Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme precizie masuratori

Postări Recomandate

Nu stiu unde vedeti voi fotometre atit de scumpe, iata unul decent uv-vis ieftin,

Filtrele alea sunt de pe vremea cand chinezii nu auzisera de spectrofotometru, dar  faceau balante analitice bune, am una veche de 80 de ani cu viza metrologica la zi.

eBay item number:403940050496

Stiu ca vreti lucruri automate dar sa faca careva aplicatii decente, nu aiureli in care nu poti calibra cand ai nevoie, in caz ca le dau mail cu privire la bubele aplicatiei nu raspund.

Lumea vrea aparate scumpe, dar atunci sa stie ca pe langa aparate raman bani doar sa plateaca cu 2lei pe tanti Floarea de la coltul strazii, pe doi lei pur si simplu nu merita, doar parafat analize fara sa fi calcat vreodata prin laboratoarele alea.

n-au decat sa faca 2-3 in toata Romania si sa puna ce tarife vor, un medic va parafa mii de buletine de analize pe zi si atit.

10 medici ajung pentru toata Romania.

Cu FPGA-ul s-au prostit, a facut unul si s-au luat si altii dupa el, cunosc pe cineva care are o linie de plantat placi afara si tocmai asta facea acum 2 luni, placi cu FPGA pentru analizor de biochimie.

Daca va dau un aparat functional putin folosit, si aplicatia lui, poate face cineva o aplicatie decenta de preferat pentru linux, intr-o interfata grafica la alegere?

Roboti de facut analize nu sunt chiar greu de construit, dar trebuie aplicatie buna cu care sa mearga.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Aparatul Spekol a fost un aparat in care poti avea incredere. Uzual, folosea cuve din cuart.

Are retea de difractie si tind sa cred ca celula de detectie e cu seleniu.

Procedura de lucru implica efectuarea unei curbe de etalonare. In cazul determinarii Mg cu albastru de xilidil, fiind vorba de solutii intens colorate, absorbanta este puternica (curba de etalonare e aplatizata, fiind o relatie logaritmica).

Va pot sugera diluarea solutiilor obtinute. Dilutia poate aduce erori, dar pot fi controlate la un adaos riguros. Astfel, veti intra in zona "liniara" a absorbantei in functie de concentratie. Se practica metoda in laborator. E rutina. E preferabil sa folositi apa dublu distilata, desi, cred ca se poate folosi si apa distilata.

La trasarea curbei de etalonare folositi 5(cinci) etaloane de concentratie cunoscuta. Restul operatiilor de spectrofotometrare a probelor necunoscute e rutina.

Niste micropipete cred ca sunt imperios necesare.

Link spre comentariu

Aparatetele mele sunt varianta hi end cu doua fotocelule cu vid una pentru rosu pana la 600nm si una pentru albastru de la 600nm in sus.

Curentul de intuneric e mic si stabil in comparatie cu detectoarele cu semiconductoare.

Ale mele au optica din cuart merg pana la 300 nm, cu lampa cu halogen, cuve ereau si din cuart si din sticla, eu am din sticla, dar pentru 520 nm sunt bune.

Am si o lampa de calibrare cu vapori de sodiu, am verificat, este inca calibrat.

Acum folosesc lampi cu halogen de12v 50w, original era cu lampa cu incandenscenta obisnuita, care se inegrea, halogenul e mai stabil alimentat cu curent continuu, tensune stabilizata.

Original avea un stabilzator cu ferorezonanta, insuficient pentru pretentiile de acum.

Versiunea mea are amplificator cu lm 111, pot face zero pe reactivul acela n-am nevoie de dilutie,  cu foaia de calcul n-am nevoie sa fac zero, citesc absorbanta reactivului si o scad din toate celelalte, asa fac si cu celelalte fotometre.

Cat priveste fotometrul in sine reteaua de difractie e un model foarte vechi si puritatea cromatica nu e la nivelul celor de azi, in plus una are un ghost image pe rosu in zona de albastru, am doua bune.

Problema nu este fotometrul in sine ci manopera care consuma mult timp, majoritatea sunt erori de sampling, contaminari si omogenizare incompleta, uneori interferente cu agenti kelatori cum sunt unele antibiotice.

probleme de omogenitate am si pe aparatul automat, culoarea nu e uniforma in cuva de reactie,

Am ales varianta cu sursa de lumina laser de 520nm, pe care o voi monta pe un cititor de placi, care are 8 canale si citeste 96 de probe in 10 secunde, astfel pot face in duplicat, cu automatul dureaza mult si consuma mult reactiv,n-am filtru de 520.

daca nu fotometrezi la lungimea de unda corecta erorile sunt mari.DSCN3037.jpg

Iau in considerare si varianta de spectrofometrie de emisie prin excitare cu laser, asta e mai rapida si riscul de contaminare e mic.

Link spre comentariu

E laborios lucrul la Spekol, dar si la cele moderne fara autosampler e la fel: 0 (blank), bloc opac, apoi probele. La altele, cu metoda integrata, se citeste blank-ul si apoi probele.

E buna reteaua de difractie a Spekol-ului. Unele aparate mai moderne folosesc prisma, sau chiar LED-uri (de ex. firma Hach Lange).

Cum ati sesizat ca apare ghost image?

Evident ca pot aparea interferente. De asta se alege metoda de lucru destul de riguros. Producatorii reactivilor ar trebui sa mentioneze cu ce interfera si cat. Eventual si care sunt metodele de mascare ale compusilor care interfera.

N-am inteles la ce va trebuie filtru de 520nm daca aveti deja un laser de 520nm?

Link spre comentariu

Am proiectat lumina monocromatica emisa prin fanta monocromatorului pe o foaie de hartie, pe fondul albastru se vede o linie rosie, doDSCN3047.jpgar una din retele are acest defect.

Am cumparat reactivi  de puritate buna de la dialab austria, sunt altii deja contaminati, blankul difera de valoarea teoretica,si difera de la lot la lot.

voi ramane la varianta laser, am puritate cromatica buna si mai multa lumina.

Link spre comentariu
La 18.02.2023 la 21:57, ionut120v a spus:

Daca va dau un aparat functional putin folosit, si aplicatia lui, poate face cineva o aplicatie decenta de preferat pentru linux, intr-o interfata grafica la alegere?

Multa lume ar putea face acest lucru. Problema domeniului medical este ca sunt putini analisti care sa poata explica programatorului ce si cum. Medicii nu prea sunt in stare sa faca acest lucru, ei pot explica toate procesele chimice si fizice ale analizei, ceea ce pentru programator este cam nefolositor.

Link spre comentariu

As putea explica, am mai facut aparate cu microcontroller cand eram la institut, am realizat flow chart-urile impreuna cu un coleg dupa care el a scris programele respective.

Pentru un analizor de biochimie este necesar un modul care controleaza robotul de sampling, un modul de achizitie de date care poate fi chiar softul care vine cu placi de achizitie comerciale, si o solutie de organizare a datelor gen baza de date.

Robotul de sampling presupune fie brate robotice obisnuite pe 4 axe, fie un plotter x-y, fie brate cu miscare pe 2 axe, si seringi actionate cu steppere. la seringi de preferat cu controlul miscarii in bucla inchisa cu rigla micrometrica sau TIRO.

Altrnativa la seringi actuatoare piezoceramice.

Cea mai simpla solutie este cu un brat robotic de tip industrial pe 4 axe, se gasesc si la magazinele de hobby.

sunt necesari algoritmi PID pentru controlul miscarilor, altfel ar fi prea lente, dar astea vin in pacetul soft al bratului robotic, trebuie doar adapat.

Aparatul meu are un plotter x-y si singura seringa cu care ia proba si reactiv, intai ia proba dupa care reactiv in accesi seriga si pune in cuva de citire fotometrica, altele au doau brate cu 2 seringi una ia probe alta ia reactivi, exista si cu 3 brate.

Fotomtrul poate fi cu retea de difractie, cu filtre leduri sau lasere, aplicatia trebuie sa poata selecta lungimea de unda la care se face citirea in functie de constructia fizica a fotometrului.

Pentru a putea citi reactiile cinetice de obicei cuvele fotometrice sunt dispuse sub forma unui rotor din metacrilat rotit de un stepper.

Aplicatia trebuie sa permita programarea protocoalelor pentru reactii, cantitati de probe, de reactivi, timing.

Mai trebuie o aplicatie de service care permite verificarea si calibrarea mecanica si optica.

Aparatul meu este construit in jurul unui FPGA, are un robot de sampling compus dntr-un plotter x-y cu doua steppere controlate in bucla deschisa cu senzor de home, o glisiera verticala care misca ansamblul seringii pe verticala, controlata cu stepper in bucla inchisa, seringa actionata de un stepper in bucla inchisa.

in total 4 actionari pe sampling,

pe fotometru are doua steppere unul selecteaza filtrele, celalalt roteste rotorul cu cuve fotometrice.

Mai include un circuit hidraulic cu statie de spalare, o pompa, un sistem de termostatare cu Peltier, o lampa cu halogen de 6 v/10w cu sursa de alimentare.

Aplicatia are o hiba generala, exista dou configuratii pentr FPGA, una vege lenta si una mai rapida, incarcarea lor e o loterie, aplicatia nu informeaza utilizatorul ce configuratie a incarcat, abia cand lucreaza iti dai seama trebuie sa opresti totul si sa incerci din nou.

In plus nu e user frienly, are niste interconditionari care te fac sa gresesti, in plus algorimii de control PID si pentru compensarea erorilor fotometrului sunt execabili, tot asa merge si fara ei.

In plus se bazeaza pe multe comonente optonale ale sitemului de operare.

Evident se poate face ceva mult mai robust si mai user frienly.

Link spre comentariu

O chestie pe care mi-a spus-o medicul de familie m-a cam pus pe gânduri.A spus să fac analizele de sânge şi la alte laboratoare, fiindcă uneori se practică şi copierea rezultatelor unor analize din istoricul analizelor anterioare.Eu duc copii ale tuturor buletinelor de analize făcute la medicul de familie, astfel încât acesta poate vedea evoluţia unor parametri în timp.Astfel mi-a spus că a observat o repetare curioasă a unor rezultate, care ar fi trebuit să fie măcar uşor diferite...

Link spre comentariu

Validae.Povestea cu copiatul analizelor am auzit-o şi eu de la cineva...Pe net un ins susţinea că pentru a fi sigur,să ceri,concomitent,şi un test HIV.Cică la ăla nu se joacă!...

Tot pe net au fost date nişte "experienţe cu bere dată pe post de urină la câteva laboratoare Bucureşti şi au ieşit "minuni"!

Personal aş recomanda şi eu "rotirea" laboratoarelor,când se poate.De asemeni trebuie văzut dacă există acreditare RENAR.

În link sunt prezentate generalităţi analize sânge la Synevo.Mă întreb,comparativ cu ăştia,ce dotare există în laboratoarele vechi sau în oraşele mici??

https://smartliving.ro/hemograma-analize-ce-se-intampla-in-laborator/

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Acum vreo 20 de ani, ma uit la un meci, era campionatul mondial, cred. Ma delectez si cu o bere, vara, caldura mare...

Dupa meci cobor si cand ajung la parter incepe sa ploua cu galeata. Astept cu alti vecini un pic ca poate se opreste...

M-am trezit cu vecinii care imi dadeau palme, lesinasem. Si m-am ales cu gatul sucit/intepenit...

Dupa o noapte de chin ma duc la o doamna neurolog sa imi dea ceva hap sau alifie...

Evident ca m-a trimis la analize, ma intorc cu analizele si imi spune sa merg la laborator ca nu stiu ce parametri aveau o valoari de vreo trei-cinci ori mai mari decat maximul posibil la un om viu. Ma intorc la caiafa laborator, expun problema, mi se cere buletinul cu rezultate si pe loc sunt suprascrise valorile cu si din pix. Nu am zis nimic, erau gratuite, si oricum eu aveam gatul intepenit, ma interesau prea putin hemoglobine sau cum le-o zice.

Vin la neurolog, se uita... zice ca da, acum sunt ok analizele si imi da mai multe tipuri de pastile pentru inima si te miri pentru mai ce. Dar cu intepeneala? intreb eu... nu am ce-i face, trece in cateva zile singura.

Link spre comentariu
Acum 33 minute, telefunken a spus:

Dar cu intepeneala? intreb eu... nu am ce-i face, trece in cateva zile singura.

Ca la service, asa face toate boss, n-am ce-i face. :rade:

Am patit si eu cu analize trecute din burtă, dar macar stiu unde să nu mă mai duc... Pana la proba contrarie, există un laborator care lucrează corect, si acolo merg de fiecare dată. Rezultatele nu sunt cu copy paste. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, doru3160 a spus:

Am patit si eu cu analize trecute din burtă, dar macar stiu unde să nu mă mai duc... Pana la proba contrarie, există un laborator care lucrează corect, si acolo merg de fiecare dată. Rezultatele nu sunt cu copy paste. 

Care sunt alea? Ca e bine sa profite si altii doar de cel bun. 

Nu stiu daca incalc regulamentul dar eu pot spune ca Synlab (din Copou) este ok (desi nu-i important punctul de colectare ca toate sunt procesate intr-un singur loc in Iasi). As zice acelasi lucru si despre Synevo desi nu le-am trecut pragul insa din ce stiu din familie si rude. 

Link spre comentariu

Am pus mai sus linkul cu Synevo...

Chestia cu laboratoarele e simplă într-un fel."Mamuţii" gen Synevo,Synlab,Sante,Medlife,ş.a. au aparatură complexă şi,dacă se respectă regulile de manevrare,păstrare probe,nu prea dau rateu.

V-am zis părerea mea,am reţineri,dubii,la acele laboratoare mai mici,cu "vechime",findcă nu-şi permit "update"...

Problema,mai ales în oraşele mici,e dacă te duci pentru analizele gratuite,că nu poţi să le faci decât la "unii"!...

Link spre comentariu

eu cred ca e mai multa pierdere de timp sa editezi manual formularele si scrii  rezultate din burta decit sa lasi masina sa lucreze!

Apropo, am vazut o chestie draguta in spital in UK. Analizele recoltate in sectii, nu erau plimbate de asistente prin spital spre laborator ci introduse intr-o capsula care era expediata direct laboratorului printr-un sistem pneumatic!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări