Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Trei Doamne, si toate trei....


icar

Postări Recomandate

Nu stiu daca voi ati mai patit asa ceva, dar eu am patit. Pe (cit mai) scurt. Am realizat un amplificator SE, cu PCL86, am mai povestit de el, citva wati. Parea ca totul e OK, se auzea bine, multumit. Asta pâna l-am dus la un osciloscop. Când a fost testat cu osciloscopul, am gasit ca sinudoida era modulata cu un semnal de frecventa mare (sute de hz). Am incercat sa vedem de unde vine, nu am putut gasi. Pâna la urma, s-a scos electroliticul din catodul triodei si treaba s-a mai potolit. Repet, oscilatia exista dar nu distorsiona auditia.

Al doilea amplificator, un PP cu 6P14P, realizat dupa o schema de a lui Viobio ( stiti povestea, am pus câteva poze cu el). Avea putin brum, dar in rest era OK. Precizez ca la acesta trafurile de iesire sunt "de fabrica". L-am pus in raft pentru mai târziu. Când l-am luat la aflat cauza brumului, constat o oscilatie de câteva sute de Hz, chiar cu intrarea in scurtcircuit. 

Sunetul parea bun, desi putin infundat.

Treaba arata cam asa

2973975628f30eab453e7dafd9d4f46ebb49591d

Oscilatia incepea la câteva secundec dupa intrarea in regim. Treaba a ramas in acest stadiu.

Al treilea amplificator, l-am cumparat de pe forum, PP cu 6P14P si un 6N2 la intrare, placa circuit imprimat, gata plantata. Prin bunavointa lui Vivian (multumiri si pe aceasta cale) am intrat in posesia a doua perechi de trafuri de iesire, unul facut pentru mine, celalalt pentru teste. Ei bine, si aici au aparut probleme, dar...pe jumatate. Am facut montajul "pe masa", traf de retea, redresare cu doua diode, doi condensatori si o rezistenta pentru 275V anodica, trafurile de iesire legate la placa (montaj fara UL). Pornesc, si dupa 80 secunde...oscilatie!!!!!

2973976219b8fc509b32fc0bf5ce5505825ba0ea

29739763e15fd2f924a992297df0c932cf7e25a4

 

Amplitudinea si frecventa le vedeti in imagine. De auzit, se aude bine, nu se baga de seama nimic, nici o distorsiune, desi pe osciloscop, pasajul muzical, arata asa:

29739764d2fdb36fb86d964949b860be2c743773

 

Bun, am schimbat traful cu perechea lui. Aceeasi problema.

Bun, am schimbat traful cu  unul din cealalta pereche (zic doar de unul, pentru ca doar un canal de pe placa a fost montat) si...totul e normal. A mers cam o ora, nici urma de oscilatie, se aude foarte bine.

In concluzie, nu am ratat cu nici unul din amplificatoare in privinta oscilatiei!

Ca imi vine sa dau tot si sa ma reapuc de machete!

Cam care ar fi cauza, unde am gresit? Daca la primul si al doilea amplificator, eu am facut cablajul, la cel de al treilea, nu sunt decât câteva fire legate de mine! Nici pe trafuri nu as da vina, una din perechi  e facuta industrial.  Sa vedem, poate  duc trafurile la colegul meu (se ocupa si el cu asa ceva) si poate le punem pe un amplificator care sigur nu oscileaza.

Daca ma puteti ajuta cu ceva, va sunt recunoscator.

 

 

 

 

 

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • icar

    20

  • simson

    8

  • sesebe

    7

  • sonic11

    5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Schemele cu tuburi au impedante interne mari și o sonda cu impedanta nepotrivita poate da bătăi de cap. 

Sper ca ai folosit măcar sonde 10x cu 10Meg/~10pF si nu ai folosit sonde 1x. 

Link spre comentariu

Ups!

@sesebe, am sonde Hantek PP-200, 1M/85p pe x1 si 10M/18p pe x10. Masurarile au fost facute cu sonda pe x1. Sondele sunt calibrate. Prin tinerete, pe tranzistori si C.I., am lucrat numai pe x1. Prin tutoriale am vazut ca folosesc sonda pe x10, dar nu mi-am pus intrebari. Am se refac totul cu sonda pe x10. Multumesc pentru sfat!!!

@sonic11, masurarile au fost facute cu sonda pe x1, osciloscopul setat pe x1, sonda fiind cuplata la iesirea trafului. La iesire a fost atât rezistenta de sarcina de 4ohm/10W, cât si difuzor cu trei cai, de 4 ohm/15W. La intrare am avut, fie un generator de semnal, fie un CD-player portabil. Imaginile doi si trei sunt  cu intrarea in gol, volum la minim, sarcina difuzor.

O sa refac totul, punând sonda si osciloscopul pe x10.

Inteleg ca este mai bine sa folosesti sonda pe x10 cu osciloscopul setat pe x10? In toate cazurile?

Multumiri pentru interventie.

 

Link spre comentariu

Am trecut sonda pe x10 si am setat osciloscopul pe x10. Nu s-a schimbat nimic, aceeasi oscilatie.

@Barbaro, sursa a ramas aceeasi si in cazul celeilalte perechi de trafuri, care functioneaza perfect. Daca sursa ar fi de vina, ar face la fel in ambele cazuri. Totusi, am sa schimb condensatoarele, ca altceva nu am ce, sa vedem ce iese.

 

Link spre comentariu

Daca masurati cu sonda in secundar traf iesire in veci nu veti afla sursa oscilatiilor fie cu X1 ori cu X10. Mergeti cu vizualizarea pe o-scop pornind chiar de la intrare grila primului tub. Apoi la anod si tot asa urmariti traseul semnalului. De asemenea vedeti cat este riplul tensiunii anodice, se poate cu osciloscopul, inclusiv valoarea riplului in mVef. Asa dati de sursa oscilatiilor . Mi se pare incredibil ca la asemenea oscilatii pe sinusoida totusi sunetul sa fie clar. Merita vazut cat este THD-ul in acest caz.

Link spre comentariu

Daca ati posta o schema (ultima, cea realizata in aer) ar fi mai simplu de "banuit" cauza. 

Acum 9 ore, icar a spus:

constat o oscilatie de câteva sute de Hz

Ati fi auzit-o in acest caz. Cu siguranta este sute de KHz si nici nu stii ca este acolo. Am si eu un tricou cu "am patit-o" din cauza unei reactii care ar fi trebuit sa fie negativa. Ar trebui putin studiata marginea de faza a amplificatorului, daca toate reactiile sunt normale. 

Link spre comentariu
Acum 4 ore, icar a spus:

celeilalte perechi de trafuri, care functioneaza perfect.

 

Acum 10 ore, icar a spus:

Bun, am schimbat traful cu  unul din cealalta pereche (zic doar de unul, pentru ca doar un canal de pe placa a fost montat) si...totul e normal. A mers cam o ora, nici urma de oscilatie, se aude foarte bine.

 

poate e ora tirzie, dar eu inteleg ca cu un transformator oscileaza iar cu altul nu?! 

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Exact, Mare Savant.

Schema e aceasta

29740043815dae6e0a26e2858f3e9b77220a7f55

Pe placa, in paralel cu R3,  este un condesator de 47p.

M-am gândit sa pun sonda in diverse puncte, dar nu prea mi-a surâs ideea. Stres de novice!

@darius_bv, ai dreptate, am scris gresit, nu sute de Hz, ci sute de kHz!  Dar asta se vede in poze, frecventa, valoarea RMS si valoarea vârf la vârf.

Multumiri pentru interventii.

Editat de icar
Link spre comentariu

Eu as mai "cuminti" putin schema, in varianta urmatoare. In plus, as adauga in serie cu fiecare grila o rezistenta de 1-3K. Reactia negativa globala este intr-adevar negativa, daca se respecta sensurile infasurarilor trafului de iesire din schema. Condesatorul din RNG are rolul de a scadea drastic amplificarea la frecvente ultrasonice, prevenind oscilatiile, ca in cazul dumneavoastra. In final as imbunatati simetria prin inlocuirea uneia dintre rezistentele anodice ale 6N2P cu 82K in serie cu un semireglabil de vreo 47K.

29740043815dae6e0a26e2858f3e9b77220a7f55.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări