norad Postat Februarie 21, 2023 Partajează Postat Februarie 21, 2023 Va salut, Am achizitionat de la un coleg de pe forum radioul din titlu pentru a-l face cadou unei persoane mai tinere. Am fost avertizat ca nu prinde nimic pe US, dar m-am gandit ca il pot repara, insa nu m-am descurcat. Radioul poarta numele de Supertech, dar e foarte similar, daca nu, chiar identic cu Tecsun PL-737. E realizat ingrijit si este construit in jurul unor circuite integrate japoneze. Pe unde medii si pe unde ultrascurte functioneaza bine. Problema e pe unde scurte. Nu prinde nici un post. Cu antena exterioara (un fir) de vreo 10 metri lungime. In acelasi loc, cu aceeasi antena, un radio VEF206 prinde zeci de posturi pe US. Se aude doar un fasait. Daca pun antena exterioara, volumul (fasaitul) creste, aproape se dubleaza. Foarte vag, pe la 9MHz prinde ceva, dar total neinteligibil. Pana acum am refacut lipituri. Aproape toate din aparat. Nicio schimbare. Am injectat prin antena un semnal cu multe armonici (montaj din cartea lui Oprescu) si semnalul penetreaza tot traseul si se aude in difuzor. Trag concluzia ca nu e intrerupt ceva pe undeva. Am mai verificat R16 si R29 si sunt bune. Exista continuitate intre C38 si R29 atunci cand comutatorul este pe US. Condensatorul C38 nu e in scurt (verificat cu un pin in aer). N-am identificat C39 (nu l-am gasit). Cand pun aparatul de masura pe continuitate in paralel pe C38 se aude un piuit scurt, semn ca un condensator electrolitic se incarca, dar nu este vreun scurt pe undeva. Tind sa cred ca problema e undeva in dreptunghiurile rosii din schema atasata. O sa incerc sa urmaresc semnalul de intrare cu montajul lui Oprescu. Am nevoie de ajutor pentru a rezolva sistematic problema. Nu cunosc daca a fost umblat prin bobine. Am sesizat ca la difuzor firul rosu era pe (-) si cel negru pe (+). Am indicat in schema unde vin firele la AAF CXA1622M. Am atasat schema electronica si poze. Link spre comentariu
QQme Postat Februarie 21, 2023 Partajează Postat Februarie 21, 2023 Verificati daca ajunge tens. de varicap pe vd 6321,,R6,, Link spre comentariu
sonic11 Postat Februarie 21, 2023 Partajează Postat Februarie 21, 2023 Exact, a-ți fost mai iute de mana Link spre comentariu
QQme Postat Februarie 21, 2023 Partajează Postat Februarie 21, 2023 Sa vedem reactia proprietarului, avent.verificat comutatorul SW-3. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Februarie 21, 2023 Partajează Postat Februarie 21, 2023 circuitul de acord este comun pentru toate gamele, puțin probabil să fie R6 sau vd 6321 defecte. văzut cu un frecvențmetru,sau osciloscop dacă există oscilatii la pinul AM osc .sau comutatorul sw3 Link spre comentariu
QQme Postat Februarie 21, 2023 Partajează Postat Februarie 21, 2023 Circuitele de acord,,intrare si osc. local, sunt separate pt. UM si US,,4 circuite. Link spre comentariu
norad Postat Februarie 21, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2023 Tensiunea in catodul VD6 este de 14,27V. Nu variaza la cautare manuala sau automata. Inainte de R6 (e buna, 98.3Kohmi) tensiunea este 14,4V si la fel, nu variaza pe US la cautare. Aceasta ultima tensiune (in punct comun R5 si R6), la comutare de unde medii este 1,68V la 531 KHz, respectiv 8,62V la 1602 KHz. Link spre comentariu
QQme Postat Februarie 21, 2023 Partajează Postat Februarie 21, 2023 (editat) Verificati C38,39,33,si in ultima instanta varicapul.PS daca tens. este ne modificabila din acord verificati traseul ce aduce tens. la R6. pin 34,CPU Editat Februarie 21, 2023 de QQme Link spre comentariu
norad Postat Februarie 21, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2023 (editat) C38 e marcat 203 si masurat pe ESR metru indica 29,2nF. C33 e marcat 391 si masurat arata 394pF. C39 - nu-l gasesc. Pe pcb nu e niciun condensator de 470uF. Nici n-am zarit vreun marcaj C39 pe langa vreun condensator. Varicapul nu stiu cum sa-l masor. Pe multimetru, pe domeniul comun continuitate/dioda nu indica nimic, in niciun sens. Masuratoare facuta cu varicapul plantat in pcb. Cum n-am gasit condensatorul C39, am scos C38 din circuit si in locul acestuia am pus 2 fire care duc in ESR metru. A dat la masuratoare 37pF. Nu stiu daca are vreo relevanta. Editat Februarie 21, 2023 de norad Link spre comentariu
norad Postat Februarie 21, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2023 Apare SW pe display si apar si frecventele de unde scurte. Link spre comentariu
sla Postat Februarie 21, 2023 Partajează Postat Februarie 21, 2023 (editat) Schema de mai sus are mai multe greseli ( lipseste rezistenta de 100K din catodul diodei Varicap VD4, e desenat un condensator in loc de Varicap VD1, or mai fi si altele...). Oricum, aparatul este alimentat la 4.5V, are un oscilator ( realizat cu tranzistorii VT4 si 5) care ridica tensiunea la acei 14.5V masurati la varicap. Tensiunea pentru varicap este coborata la nivelul necesar fiecarui post prin tranzistorii VT 71 si 72 care sunt comandati de procesor. Faptul ca tensiunea este fixa, la valoare maxima, arata ca procesorul nu comanda tranzistorii acestia. Deci, nu are rost sa cautati defectul la piesele de la intrare ( radiofrecventa sau oscilator local), problema este la procesor. Ce afiseaza aparatul cand dati o cautare pe US? Editat Februarie 21, 2023 de sla Link spre comentariu
norad Postat Februarie 21, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2023 (editat) Pe domeniul US apare pe display SW si frecventa care se poate regla din butoane. R77 si R78 masurate in circuit indica 22Kohmi. C83 si C84 au pinii lipiti sub display. Trebuie indepartat display-ul ca sa-i schimb. Display-ul e lipit cu multi pini. Complicat. In ultima instanta pot taia condensatorii in doua si lipesc altii pe pinii care raman. Editat Februarie 21, 2023 de norad Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 21, 2023 Partajează Postat Februarie 21, 2023 Sunt doua diode VD10. Una cu VD9 și una cu VD11. E cam plină de greșeli schema, dar e mai bună decât nimic. Acum 9 minute, antemir a spus: Ce tensiuni ai pe anozii diodelor VD9, VD10 pe fiecare gama ? Ar trebui sa fie asa: 0 - 0 = FM 0 - 1 = MW 1 - 1 = SW (0 = sub 1 volt, 1= aprox. 4v) Link spre comentariu
sla Postat Februarie 21, 2023 Partajează Postat Februarie 21, 2023 Acum 13 minute, antemir a spus: Ce tensiuni ai pe anozii diodelor VD9, VD10 pe fiecare gama ? Ar trebui sa fie asa: 0 - 0 = FM 0 - 1 = MW 1 - 1 = SW (0 = sub 1 volt, 1= aprox. 4v) Se pare ca partea asta e ok din moment ce afiseaza schimbarea benzilor ( afiseaza si SW), chestia e de ce nu comanda nimic la iesire pentru varicap? Link spre comentariu
Nostalgic Postat Februarie 21, 2023 Partajează Postat Februarie 21, 2023 -părerea mea... din pin 4 Ta8132 se extrage semnal de la osc AM ce este aplicat la CPU. Dacă acest semnal lipsește , procesorul nu are cum lucra . Verificați . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum