Kostas1 Postat Februarie 21, 2023 Partajează Postat Februarie 21, 2023 Buna ziua! Am achiziționat aparatul sus-menționat de la cineva. Este cu 3 benzi, anume FM, medii și lungi si are un design plăcut. Aparatul era nu era funcțional pe nici o gamă, se auzea doar fâșâitul caracteristic AAF-ului. Am facut rost de schemă si am inceput depanarea începând cu undele medii+lungi. Folosind signal -tracer, am depistat tranzistorul T103 defect, de tipul 2SC1417, pe care l-am înlocuit cu BF 254. Am avut o placută surpriză când a prins viață pe UM+UL. Audiția este tare, clară, aparatul este selectiv și sensibil. Problema rezolvată! Pe partea de FM, am întâlnit o problemă care mă depășește total. Folosind signal-tracer-ul, am descoperit ca tranzistoarele T101, T102 și T301 erau arse (injectând în baza lor nu s-a auzit nimic în difuzor). Le-am schimbat succesiv, începând de la T301, și aparatul a prins viață după ce l-am schimbat pe T101. Schimbarea am facut-o tot cu BF254, întrucât tipul lor era 2SC1417, la fel ca la partea de AM. Ei bine, dupa operațiune, aparatul se aude normal ca și volum, însă nu recepționeaza decât Radio ZU, pe 105,7 MHz, eu fiind din Ploiesti. Practic, daca rotesc acordul, aud doar acest post de radio de la un capat la celălalt al scalei, diferă doar faptul ca semnalul scade puțin spre capătul de 88-95 MHz, și se aud și alte posturi, dar extrem de slab. De pe la 95 MHz până la 108 nu aud nimic altceva, decât acest post de radio, care, apropos, nu e cel mai puternic ca și semnal din Ploiesti. Bobinele L-102 și L104 sunt neatinse , sunt băgate bine în ceară și se vede că nu s-a umblat la ele. Nu înțeleg ce problemă are. Să fie defect filtrul ceramic de 10,7 MHz? Să se fi umblat de către proprietarii anteriori (omul care mi l-a vândut îl avea de la altcineva) la transformatoarele de frecvență intermediara? Este cumva dezacordat pe FM? Multumesc anticipat! Link spre comentariu
nico_2010 Postat Februarie 21, 2023 Partajează Postat Februarie 21, 2023 Verifica in ce masura functioneaza sectiunea UUS a condensatorului variabil. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum