Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Supertech WR-33 (Tecsun PL-737) nu receptioneaza pe US

norad

Postări Recomandate

Masurat in anozii D9 - D10:

-FM=0,51V - 0,51V

-AM=0,51V - 4,37V

-SW=4,37V - 4,37V

SW apare la schimbare benzii, adica la actionarea comutatorului. Apare pe display si frecventa de US, 5,95MHz (implicita, dupa ce ii scot bateriile).

Editat de norad
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• norad

10

• sla

5

• QQme

4

• Nostalgic

3

Top autori în acest subiect

Acum 8 minute, Nostalgic a spus:

-părerea mea... din pin 4 Ta8132 se extrage semnal de la osc AM ce este aplicat la CPU. Dacă acest semnal lipsește , procesorul nu are cum lucra .

Verificați .

Ca să existe semnal la pin 4 trebuie să funcționeze oscilatorul la pin 3 iar acesta are nevoie de tensiunea de varicap corespunzătoare, asta lipseste. 

Link spre comentariu

Totuși, un pic de spray contact pe comutatorul ala s-a încercat a injecta? Din câte vad în poze, ar avea pe unde, și nu odată am pățit cu alte chinezării care au stat degeaba, după un an sa nu mai meargă pe o gama. După o baie cu izopropilic au luat-o. 

Link spre comentariu
Acum 19 minute, sla a spus:

Ca să existe semnal la pin 4 trebuie să funcționeze oscilatorul la pin 3 iar acesta are nevoie de tensiunea de varicap corespunzătoare, asta lipseste. 

-O idee

- se poate constitui o tensiune varicap ...

- se deculează R6 și se aplică o tensiune variabilă 2-8 volți pe vd 6321 și văzut comportamentul schemei. 

Link spre comentariu

Se pare ca procesorul se agata undeva. Cand am alimentat radioul pentru prima oara nu puteam sa-l opresc din buton. Dar dupa scos bateriile de cateva ori, nu am mai avut problema asta.

Problema cunoscuta pe forumuri chinezesti. Rezolvata prin inlocuirea diodelor 82 si 83 cu rezistori de 1K.

https://m.toutiao.com/article/6514898850073805319/?upstream_biz=toutiao_pc

Si mai sunt semnalate probleme:

http://www.gzweix.com/article/sort0250/sort0293/sort0347/info-286135.html

Versiunea PL-747 a fost imbunatatita. Schema acestei versiuni e in revista ruseasca Radio. Nr. 7 din 2001, pag. 40-41.

O sa ma uit sa vad ce modificari au adus in jurul procesorului.

Link spre comentariu

In al doilea link sunt date tensiunile pe pinul 33 al procesorului.

Pe UUS si pe UM tensiunea este 1,03-1,04V.

Pe US tensiunea este 1,2 mV (milivolti). Ar trebui sa fie tot pe aproape de 1 volt.

Trag concluzia ca softul din procesor este alterat.

Pacat! Ar fi fost un radio cu circuit analogic pe US (desi cu display digital) potrivit pentru un incepator.

Voi achizitiona un radio DSP de pe Aliexpress.

Link spre comentariu

Revin.

Va zic de la inceput ca e posibil sa raspund mai greu, deoarece sunt prins si cu alte treburi.

Asadar, iarasi am desfacut aparatul si am vrut sa-l fortez sa intre pe domeniul US, dar comutatorul pe UM (similar cum a zis @antemir). Am scos catodul D8 din cablaj si mi-a intrat domeniul de unde lungi (UL) pe UUS (TC9307AF stie si UL dar acest aparat nu e prevazut cu aceast banda). Cu ocazia asta am constatat ca pe cablaj sunt notate gresit D8 si D9. Posibil sa fie si altele.

Scoasa dioda care trebuie, comutator pe UM, imi arata pe ecran ca e in domeniul US, dar tot nu prinde nimic. Ar fi trebuit sa prinda ceva din UM.

Am mai scotocit nitel forumurile/blogurile chinezesti si acolo se insista ca atat timp cat procesorul schimba frecventele, ar trebui sa fie bun (evident, nu totdeauna).

Am gasit un exemplu in care comutatorul este pe UUS, cauta posturi automat, dar nu gaseste nimic. La masuratori tensiunea ce comanda diodele varicap esre 15V, neschimbata.

Prin urmare ei zic ca trebuie sa fie semnal din pinul 4 al TA8132 pentru ca procesorul sa functioneze corect. Adica, exact cum a zis @Nostalgic mai sus.

Am pus un link si la exemplul 15 puteti citi ce am rezumat eu mai sus.

https://www.520101.com/html/sound/1507071436.html

In link e descrisa si partea de PLL si cum anume lucreaza. Sunt date si alte exemple de diagnoza.

Nu vreau sa insist inutil, dar, poate se pricepe cineva mai bine decat mine.

N-am osciloscop la indemana (doar multimetrul UT131B).

Link spre comentariu
La 25.02.2023 la 16:19, norad a spus:

Am pus un link si la exemplul 15 puteti citi ce am rezumat eu mai sus.

https://www.520101.com/html/sound/1507071436.html

In link e descrisa si partea de PLL si cum anume lucreaza. Sunt date si alte exemple de diagnoza.

Nu vreau sa insist inutil, dar, poate se pricepe cineva mai bine decat mine.

Nu stiu cum ai reusit sa intelegi textul acela in chineza, nu se poate selecta si traduce cu Google-translate

Link spre comentariu

Multumesc mult, dar am dat (donat) radioul la tara, unei persoane ce asculta Radio Iasi pe unde medii.

Problema este/era din bucla PLL. Reusisem sa reproduc aceeasi problema (tensiune de 14,3V nereglabila pe varicap) si pe unde medii indepartand condensatorul C29.

Ceea ce am incercat eu sa fac, nu e depanare. Am scos piese pe rand de pe placa si le-am masurat sau le-am substituit (condensatori, respectiv varicap). Inclusiv tranzistorul Q1 2SK212 l-am suspectat. Am verificat piesele (mai putin bobinele) din etajele de intrare si din oscilatorul local.

Fara un generator de semnal si un osciloscop potrivit nu faceam decat sa merg in intuneric cu ochii inchisi. Riscam sa-l stric si mai rau sau sa deteriorez cablajul de la cate piese am dezlipit si relipit pe placa.

Asta este. Fara scule, fara cunostinte solide nu m-am descurcat si admit lucrul acesta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări