doru3160 Postat Februarie 17, 2023 Partajează Postat Februarie 17, 2023 Acum 13 minute, string a spus: Nu avem informații din acea parte a lumii și nici personal ”calificat” acolo unde ar trebui să fie. Avem însă politruci incompetenți destui ... Însă se poate încerca o protecție civilă cu ”apă sfințită” ... Și cu gânduri bune. Ca de obicei, scurt și fix la obiect. Link spre comentariu
string Postat Februarie 17, 2023 Partajează Postat Februarie 17, 2023 (editat) 1 hour ago, antemir said: Nu este vorba de un cutremur de "tip nou" care să se producă după alte reguli decat cele ale zonei. Ba da! https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/cutremur-de-44-grade-in-gorj-2255169 https://www.europafm.ro/cutremur-de-44-in-oltenia-gorj/ Scade progresiv adâncimea epicentrului, 8,7km acum (dacă informația asta este corectă). Adică crăpătura (sau ce o mai fi pe acolo) urcă spre suprafață? Editat Februarie 17, 2023 de string Link spre comentariu
ionut120v Postat Februarie 17, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2023 Este o er0are in tabel tocamai la cel de 5.7 din 16, va mai dura ceva vreme luni sau ani. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 17, 2023 Partajează Postat Februarie 17, 2023 La 03.11.2022 la 16:22, Liviu.Mihaiu a spus: Ce parere aveti despre faptul ca google ne foloseste accelerometrul din telefoanele android pe post de senzor seismic ? Practic au creat o retea mondiala de senzori prin intermediul careia pot aproxima epicentrul si magnitudinea. Poate ati observat ca la cutremurul de astazi a aparut o alarma pe telefoane cu putin timp inainte sa simtim cutremurul. La 03.11.2022 la 20:24, Liviu.Mihaiu a spus: Care "alerta" ? Aplicatia inclusa in softul telefoanelor android a sosit pe la 6:51 (in functie de distanta de epicentru a fost putin inainte sau in timpul producerii cutremurului). Depinde banuiesc si de conexiunea la reteaua de telefonie sau internet. La 04.11.2022 la 19:38, ionut120v a spus: De pe vremea cand eram copil ascultam geologii spunand de zonele vulnerabile din Bucuresti legate de structura geologica a locului, exista anumite zone cu lentile de nisip in care apar cele mai multe daune. Banuiesc ca intre timp cineva a bagat informatiile respective in modele computerizate, care permit predictia progagarii, si pot rezolva problema inversa, adica calcului enerigiei din masuratori in cateva puncte. in cazul in care unda seismica s-ar propaga intr-un mediu omogen estimarea ar fi simpla, dar in realitate mediul de propagare este neomogen. Cu referire la estimarea energiei rezultatele obtinute la INFP agreaza cu ale altora, dificultatea intervine la scara mica, de exemplu cum se va manifesta in diferite zone ale Bucurestiului in fuctie de structura geologica locala, nu stiu daca a facut careva modele pentru asta si daca datele introduse sunt conforme cu realitatea, la modelare e o vorba(garbage in, garbage out). In legatura cu alertarea imediata, se face cu senzori amplasati in zona epicentrului, unda seismica se popaga cu aproximativ 4km/secunda, unda electromagnetica cu viteza luminii, la o distanta de 200km ai 50 de secunde in teorie, dar mai exista si alte intarzieri in sistem, in realitate ai caa 30 secunde de prealertare. In timpul asta scurt ai putea sa nu iei decizia optima, unii au timp suficient sa iasa si sa se indepartezede cladiri altii n-au, evacuarea ar trebui personalizata in functie de acest aspect, poate ceva exercitii pe tema asta n-ar strica. Planuri de evacuare personalizate ar fi utile, insa cutremurele fiind rare lumea nu le tine la vedere, si nu le pastreaza. La 04.11.2022 la 21:00, Liviu.Mihaiu a spus: Si DURATEI cutremurelor vrancene ! Diferenta clara fata de ce se intampla in Los Angeles. Cel din '77 a durat aproximativ 1 minut. Ceva studii spun ce cel din 1802 ar fi durat peste 2 minute. Si inca ceva foarte important. Cele serioase (peste 7.2) din Vrancea sunt de tip multi-soc. In 1977 (cand s-a putut masura pentru au existat instrumenete de masura, nu neaparat in Romania) au fost 3-4 cutremure produse la interval de cateva secunde. A inceput cu ceva cutremure undeva in jur de 6 pana s-a rupt in final cu cel de 7.4 ! Asta nu se intampla in Los Angeles. Si cam nicaieri in lume. Ghinion. La 19.11.2022 la 17:47, Sorin - Viorel Mares a spus: Ca fapt divers, trivia sa ii spun...Mai puteti sa ii faceti ceva, radioul are un filtru trece banda de 5 kHz pe partea de AM. Cineva din america de le colecționează descrie cum poate fi scos din circuitul filtrul printr-un simplu fir, pentru a mari banda de audio frecvență. De curiozitate am realizat in practica conceptia pe unul din aparatele mele. Se aude o idee cu ceva înalte in plus. La celelalte 3 nu m-am mai obosit pentru ca imbunatatirea e abia sesizabila, banda audio pentru europa e 4.5 kHz (asta daca si studiourile transmit, ceea ce as fi curios sa aflu cu date concrete) spre deosebire de americani care sunt liberi sa se duca chiar și pana la 10 si chiar stereo AM. Prin prisma meseriei, am avut ocazia sa fiu transportat de colo colo prin SUA si Canada cu diverse masini in trecut, unii soferi ascultau si AM si tind sa fiu de acord, subiectiv cei-i drept, cu faptul ca au o calitate mult mai buna a sunetului dincolo de ocean. Acum 2 ore, antemir a spus: Fiind vorba de o structură bugetară din Romania, este posibil ca si la INFP să se frece menta de către ceva rude de politicieni. Dar despre ocupaţiile celor de la INFP există ceva date aici: http://www.infp.ro/index.php?i=des Sunt fizicieni, ca peste tot în lume, nu parerologi Link spre comentariu
ionut120v Postat Februarie 17, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2023 Acceleromtrele din telefoane nu sunt instalate in conditii stadard fixate de sol, se poate estima epicentrul/ hipocentrul dar nu magnitudinea. Link spre comentariu
merck Postat Februarie 17, 2023 Partajează Postat Februarie 17, 2023 (editat) Acum 17 minute, antemir a spus: Cineva a reprezentat tendinta numarului de cutremure zilnice: So what? Poti trage vreo concluzie? In fact, Google has developed an Android app called "Google's Android Earthquake Alerts System" which uses the accelerometers in Android smartphones to detect earthquakes and issue early warning alerts to users. By using the data from many smartphones with accelerometers, Google can detect the location, magnitude, and timing of an earthquake. The system can then send an alert to the smartphones in the affected area, giving users valuable seconds to prepare for the earthquake and seek safety. Editat Februarie 17, 2023 de merck Link spre comentariu
ionut120v Postat Februarie 17, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2023 Acum 3 minute, merck a spus: So what? Poti trage vreo concluzie? only noise Link spre comentariu
string Postat Februarie 17, 2023 Partajează Postat Februarie 17, 2023 (editat) 55 minutes ago, antemir said: Mi-mi pare ceva dezordonat. Mie mi se pare aiurea: 2023-28-01T19:15:... la 140km adâncime este înregistrat un cutremur cu magnitudinea 5,7 ca și cel din 2023-16 02T15:55 la 10km adâncime tot magnitudine 5,7 și tot tip mb (ce o fi aia ...)? Adică ar fi înregistrat două cutremure identice ca magnitudine (5,7) și ca tip (mb), la două date diferite (28.01 și 16.02 ac), produse de epicentre aflate la adâncimi sensibil diferite (140km și 10km) însă pe primul notabil (28.01.2023) nu l-a simțit nimeni Trebuie să ”înghit” asta în loc de ”statistici” COVID? Editat Februarie 17, 2023 de string Link spre comentariu
merck Postat Februarie 17, 2023 Partajează Postat Februarie 17, 2023 Acum 20 minute, antemir a spus: Pai nu este clar graficul ? Tendinta este de scădere. Graficul se opreste pe 17. Daca compar ziua de 15 cu ziua de 16 ce concluzie pot sa trag? Link spre comentariu
merck Postat Februarie 17, 2023 Partajează Postat Februarie 17, 2023 1 oră în urmă, antemir a spus: Pai nu este clar graficul ? Tendinta este de scădere. Acum 44 minute, antemir a spus: Ca s-a ajuns la un plafon de 20 de evenimente pe zi. A stagnat cresterea incepand cu ziua de 15. Doua afirmatii care nu sunt identice. Cu ultima sunt de acord. Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 17, 2023 Partajează Postat Februarie 17, 2023 merck.M-am uitat la graficul cu descreşterea nr replici.Nu mi se pare deloc sugestiv...Cãnd vorbeşti de descreştere ar trebui sâ fie un grafic descrescător,nu unul crescător pe "cumulativă",chiar dacă e corect! Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Februarie 17, 2023 Partajează Postat Februarie 17, 2023 Aceste replici zilnice de 4,x care vin printre multitudinea de microseisme 2 pina in 3 grade, dau de inteles ca zona nu s-a detensionat asa cum trebuie. Inclin sa cred ca acolo nu s-a "curatat" zona. Link spre comentariu
merck Postat Februarie 17, 2023 Partajează Postat Februarie 17, 2023 Acum 33 minute, BRANCA a spus: merck.M-am uitat la graficul cu descreşterea nr replici.Nu mi se pare deloc sugestiv...Cãnd vorbeşti de descreştere ar trebui sâ fie un grafic descrescător,nu unul crescător pe "cumulativă",chiar dacă e corect! Daca panta dreptei din data de 16 era mai mica decat cea din data de 15 => avem descrestere, dar cum panta este egala => a stagnat cresterea. Sunt convins ca de pe 17 si 18 panta deja era mai mica => avem descrestere. S-a ales aceasta forma de prezentare grafica pentru a se vedea dintr-o privire nr. total de replici. Deja daca ai palier => nr de replici = 0. Deci nu ai sa ai vreo bucata de grafic descrescator pentru ca este cumulativ. Nu pot dispare din replicile care s-au produs. Sa vezi tu la prezentarile din domeniul medical ce reprezentari se aleg , nu cred ca nici 10% din sala inteleg dar nimeni nu cere detalii . Am vazut inclusiv prezentator care avea probleme cu interpretarea percentile . Link spre comentariu
string Postat Februarie 17, 2023 Partajează Postat Februarie 17, 2023 (editat) 2 hours ago, antemir said: Nu cred ca ai selectat zona. Te-au uitat ce Lat/Lon are asta de mai sus ? Da, este corect ce zici, nu am selectat zona și putea fi oriunde pe glob, însă harta îmi arăta România, fără un areal de selecție. Nu am reținut /comparat și cifrele Lat/Lon, însă una era cu ”-” deci departe, în cealaltă emisferă. Am comparat mere cu pere (mea culpa /soft). Editat Februarie 17, 2023 de string Link spre comentariu
Postări Recomandate