred că chiar dacă ar apare scurt la bornele sursei laptop,e protejată din construcţie.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, validae a spus:

Și merită să aștepți o lună după un PCB frumos, când poți face circuitul în zece minute pe un Perfoboard ?

Corect ,nu merita ,dar poate oamenii s-au referit la un produs de serie (chiar mica -5 buc cu un pret f. mic ,ex. de mai sus ) ,insa unde mai este placerea aproape masochista de munci ceva? retoric vorbind..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări