Усилитель Postat Februarie 22, 2023 Partajează Postat Februarie 22, 2023 DIn experienta mea : rezistenta de reactie negativa e bine sa fie ajustabila, valoarea optima depinde de mai multe lucruri printre xare traful de iesire, impedanta boxelor. De obicei pun rezistor cu 50% mai mic si serie semireglabil cam valoare dubla. Deci in cazul de fata ar fi Rneg 3k3 si semireglabil 10K. Si e bine de reglat la urma cu boxele folosite constant. Am observat diferente, cu toate ca de ex 2 boxe diferite *pe hârtie * de 8 ohmi a necesitat o mica ajustare. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 22, 2023 Partajează Postat Februarie 22, 2023 Acum 10 ore, Marele Savant a spus: poate e ora tirzie, dar eu inteleg ca cu un transformator oscileaza iar cu altul nu?! Atunci la unul dintre transformatoare este inversat sensul de bobinare la una dintre bobine. Link spre comentariu
simson Postat Februarie 22, 2023 Partajează Postat Februarie 22, 2023 Acum 6 ore, Усилитель a spus: DIn experienta mea : rezistenta de reactie negativa e bine sa fie ajustabila, valoarea optima depinde de mai multe lucruri printre xare traful de iesire, impedanta boxelor. De obicei pun rezistor cu 50% mai mic si serie semireglabil cam valoare dubla. Deci in cazul de fata ar fi Rneg 3k3 si semireglabil 10K. Si e bine de reglat la urma cu boxele folosite constant. Am observat diferente, cu toate ca de ex 2 boxe diferite *pe hârtie * de 8 ohmi a necesitat o mica ajustare. Pai in cazul de fata oscilatiile de inalta frecventa nu apar din cauza rezistentei de reactie negativa fiind neajustabil. Link spre comentariu
icar Postat Februarie 22, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2023 @simson, am desfacut bucla de reactie negativa, nici o modificare. Am pus osciloscopul pe grila primului tub, pin 2, si apare ceva de amplitudine mica, sub 50 mV RMS. Am pus sonda si pe anodul primului tub, pin 1, acolo oscilatia e mult mai mare, se vede in poza. Traseul albastru e pe anod, cel galben pe difuzor. @darius_bv, interesant ce spui, dar deocamdata nu as face schimbari atât de drastice, adica nu as interveni pe cablaj. Link spre comentariu
icar Postat Februarie 22, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2023 Usiliteli, m-am gândit sa schimb rezistenta din reactie cu un semireglabil, dar deocamdata nu am decât de 50 k. Asta se varezolva. @sesebe, am doua seturi de trafuri de iesire, setul A si setul B. Setul A, are Raa=8k, Laa=78H, rezistenta ohmica de 164 ohm si suprafata de aproximativ 16 cm^2, nu stiu cum e bobinat. Cu acest set, amplificatorul merge bine, nu oscileaza. Despre setul B, nu stiu mare lucru, decât ca este bobinat in doua sensuri, in galeti, rezistenta ohmica este de 387 ohm si suprafata de 14 cm^2. Cu setul B, amplificatorul intra in oscilatie la un interval de 40 - 90 secunde de la intrarea in regim. Dsca plimb sonda, cu capatul cald liber, pe linga traful de iesire, apare oscilatia pe ecran, cu cât mai aproape, cu atât amplitudinea e mai mare. Ma gândesc sa incerc cu trafurile facute industrial, de pe celalalt amplificator PP, tot cu 6P14P. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 22, 2023 Partajează Postat Februarie 22, 2023 Inverseaza bobina - capetele - de la difuzor (dacă de acolo se ia reacția). Link spre comentariu
Усилитель Postat Februarie 22, 2023 Partajează Postat Februarie 22, 2023 Acum 45 minute, icar a spus: Cu setul B, amplificatorul intra in oscilatie la un interval de 40 - 90 secunde de la intrarea in regim. La astea ar trebui inversate capetele ce vin la difuzor, implicit reactie negativa si masa. Merge si 50 k, lucrezi fin.... Mie mi a trebuit total alta valoare decat ce era in schema, depinde si de traful de iesire. (am avut iesiri de 4-8-16 ohmi, de acolo diferenta, reactia era luata de pe capete) Link spre comentariu
icar Postat Februarie 22, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 22, 2023 Acum 47 minute, sesebe a spus: Inverseaza bobina - capetele - de la difuzor Nu se poate, iesirea e pentru 4 si 8 ohmi, capatul "rece" ala e, nu se poate inversa. O sa mai lucrez la RN, dar si cu ea desfacuta, tot oscileaza. @antemir, nu se poate. Interesant e ca oscilatia nu incepe imediat ce s-au incalzit filamentele, ci dupa 40 - 90 secunde. Adica functioneaza putin timp normal! Link spre comentariu
Tanase Ion Postat Februarie 22, 2023 Partajează Postat Februarie 22, 2023 Daca nu se pot inversa capetele de la secundar incercati sa inversati capetele de la cei 2 anozi si simultan ultraliniarele din primar Link spre comentariu
simson Postat Februarie 22, 2023 Partajează Postat Februarie 22, 2023 Acum 1 oră, icar a spus: @sesebe, am doua seturi de trafuri de iesire, setul A si setul B. Setul A, are Raa=8k, Laa=78H, rezistenta ohmica de 164 ohm si suprafata de aproximativ 16 cm^2, nu stiu cum e bobinat. Cu acest set, amplificatorul merge bine, nu oscileaza. De aici rezulta ca montajul propriu zis nu are nici o defectiune daca cu acest set de trafuri iesire nu sunt oscilatii . Este clar ca setul B de transformatoare nu are sectiunile de primar fazate corect, fenomen ce se manifesta prin oscilatii radiate cum sesizeaza si sonda osciloscop. La bobinare in galeti foarte usor se poate gresi fazarea. Link spre comentariu
Усилитель Postat Februarie 22, 2023 Partajează Postat Februarie 22, 2023 1 oră în urmă, Tanase Ion a spus: Daca nu se pot inversa capetele de la secundar incercati sa inversati capetele de la cei 2 anozi si simultan ultraliniarele din primar Da, este o solutie buna. Trebuie incercat, mai ales ca e usor de incercat. Link spre comentariu
icar Postat Februarie 23, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2023 @Tanase Ion, daca inversez legaturile la cei doi anozi, intra in oscilatie in audio, adica fluiera. Am incercat sa mut RN pe borna de 8 ohm, difuzorul ramânând pe 4 ohm. Nici o schimbare. Cum spuneam, mai am o pereche de trafuri, setul C, facute industrial, Raa= 8k, S=7,6cm^2 (!), für PP EL84, 15W, rezistenta ohmica 240 ohm. Am experimentat si cu acesta si am obtinut asta Adica niste picuri ce oscileaza pe 200kHz Pe pasaj muzical arata asa @simson, ai putea avea dreptate, dar atunci de ce oscileaza si cu traful set C? Cum spuneam, am sa duc traful sa il probez pe un alt amplificator, dar mai dureaza. Link spre comentariu
sonic11 Postat Februarie 23, 2023 Partajează Postat Februarie 23, 2023 "daca inversez legaturile la cei doi anozi, intra in oscilatie in audio, adica fluiera." Hmm, ceva nu e concludent....nu ar trebui sa între în oscilatie. Link spre comentariu
simson Postat Februarie 23, 2023 Partajează Postat Februarie 23, 2023 Acum 26 minute, sonic11 a spus: "daca inversez legaturile la cei doi anozi, intra in oscilatie in audio, adica fluiera." Hmm, ceva nu e concludent....nu ar trebui sa între în oscilatie. Este normal sa fluiere din moment ce inversand legaturile anozi se formeaza reactie pozitiva, de aia fluiera.Initial legaturile anozi au fost corecte. In alta ordine de idei am inteles bine ca si cel single ended cu PCL86 are oscilatii ? Link spre comentariu
icar Postat Februarie 23, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 23, 2023 Da, asa e, si acela oscileaza. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum