Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor pt proiectarea primului cablaj cu Autodesk Eagle 9.6.2 free

Costa

Postări Recomandate

Vrei sa faci cablajul la fabrica? Doar asa s-ar justifica sa pui text pt silk screen. Iar daca tot faci asta, sper ca știi de funcția smash care îți permite să plasezi numele componentelor convenabil pe placa indiferent/independent de poziția componentei. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

35

• sesebe

13

• ratza

4

• Dxxx

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

N-am cum sa trimit catre o fabrica ce reusesc eu pana acum,mai am de invatat.

Am notat informatia ta de mai sus si daca se poate sunt dornic sa mai aflu si despre alte functii in masura in care consideri ca ar fi utile pt mine-amplasarea lor ar fi pe verticala stanga incepand de sus:

-Align 

-Change

-Ripup

-Fanout

-Signal

-Split

-Miter si mai sunt...

Link spre comentariu

Despre "smash" n-am gasit nimic,am aflat insa despre "invoke" (activa pe partea de schema) si a fost de aur cand nu stiam cum sa alimentez un CI care contine 2 sau mai multe AO.

Link spre comentariu

Eu m-am oprit la Eagle 7.5 pt ca pt asta am licenta la servici si nu stiu cum arata si/sau se numeste in versiunea 9 functia smash.

In versiunea 7 arata asa: 

image.jpeg.684bb3296e6a32c6123cfc0b00e952c2.jpeg

Link spre comentariu

Multumesc Sesebe am gasit pe net,"smash" a fost redenumita

"reposition attributes" pt versiunea 9.

Sincer Sesebe esti f de treaba sunt placut surprins,uneori am avut alta opinie dar m-am inselat.

Ieri am incercat sa gasesc rezolvarea pt mutarea integrala a traseelor de pe un layer pe altul-utila pt incepatori cel putin.

Rezolvarea,click pe group ,selectare zona dorita eventual intreg cablajul,click pe mirror,click dr pe zona selectata si in fereastra ce apare click pe mirror.

Astfel traseele mele albastre de pe bottom au devenit rosii trecand deci pe top.

Mai trebuie sa verific ce se intampla cu pinii componentelor active.

Link spre comentariu

Despre "ripup" :

To delete all traces, perform the following steps:
1-click "Ripup" icon.
2-click "Group" icon.
3-mark the area you'd like to delete all traces within (whole PCB in this your particular case)(intregul pcb in acest caz particular)
4-click right mouse button and then select item "Ripup: Group" in shown menu.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Inca o rugaminte pt voi,cablajul atasat este ales la intamplare.

Eu cand realizez un cablaj obtin traseele de latimea dorita folosind functia "Route Airwaier" .

Nu stiu cum se pot obtine traseele de forma neregulata.

Care e "secretul" ? 

Multumesc anticipat.

cablaj-sursa-sc480.png

Link spre comentariu

În primul rind recomand sa nu se utilizeze nici una din funcțiile cu autoroute, cel puțin pina nu stăpânești bine programul și regulile de rutare. 

Pt traseie neregulate se utilizează funcții din bara de sus unde poți alege traseie la 90gr, 45gr (eu folosesc aproape doar astea doua), la orice unghi, rotunde etc. Pt traseie foarte late si/sau neregulate se mai poate folosi funcția de arii dar este mai greu de explicat în doar citeva cuvinte. La funcția asta atenție la setarea rangului. Doua arii alăturate nu trebuie sa aibă același rang pt ca se vor uni. Rangul mai mic este "umplut" primul și apoi celelalte vor lăsa un spațiu de izolare setat micsorindu-se pt asta. Pt cablaje făcute cu transfer recomand minim 0.6mm dar mai bine 0.8mm sau mai mare. 

Link spre comentariu

"Select Wire band" este o casuta in bara de sus cred ca acolo ar fi partea cu forma , unghiul-trebuie experimentat.

Iar functia de arii nu sunt sigur ,cumva in bara din stanga partea de jos,acel cerc ,patrat ?

Link spre comentariu

"Polygon" e funcția respectivă. Dacă știi un pic de engleză poți apela cu încredere la help, e scris foarte mișto și simplu de înțeles.

Pe scurt: "polygon", desenezi poligonul (se închide cînd ultimul punct e pus peste primul), apoi "rename", clic pe poligon și-i dai numele semnalului la care să fie conectat.

Link spre comentariu

Multumesc,am citit despre "Polygon" ,asociam utilizarea lui doar pt planul de masa cand vrei sa ocupi tot spatiul liber.

Pt cablajul de mai sus ce denumiri ar fi de atribuit acelor zone mari neregulate ? 

Link spre comentariu

E la libera alegere, orice semnal poate fi redenumit după bunul plac. Eu le dau nume intuitive: +VCC, -VCC, GND, IN1+ etc.

Link spre comentariu

Multumesc.

Ca sa fie ajutorul complet, care sunt pasii in care de la traseul galben ce simbolizeaza o legatura electrica se ajunge la acea zona neregulata?

Lucrand cu functia "Route Airwire" traseul la latimea dorita uneste componente inlocuind firul galben .

Am incercat cu Polygon ,am delimitat zona dorita,am dat nume si apoi?

(firul galben e in continuare la fel si nu e influentat de poligonul trasat)

Cum devine poligonul un traseu ?

Adica acea zona sa devina de culoare rosie ori albastra in functie de layer-ul pe care se lucreaza,intreaga sa suprafata nu doar laturile poligonului trasat de mine.

Link spre comentariu

Pai ce-i asa de greu??? 

Linia aia galbena reprezinta o legătură între doua piese și are un nume, dat de sistem automat sau ales de tine. Aria are și ea un nume dat de sistem automat sau ales de tine. 

Cit timp numele liniei galbene nu este identic cu numele ariei, linia galbena va ramine în continuare. 

Link spre comentariu

Am gasit ,nu-i asa de simplu,trebuiesc stabiliti niste parametrii pt functia polygon in bara de meniu si mai e si comanda rastnet altfel nu prea merge.

La prima incercare vad culoarea rosie a poligonului ocolind pad-urile,am gresit ceva la acele setari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări