cristi7521 Postat Aprilie 24, 2023 Partajează Postat Aprilie 24, 2023 Am gasit la pagina de mai jos ceva informatii https://www.essentracomponents.com/en-us/news/solutions/pcb-electronics/understanding-pcb-operating-temperature Typically, a temperature rise of 10°C is permitted above the ambient temperature of 25°C. If your board material and PCB design allow, a 20°C temperature rise is even permitted. What happens if the temperature rise is too high? Let’s say your temperature rise is 50°C or even 100°C. A copper trace on an FR 4 board can handle that, but it’s going to impact the ambient temperature of components nearby, affecting the integrity of your board and resulting in power loss. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 24, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2023 Pare o chestie serioasa profi si clar la alt nivel fata de maruntisurile mele . Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 24, 2023 Partajează Postat Aprilie 24, 2023 Nu doar temperatura este importanta. La sutele de cablaje proiectate nu am calculat cred niciodată încălzirea sau mai exact nu am calculat lățimea traseelor ca să fiu la limita acceptabila de încălzire, pt mine mult mai important a fost sa țin cont de credea maxima de tensiune pe care o pot accepta pt traseul respectiv. Iar la curenți mari prin traseie, am mai lipit peste traseie, care oricum erau generos de late, și fire de cupru. Dar ma refer la traseie care trebuiau sa ducă zeci de amperi sau chiar peste 100A în unele cazuri. Lățimea minima a traseului mai depinde și de tehnologia folosita la realizarea lui, în caz ca nu se face la fabrica. Eagle alege din start lățime traseu de 0.4mm și asta este de cele mai multe ori și lățimea minima folosita de mine pt traseie dar pt cablaje realizate prin transfer de toner am folosit minim 0.8mm și mai rar 0.6mm. De onicei, dacă îmi permite complexitatea schemei, prefer sa utilizez pt metoda transfer traseie de 1.27mm. La metoda foto utilizez de obicei pt traseele de semnal lățimea de 0.4mm. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 24, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2023 Probabil ca multi dintre voi lucrati zilnic in electronica industriala si nu mai aveti nevoie de tabele cand faceti un cablaj -experienta,rutina si pricepere. La nivel de amator,eu cel putin caut repere,reguli ,comparatii ajutatoare. La Eagle 9.6.2 defaul latimea minima este daca nu gresesc de 6mil aprox 0.15mm . Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 24, 2023 Partajează Postat Aprilie 24, 2023 In orice soft de design PCB serios nu exista default rigid... desigur ca exista o valoare default, dar intotdeauna se poate programa / modifica. Evident ca in functie de tipul de montaj ar trebui ca initial sa-ti stabilesti tu defaulturile. Una este sa lucrezi cu SMDuri 0603 si alta este sa lucrezi cu THTuri la curenti de zeci de Amperi. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 24, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2023 Defaul am numit valoarea initiala pe care ca incepator o folosesti pana incepi sa intelegi. Cu SMD nu,nu,poate cu o lupa,doua peste ochelari dar de lipit pt mine imposibil. Cu permisiunea voastra o intrebare, in Eagle avem corespondenta "o schema=un cablaj " ,exista oare posibilitatea de a salva pt o schema mai multe variante de cablaje fara ca sa mai refacem acel cablaj de la zero ?-daca da,cum se face ? Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 25, 2023 Partajează Postat Aprilie 25, 2023 Simplu! Creiezi mai multe scheme. Exista varianta de "save as" si samvezi schema cu mai multe nume iar apoi pt fiecare schema sau mai exact nume de schema creiezi conte un cablaj. Poți face asta și mai tirziu. Ai creat o schema + cablaj și apoi salvezi cu încă un nume și faci unele modificări la cablajul creat inițial. Astfel vei avea ambele variante de cablaj. Link spre comentariu
Dxxx Postat Aprilie 25, 2023 Partajează Postat Aprilie 25, 2023 Din punctul meu de vedere pana la dimensiunea 0603 se pot lipi manual lejer. La varsta mea normal ca port ochelari, si este necesara si o lupa... dar lipitul in sine este exact la fel ca orice cositorire, slava domnului ca in directia asta ar exista experienta... PROBABIL ca nu ai echipamentul necesar - adica un letcon cu termostat, asta este de la sine inteles, dar si varfurile de forma si dimensiunea potrivita. Spre exemplu pentru 0805 si 1206 iti recomand de la Hakko si Gordak varfuri tip C cu marimea 2. Pentru 0605 si 0805 merge mai bine dimensiunea 1. Daca ai JBC, atunci un varf dalta intre 1 si 2mm, dar forma dalta este mai putin buna... Varfurile tip C sunt cele mai potrivite, daca folosesti fludor cu plumb temperatura putin peste 300 grade (300-320) este in mod uzual suficienta. Cu JBC si forma dalta nu este chiar atat de bine, temperatura ar fi sub 300 grade (280-300) dupa parerea mea. Cu ceva ca mai sus poti sa lipesti SMD exact ca orice alta cositorire. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 25, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2023 DXXX multumesc am sa pun bine aceste informatii. Eu trebuie sa depasesc intai DACA va fi posibil competenta actuala si un montaj electronic abordat sa fie corect executat si functional-inca adun informatii si am muulte necunoscute-planul de masa pare un bau-bau . Sesebe multumesc Sa reiau,stiu ca pot multiplica o schema cu copy-paste sa aleg nume ,salvare,asociere pt fiecare a unui circuit BRD. Apoi scuze dar n-am inteles 24 minutes ago, sesebe said: Ai creat o schema + cablaj și apoi salvezi cu încă un nume și faci unele modificări la cablajul creat inițial. Astfel vei avea ambele variante de cablaj. Finalizez un cablaj si-l salvez ,el astfel are ca si asociata una din scheme sa zicem ca o denumim "varianta 1" vom avea <schema varianta 1+cablaj varianata 1> Denumesc cealalta schema creata cu copy-paste varianta 2 si voi avea <schema var 2+cablaj var 2> dar cablajul var 2 este la nivelul zero trebuie lucrat ca si primul-efort,pierdere de timp... Intrebarea era daca pot tot cu copy-paste sa iau cablajul variantei 1 si sa-l lipesc langa schema varianta 2 avand astfel posibilitatea de a continua cu modificarile fara a pierde varianta 1 si fara sa o iau de la inceput cu munca. Ce insemna "salvezi cu inca un nume" si cum se face ? Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 25, 2023 Partajează Postat Aprilie 25, 2023 Pai ți-am spus mai sus foarte clar, ce n-ai înțeles? Ai terminat o schema și cablajul aferent. O salvezi. Apoi o salvezi din nou dar sub alt nume. Pe noua salvare ce conține și schema dar și cablajul poți face ce modificări vrei pe cablaj iar în final ai o singura schema dar salvata cu doua nume diferite și doua cablaje diferite. Link spre comentariu
BRANCA Postat Aprilie 25, 2023 Partajează Postat Aprilie 25, 2023 Costa.Eagle premium "bântuie" peste tot,aşa că dacă vrei un link pot sugera o direcţie,pe posta. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 25, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2023 Sesebe,ai dreptate era sub nas,eu salvam pe butonul save uitand de save as din meniu file,am verificat si functioneaza,multumesc frumos chiar este un mare castig. Branca este o propunere f buna te rog daca poti sa-mi trimiti ce si cum multumesc anticipat. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 26, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2023 Se mai poate? Cum se obtine o inscriptie,un text pe partea cu traseele de cablaj la dimensiunile dorite? Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 26, 2023 Partajează Postat Aprilie 26, 2023 Cu optiunea place text si apoi alegi pe ce layer sa plasezi textul. Probabil il vei pune pe layerul bPlace. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 26, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2023 Multumesc frumos,functioneaza,am mai rezolvat ceva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum