ionut120v Postat Februarie 17, 2023 Partajează Postat Februarie 17, 2023 Am facut comparativ doau serii de masuratori, analize de biochimie, magneziu 27 probe in duplicat, si am obtinut o corelatie slaba, si 40 baterii litu fier fosfat in duplicat si am obtinut o corelatie mult mai puternica. In cazul dozarii de magneziu ambele serii au trecut controlul de calitate, dar corelatia e slaba, si poate fi si mai rau de asa daca le fac pe aparatul automat unde mai fac si alte analize si se contamineaza mai puternic, in cazul descris sunt mai mult erori de sampling. la calciu este si mai rau deorece dispersia valorilor normale e de 4 ori mai mica decat la magneziu si contaminarile sunt mai puternice. La magneziu domeniul seste 1.6 -2.5 la calciu 8.8-11 Din pacate nu am conditii optime de fotometrare, automatul are filtru de 505nm si 535 nm, am nevoie de 520nm, la plate readerul cu care am citit astea am de 492 nm, din pacate Furnizorii aparatelor au zis ca nu au filtrele cerute de mine, pentru nici unul din cele doua. In cazul masuratorii tensiunii bateriilor am obtinut o corelatie mult mai putenica desi dispersia tensiunilor e mult mai mica 3.315-3.340 folosind un instrument UT71-C Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 17, 2023 Partajează Postat Februarie 17, 2023 Ok, și de la noi aștepți ceva, un răspuns indicație? Sau doar te plingi!?! Daca vrei sfaturi trebuie pe alt forum. Link spre comentariu
ionut120v Postat Februarie 17, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2023 Si electronistii fac masuratori, partea proasta e ca peste tot e cam asa, in unele locuri chiar mai rau. Voiam sa stiti ce incredere sa acordati dozarii de calciu si magneziu, restul sunt mai ok deoarece valorile normale au dispersii mai mari. Din pacate orice am incercat n-am obtinul precizie semnficativ mai buna, manual cu fotometrul analogic ies ceva mai bine ,dar e time consuming. Sunt frustrat pe tema asta, vreau alta meserie cu precizie mai buna. Link spre comentariu
djvas Postat Februarie 17, 2023 Partajează Postat Februarie 17, 2023 Acum 27 minute, ionut120v a spus: Sunt frustrat pe tema asta, vreau alta meserie cu precizie mai buna. Poti face precizie si ca hobby, nu trebuie sa ti schimbi meseria. Ar fi frumos si util sa avem si noi in tara un pasionat de metrologie pe marimi electrice. Il stii pe Xdevs ? Si el tot de jos a inceput.. Un 3458 dupa care inca unu, mai un transfer standard si acum se ia la tranta cu birouri acreditate de metrologie. Ultima oara era la 2 ppm ca incertitudine. Link spre comentariu
norad Postat Februarie 17, 2023 Partajează Postat Februarie 17, 2023 Nu e clar la ce fotometru se face referire. Cum se numeste scula? Producator, model. Si ce metoda ati folosit pentru determinarea magneziului? Reactie de culoare? Cam asa ar rezulta daca se foloseste un filtru de cca. 520nm. Si pe ce probe ati lucrat? Solutii apoase, ser sau altceva? Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 17, 2023 Partajează Postat Februarie 17, 2023 Mie personal nu mi-e clară analiza asta.Trebuia precizat de la început scopul,aparatura de lucru,etc. Cam ca la lucrările de laborator... Link spre comentariu
ionut120v Postat Februarie 18, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2023 Metoda de dozare este colorimetrica folosind albastru de xilidil, metoda este furnizatade producatorul reactivului. Reactivul este o solutie apoasa tamponata de albastru de xilidil in concentratie mica. Metoda e folosita curent in laboratoarele clinice dar are neajunsuri. Primul este culoarea intensa a reactivului care interfereaza cu alte reactii deorece intr-un aparat automat nu poate fi spalat suficient incat inteferentele sa fie nemasurabile. Al doile este ca acest colorant se leaga de plastice, inclusiv de metacrilat care este folosit de obicei la cuvele de fotometrie. Al treilea este ca in prezenta unor agehti kelatori cum sunt unele antibiotice nu dozeaza corect, in timp ce flamfotometria sau AAS n-au treaba. Metoda presupune amestecarea unei parti de proba cu 100 de parti de reactiv, porba fiind solutie apoasa cu concentratii de magnesiu pana la 5mg/dl concertratii carese intalnesc in sangele omului. se fotometreaza la 520nm comparativ cu blakul reactivului. La o dilutie atit de mare contaminarile produc erori importante, surse de conaminare, apa de robinet, alti reactivi cu continut de magneziu, praful, resturi celulare descoamate de pe piele. Instrumente folosite de mine sunt spectrofotomtru analogic Carl Zeiss spekol10 varianta cu fotocelula cu vid, cu monocromator cu retea de difractie, amalizor automat spania Biosystems A15 cu fotomtru cu filtre, am doar de 505 si 535nm, am intrebat de 520nm n-am gasit, cititor de placi Tecan Sunrise cu filtre am doar de 492 nm am itrebat pentru 520 nm nu am gasit. Cu Spekol10 fotomerez la 520 nm in conformitate cu metoda, am obtinut rezultatele cele mai bune, dar dureaza foarte mult, ia 3 ore sa pregatesc si sa fotometrez probele, asta fiin cam 20% din ce am de facut, nu ma incadrez in programul de lucru. in plus trebuie mult reactiv, am cuve doar de 1 ml. Cu biosystems A15, compromit alte analize deorece reactivul e intens colorat, in plus fotometrul are drift mare, dupa 2 ore nu mai iese, aplicatia e proasta, nu ma lasa sa calibrez decat de 2 ori pe sesiune, si ia in considerare doar o singura calibrare care nu e valabila pentru toate probele datorita driftului fotometrului. Aplicatia nu are optiunea diferential sample-blank care ar putea rezolva problema driftului, in plus algorimul de compensare in functie de blankul cu apa e prost, mai rau strica deacat ajuta, pentru varianta bicromatica nu am un filtru potivit pentru lungimea de unda de referinta, pentru filtrele care le am exista alte substante colorate in probe. Cu cititorul de placi Tecan Sunrise, citeste repede, are drift mic, dar nu am filtru, acela de 492 nm e prea departe. Pe scurt e vorba aplicatii proaste, si echipament nu foarte adecvat. Alte echipamente sunt scumpe, doar pentru dozare de calciu si magneziu nu merita, valori anormale ale calciului si magneziului se intalnesc foarte rar, mai putin de 1 la 100. Nu stiu insa de ce la noi medicii cer la toata lumea dozare de calciu si magneziu, in alte prati stiu ca nu iese si nu cer. Pentru calciu iam o metoda destul de precisa cu electrod de calciu pentru dozarea calciului ionic, dar e time consuming si consumabilele sunt scumpe, nu merge facut la toata lumea. Mai am ceva de incercat am un aparat casat, poate gasesc filtrul pe acela, cu conditia sa se potriveasca la diamertru si sa mai fie bun,(filtrele hard coating se exfoliaza cu timpul, mai am unele exfoliate useless). Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 18, 2023 Partajează Postat Februarie 18, 2023 ionut120v.În laboratoarele medicale se face curent calciu şi magneziu,să înţeleg că nu sunt precise valorile găsite?Sau au aparatură mai performantă? Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 18, 2023 Partajează Postat Februarie 18, 2023 Acum 25 minute, ionut120v a spus: Mai am ceva de incercat am un aparat casat, poate gasesc filtrul pe acela, cu conditia sa se potriveasca la diamertru si sa mai fie bun,(filtrele hard coating se exfoliaza cu timpul, mai am unele exfoliate useless). Filtrele cu spectru bine definit ajung și la 1000 euro, deci nu sunt chiar pt hoby. Cu tot respectul pt activitatea prestata, de ce nu încerci o discuție pe un forum de profil, medical sa zicem, unde sa ai și parteneri de discuție? Aici am impresia ca vorbești singur. Majoritatea sunt doar spectatori, la o piesă pe care nu o înțeleg. Nu ca asta ar deranja pe cineva, dar nici nu te ajuta foarte tare. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Februarie 18, 2023 Partajează Postat Februarie 18, 2023 Uite, m-am uitat acuma pe un buletin de analize proaspat si cica foloseste un echipament numit ''Abbot alinity c'' este de incredere? Acum 10 minute, doru3160 a spus: Nu ca asta ar deranja pe cineva, dar nici nu te ajuta foarte tare. Ajuta pacientii sa afle cam ce se intimpla cu analizele lor si cita baza pot pune pe ele, mai ales in oraselele din provincie. Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 18, 2023 Partajează Postat Februarie 18, 2023 Marele Savant.Posibil să fie un aparat de genul celui din link. https://www.corelaboratory.abbott/int/en/offerings/brands/alinity/alinity-ci-series.html# În toată RO se fac analize de sânge automatizat,da' aş bănui că multe laboratoare,cu vechime,nu au aparatură la zi... Link spre comentariu
ionut120v Postat Februarie 18, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2023 Acum 5 ore, BRANCA a spus: ionut120v.În laboratoarele medicale se face curent calciu şi magneziu,să înţeleg că nu sunt precise valorile găsite?Sau au aparatură mai performantă? Daca exista contaminari un aparat de 500k eur face cat unu de 5 k eur. Am prezentat date sa nu vorbeasca gura fara mine, dar pe aparatul automat iese mai rau decat ce am pezentat, lucrat curat. In practica treaba sta cam asa, consumabilili de plastic sunt scumpe,dubleaza pretul analizelor, daca esti cat de cat decent la speli la baia de ultrasunete, in cateva cicluri, cu solutie cu cu clor, detergent special fara aditivi, itercalat cu apa distilata si cateva clatiri finale cu apa distilata. In acest fel sunt mai curate decat noi, problema e ca multi le reutilizeaza si nu le spala temeinic, un aparat scump nu aduce mari beneficii. Pe de alta parte doar pentru dozarea calciului si magneziului nu merita echipament scump. Lumea fuge de dozari directe, in loc de fier dozeaza feritina prin metode imunologice care nu sunt afectate de contaminari. Fierul iese fara nici un fel de probleme, curatenia e OK, altii evita sa-l dozeze dozeaza feritina. Acum 5 ore, doru3160 a spus: Filtrele cu spectru bine definit ajung și la 1000 euro, deci nu sunt chiar pt hoby. Cu tot respectul pt activitatea prestata, de ce nu încerci o discuție pe un forum de profil, medical sa zicem, unde sa ai și parteneri de discuție? Aici am impresia ca vorbești singur. Majoritatea sunt doar spectatori, la o piesă pe care nu o înțeleg. Nu ca asta ar deranja pe cineva, dar nici nu te ajuta foarte tare. Daca un filtru este atit de scump atunci monocromatoarele cu retea de difractie de acum 50ani care functineaza impecabil cat or fi, vrea cineva unul cu 100eur? as fi bucuros sa-l dau si cu atit, mai am o retea de difractie spare 100ron, e curios careva? Am gasit filtru cu 35 USD in state dar nu lungimea de unda de care am nevoie. Am gasit un spectrofotometru de calitate la 500 eur, dublu canal cu retea de difractie, doua lampi spectru 1100-190nm, regret ca nu l-am luat dar a trebuit cumparat un alt aparat strict necesar. Pentru ce am eu nevoie ieftin este un aparat Frankenstein, facut dintr-un monocromator cu retea si cititorul de placi, se poate cupla monocromatorul cu cititorul de placi cu ajutorul unei fibre optice din polimer, mai am nevoie de o montura cu lentila custom sa concentrez lumina ce iese din monocromator pe fibra optica. Link spre comentariu
ionut120v Postat Februarie 18, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2023 filtrele astea au 60 de ani,tehnologia e neschimbata, sunt cavitati de jumatati de lungime de unda din dielectric intre straturi metalizate. Fotografie doar doua mai sunt bune restul sunt exfoliate, din pacate se grosimea dieletricului se schimba in timp si filtrul se decalibreaza cel de 540 are maximul la 555 dupa 60 de ani. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Februarie 18, 2023 Partajează Postat Februarie 18, 2023 cum spuneam, e un fel de bambilici la dv. la pravalie! Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 18, 2023 Partajează Postat Februarie 18, 2023 Alea sunt jucarii, nu filtre. Au fost folosite la spectrofotometre de uz didactic. Nici pe departe nu sunt pt echipamente de laborator. Acum 34 minute, ionut120v a spus: filtrele astea au 60 de ani,tehnologia e neschimbata, sunt cavitati de jumatati de lungime de unda din dielectric intre straturi metalizate. Fotografie doar doua mai sunt bune restul sunt exfoliate, din pacate se grosimea dieletricului se schimba in timp si filtrul se decalibreaza cel de 540 are maximul la 555 dupa 60 de ani. Link spre comentariu
Postări Recomandate