Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

surse ATX şi discuţii despre orice altceva

Postări Recomandate

Acum 27 minute, string a spus:

E cam off-topic, însă fie:

dacă conserva-sursă cade de la 1m, în cam 0,5 secunde atinge o viteza de cca. 4,43m/s adică te plesnește peste degetul de la picior cu 16Km/h.

Viteza unei biciclete :hdgfhgdf

Auchh?

Și la 0,5Kg conține cam 5J de enegie cinetică, pe care ți-o cedează pe degetul de la picior.

Cum ai ajuns la concluzia care am pus-o in rosu? :scarpin Baga niste formule ca sa vad ca nu te-ai folosit de energia potentiala.

Eu am zis fara energie potentiala. Daca am inaltimea de 1 metru, greutatea de 0,5kg => 1 x 0,5 x 9,8 = 4,9J. (dar am folosit: E = mgh, unde m-masa corpurilor, h-distanța față de suprafața Pământului iar g- accelerația gravitaținală.)

Editat de merck
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Acum 5 ore, string a spus:

Folosind doar înălțimea, viteza și masa.

Fără a neglija nici impulsul.

Chestiune de ”karate” :hdgfhgdf

Pai ai neglijat acceleratia gravitationala! :85 Poti sa faci calculele fara sa te folosesti de acceleratia gravitationala??? :scarpin Pune formulele sa vad si eu!

In primul link ce este pe primul rand??? (al doilea link nu se deschide)

Screenshot-2023-02-17-at-04-35-45.png

Uite aici :

Screenshot-2023-02-17-at-04-21-49.png

sau mai simplu:

1.4. Conservarea energiei (c. Energia cinetică şi energia potenţială)

Dacă ridici o piatră de un 1 kg la o înălţime de 1 m deasupra solului, renunţi la 9,8 J din energia ta, obţinută din mâncare şi o transformi în energie potenţială stocată în piatră. Dacă îi dai apoi drumul, energia aceasta începe să se transforme în energie cinetică, până când, atunci când piatră aproape că a atins solul, toată acea energie este energie cinetică.

Unitatea în SI pentru energie este joulul (J), şi în acele unităţi, ridicarea unei mase de 1 kg la o înălţime de 1 m necesită 9,8 J de energie. Acest număr, 9,8 jouli pe metru pe kilogram, este o măsura a puterii gravitaţiei Pământului aproape de suprafaţa acestuia. Notăm acest număr, cunoscut drept acceleraţie gravitaţională, cu g şi îl rotunjim adesea la 10 pentru simplificarea calculelor.

Daca iau sursa ATX si ma duc pe o planeta la care nu cunosc acceleratia gravitationala si ii o las sa cada liber de la 1 metru , nu ai sa poti calcula viteza! :57 Corect?

P.S. Eu vad ca tu nu cunosti lucruri de baza:

Energia mecanică a unui sistem fizic izolat  ( care nu interacţionează cu corpurile din jur, se neglijează frecarea) se conservă, rămâne constantă în cursul transformării ei din energie cinetică în potenţială şi din potenţială în cinetică.

Ep = 0 la nivelul solului si Ec = 0 la inaltimea de la care va cadea corpul (vorbim de cadere libera). 

Editat de merck
Link spre comentariu
4 hours ago, merck said:

Pai ai neglijat acceleratia gravitationala! :85

Asta (g) este constantă, nu variabilă.

La mine cel puțin :hdgfhgdf

La dumneata, accelerația e tot cu comandă la pedală?

Ideea este că acei 5J (Joule) de energie potențială înseamnă cinetic un ciocan de 0,5Kg care te lovește (pe deget), de la un metru, cu o viteză de 4,5m/s (16Km/h).

5J este o mărime total neintuitivă (pentru mine). 

Loviturile (de ciocan) sunt cu totul altceva :hdgfhgdf

Sau de artilerie ...

Editat de string
Link spre comentariu
4 hours ago, merck said:

(al doilea link nu se deschide)

La mine se deschide și al doilea link, dacă dai pe ”scroll” puțin mai jos poți introduce și valoare acelor variabile.

4 hours ago, merck said:

P.S. Eu vad ca tu nu cunosti lucruri de baza:

Ba da, eu opresc o sursă ATX numai cu genunchiul! 

Asta după ce am experimentat (practic) efectul energiei potențiale a cricului motocicletei suprapus peste degetul mare de la picior.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, string a spus:

Asta (g) este constantă, nu variabilă.

La mine cel puțin :hdgfhgdf

La dumneata, accelerația e tot cu comandă la pedală?

În fizică, accelerația gravitațională este accelerația imprimată unui obiect de către gravitația unui alt obiect. Un corp este accelerat, într-un punct al câmpului gravitațional al altui corp, spre centrul câmpului, cu aceeași accelerație, indiferent de masa și natura sa.

Nu intru in amanunte de genul: At different points on Earth's surface, the free fall acceleration ranges from 9.764 to 9.834 m/s2 (32.03 to 32.26 ft/s2),[4] depending on altitude, latitude, and longitude. A conventional standard value is defined exactly as 9.80665 m/s2 (32.1740 ft/s2).

Ti-am zis sa imi scrii formulele din care ai reusit sa calculezi viteza v si in care sa nu apara  accelerația gravitaționala

Ti-am mai spus clar: 

Daca iau sursa ATX si ma duc pe o planeta la care nu cunosc acceleratia gravitationala si o las sa cada liber de la 1 metru , nu ai sa poti calcula viteza!  :57 

Este adevarat sau fals ce am scris in violet?

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 45 minute, daniels a spus:

calculezi o viteza medie cu o ruleta si un cronometru.

Asta se numeste determinare/masuratoare pentru a verifica teoria. In anumite cazuri nu poti determina/masura practic si atunci esti obligat sa folosesti teoria. De aceea am cerut formulele. Eu am spus clar ce se foloseste: 

Energia mecanică a unui sistem fizic izolat  ( care nu interacţionează cu corpurile din jur, se neglijează frecarea) se conservă, rămâne constantă în cursul transformării ei din energie cinetică în potenţială şi din potenţială în cinetică.

Ep = 0 la nivelul solului si Ec = 0 la inaltimea de la care va cadea corpul (vorbim de cadere libera). 

Screenshot-2023-02-17-at-12-45-02.png

Link spre comentariu
1 hour ago, merck said:

Ti-am zis sa imi scrii formulele din care ai reusit sa calculezi viteza v si in care sa nu apara  accelerația gravitația

Fals! O sucești (oltenește) sau nu ai ținere de minte? :hdgfhgdf

Asta ai scris:

14 hours ago, merck said:

Pai calculeaza energia cinetica folosind viteza (deci fara sa te folosesti de energia potentiala), sa vad si eu cat este. :scarpin

Respectiv nimic despre ”accelerația gravitația” (o banală constantă).

Chestiunea era oprirea unei surse ATX (din cădere de pe masă) pe degetul de la picior. :hdgfhgdf

Chestiune de viteză la ”aterizare” și de masă.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări