Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Poze display


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Dacă afişajul e multiplexat (fiecare segment al fiecărui digit e aprins ,,pe rând,, câte o fracţiune de secundă), există diferenţe în timpul multiplexării între consumul (implicit luminozitatea instantanee) diverselor cifre afişate.De exemplu cifra ,,1,, e mai ceva mai luminoasă decât cifra ,,8,, în acest caz.Unii producători pun rezistori de egalizare pe fiecare segment în parte iar rezultatul e un iluminat  mai uniform, alţii lasă limitarea în seama integratului driver, iar rezultatul e o iluminare foarte neuniformă.Când afişarea se face continuu (fiecare segment dintr-un digit e aprins continuu) atunci digiţii sunt perfect egali ca iluminare.Ochiul uman are o inerţie mare şi ,,egalizează,, cumva luminozitatea digiţilor, chiar dacă ea în realitate nu e perfect egală.Dar camera foto are o inerţie foarte mică şi sesizează diferenţa evidentă între divesele segmente afişate, în cazul multiplexării.

Dacă am ocazia, voi face poze la un afişaj comandat continuu (ex ceas cu MMP 1201) şi veţi vedea diferenţa.

Aveţi mai jos o poză a unui ceas cu MMC351 făcut de mine prin anii 90, are afişaj cu multiplexare dar cu rezistori de egalizare pe fiecare segment (abcdefg).Afişajul arată segmente egale ca iluminare.

Un ceas modern chinezesc cu microcontroller, are tot multiplexare, dar îi lipsesc rezistorii de egalizare pe segmente, astfel că se observă o uşoară diferenţă între segmente la unele cifre...iar cifrele ,,1,, şi ,,4,, sunt mai luminoase decât ,,5,,.

5G9Cvlx.jpg

POLg95B.jpg

 

Link spre comentariu

Cu pozele facute cu aparate digitale e o problema in anumie situatii. Imaginea este facuta prin baleiere si atunci apar nazbâti. Cel mai interesan fenomen aoare când fotografiezi palele elicii in miscare la un avion.

29739886f34b893ed2d1b44a79d59c5c49a4c9c3

 

Treaba se rezolva printr-o corelare optima intre timpul de expunere, diafragma si sensibilitate.

 

Editat de icar
Link spre comentariu



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări