Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatoare interstage

Ovidanie

Postări Recomandate

Vreau sa-mi fac transformatorul interstage pentru un PP cu 6N13S si am ajuns la concluzia ca nu prea am citit multe despre transformatoarele interstage. Daca aveti documenttie, titluri de carti, link-uri, va rog sa postati.

In foto:

Tole de 0,1 mm grosime, latime "limbii" 12mm, pachetul are aprox. 1,9cm*2, provin din dezmembrarea unui  decibelmetru (audio) ce era etalonat de la 20Hz pana la 200KHz:

20230224-160838.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Усилитель

4

• Ovidanie

3

• fcon

1

• daniels

1

Top autori în acest subiect

Si eu am 2 miezuri faine cu tole subtiri ,tot pt asta sunt puse deoparte.....deocamdata nu am prea gasit informatii , cel mai mult m-ar interesa daca primarul trebuie facut  in mai multe straturi ,aranjate/intretesute etc  ,ca si la OT.....

Era un membru care a plecat DVB parca ,el a facut trafuri interstage ,poate stie ceva.......ca aspect lucra foarte frumos...

Link spre comentariu

Banuiesc ca-i vorba despre traful defazor?!

Din experienta proprie, este absolut necesara proiectarea acestui interstage in functie de lampile din etajul prefinal, iar un PP cu 6N13S poate fi facut cu o lampa sau 2+ lampi, deci toate detaliile constructive sunt importante!

De asemenea, tensiunile de alimentare... etajele din preamplificare (tuburi; CI)... intr-un cuvant, este destul de complicat!

De aceea, putini se complica cu aceasta solutie constructiva...

Pe de-o parte, mie mi se pare solutia ideala, atat conceptual, cat si d.p.d.v. al sunetului, insa depinde de constructor; eu sunt mai "chinez", in sensul in care bobinarea manuala a mii de spire nu mi se pare o corvoada deosebita...

Pe de alta parte, nu este cea mai simpla solutie, cu toate ca celor din anii '40-'50' li se parea normala!

Oricum, eu sunt un admirator neconditionat al celor de la Western Electric...

Editat de fcon
Link spre comentariu

Orice documentatie este binevenita.  PP cu 6N13S, o singura trioda pe ramura, deci o lampa pe fiecare canal.  Partea de alimentare livreaza 285V in gol si nu cred ca scade in  sarcina. Este vorba de transformatorul defazor, am si transformatoarele de intrare, sunt gata facute.

Link spre comentariu

Din ce am mai gasit :

Trafurile interstage au uzual impedanta primara intre 5K si 15 K. Secundarul se face bifilar. Din cauza multor spire, intervine problema capacitatilor parazite. Traful interstage trebuie sa potriveasca/adapteze cu tubul

care-l comanda.... 

Este foarte greu sa faci unul bun, chiar si pt firme : Hammond are seria 124, care *duce * 150hz - 15khz + - 1-3db la 1khz...dar macar sunt relativ ieftine. Mai bune sunt Jansen, dar adevarat  grozave sunt (pret amețitor!!!) cu miezuri amorfe, secrete.... 

http://www.monolithmagnetics.com/products#Interstage-transformers

Au si de iesire, superbune, ca si pretul... Dar dai un ban si stai in față.... 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
Acum 22 minute, saptemari a spus:

Dar daca este vorba de traf defazor, cred ca nu ar trebui sa aiba intrefier. Sau gresesc?

Depinde.... Sunt variante comandate in SE, atunci trebuie intrefier.... Dar sunt si unele PP, atunci nu trebuie.... Fix ca la alea de iesire. 

Link spre comentariu
Acum 17 ore, daniels a spus:

Daca consideri ca te ajuta la ceva iti dau eu ca imprumut 2 trafuri facute de dvb.

Multumesc. Daca va fi cazul, o sa apelez la dvs.

Acum 13 ore, saptemari a spus:

Dar daca este vorba de traf defazor, cred ca nu ar trebui sa aiba intrefier. Sau gresesc? Tolele dumneavoastra sunt cu intrefier

Da, sunt cu intrtefier. 

Oare daca le-as monta fiecare tola rotita  cu 180 grade fata de precedenta, nu s-ar "anula" intrefierul?

De curand am aflat ca nu mai am masina de bobinat. In pandemie am imprumutat-o unui amic, profesor, care la randul lui a imprumutat-o unui student, pentru lucrarea de licenta. Intre timp studentul a terminat facultatea iar masina de bobinat a disparut. Studentul sustine ca a returnat-o,  domnu' profesor parca-si aminteste ca a mai vazut-o prin laborator...

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Ovidanie a spus:

Multumesc. Daca va fi cazul, o sa apelez la dvs.

Da, sunt cu intrtefier. 

Oare daca le-as monta fiecare tola rotita  cu 180 grade fata de precedenta, nu s-ar "anula" intrefierul?

De curand am aflat ca nu mai am masina de bobinat. In pandemie am imprumutat-o unui amic, profesor, care la randul lui a imprumutat-o unui student, pentru lucrarea de licenta. Intre timp studentul a terminat facultatea iar masina de bobinat a disparut. Studentul sustine ca a returnat-o,  domnu' profesor parca-si aminteste ca a mai vazut-o prin laborator...

Dacă dai, nu ai:rade:

Link spre comentariu
Acum 6 ore, Ovidanie a spus:

Da, sunt cu intrtefier. 

Nu.... faceți pachete de cel puțin 10 tole - sau mai multe-și le montați alternativ.... așa se face un compromis apropiat de zona optimă între calitățile miezului și prezența intrefierului... 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, flomar60 a spus:

Nu.... faceți pachete de cel puțin 10 tole - sau mai multe-și le montați alternativ.... așa se face un compromis apropiat de zona optimă între calitățile miezului și prezența intrefierului... 

Da , cu mentiunea ca adevarul ar iesi prin incercari .,dar e mult de lucru ,.... Intrefier mare nu e nevoie , de obicei interstageul "lucreaza "cu 10-20 mA....deci saturatia magnetica se produce "mai greu"....in schimb inductanta e mai mare , joasele "trec "mai bine....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări