Costa Postat Februarie 13, 2023 Partajează Postat Februarie 13, 2023 Buna ziua, Scopul meu este sa obtin cablajul pt un amplificator audio cu bipolari ,proiectare pt realizare cu metoda imprimanta laser. Dupa ce am studiat cateva zile si am reusit partea de schema si prima varianta board va rog frumos ceva ajutor pt utilizarea softului Eagle la nivel de incepator: 1-nu sunt sigur asa ca intreb , amplasarea componentele -sus,jos fata de o mediana orizontala imaginara - se face la fel ca in schema sau rasturnata?-se poate rasturna ulterior? 2-ce pot utiliza pt realizarea conexiunii "IN"=intrare semnal audio (gaura in cablaj si scris numele), idem pt. "OUT"=iesire pt difuzor si idem pt "V+", "V-" SI "GND"=alimentarile de la sursa 3-cum se procedeaza pt traseele intersectate?am ales solutia -intrerupere si realizare de doua gauri pt folosire de strapuri-voi utiliza cablaj simplu placat si e vorba de doar 2-3 strapuri pe partea de alimentare -ce folosesc pt gaurile strapurilor? 4-un traseu facut la o anumita latime mai poate sa fie modificat fara a-l mai sterge? 5-cum se poate obtine latimea maxima pt un traseu intr-o forma neregulata care sa umple la maximul posibil o zona partiala NU tot cablajul-trasee de curenti mari sau GND . Si mai sunt si alte intrebari daca va fi posibil. Multumesc Cu stima Costa Link spre comentariu
djlove Postat Februarie 13, 2023 Partajează Postat Februarie 13, 2023 Salutare De ce nu incerci sa utilizezi un program mai simplu si prietenos pentru desenarea schemei si proiectarea cablajului. Recomandarea mea ar fi EasyEda, care e si online si poti face si grup cu altcineva care te poate ajuta in proiectul tau... Iar la final poti comanda cablajul la o fabrica si iese profi.... Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 13, 2023 Partajează Postat Februarie 13, 2023 Eagle 9.6.2 nu-l am, nu-l pun, si nici nu-l cunosct foarte bine. In versiunea 7.xxx.xxx, ultima pe care mi-am istalat-o, intrebarile tale au raspunsuri simple. Acum 27 minute, Costa a spus: 1-nu sunt sigur asa ca intreb , amplasarea componentele -sus,jos fata de o mediana orizontala imaginara - se face la fel ca in schema sau rasturnata?-se poate rasturna ulterior? - dece trebuie linie imaginara mediana? dece trebuie rasturnata ulterior? 2-ce pot utiliza pt realizarea conexiunii "IN"=intrare semnal audio (gaura in cablaj si scris numele), idem pt. "OUT"=iesire pt difuzor si idem pt "V+", "V-" SI "GND"=alimentarile de la sursa - binenteles dar depinde ce vrei tu defapt si cum vei realiza cablajul in final. 3-cum se procedeaza pt traseele intersectate?am ales solutia -intrerupere si realizare de doua gauri pt folosire de strapuri-voi utiliza cablaj simplu placat si e vorba de doar 2-3 strapuri pe partea de alimentare -ce folosesc pt gaurile strapurilor? - in primul rind se pozitioneaza compoenentele astfel incit sa nu ai traseie intersectate (sau cit mai putine). - Problemele apar la scheme complexe dar la ceea ce vrei tu sa faci nu prea sint probleme de intersectii traseie daca le pozitionezi cum trebuie. Cind nu ai alte variante se pus strapuri (fire pe top). 4-un traseu facut la o anumita latime mai poate sa fie modificat fara a-l mai sterge? - DA! Il selectezi si ii dai alta latime. 5-cum se poate obtine latimea maxima pt un traseu intr-o forma neregulata care sa umple la maximul posibil o zona partiala NU tot cablajul-trasee de curenti mari sau GND . - Creiezi arii dar e prea complicat si mult de scris cum trebuie sa configurezi acele arii ca sa iasa corect. Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 13, 2023 Partajează Postat Februarie 13, 2023 Am mai spus-o relativ recent: de ce oare este mai comod sa deranjezi pe cineva, atat timp cat pe net gasesti tutoriale cam pentru orice soft de proiectare PCB? Te duci pe un astfel de site ca sa inveti "particularitatile" mari, ca o introducere in soft. Daca ai mai fi lucrat cu alt soft puteai sa incerci direct... dar in cazul tau asta este primul pas si ti-ar fi raspuns la multe din intrebarile (puerile) de mai sus. Apoi, dupa ce deprinzi baza te poti apuca de lucru cu softul... si vei avea tot soiul de intrebari mai simple sau mai complicate - dar rezolvarea din nou o gasesti singur fie tot in tutoriale, fie cautand intrebarea pe net, pentru ca sunt destule forumuri unde probabil deja gasesti raspuns. De abia cand resursa asta nu te lamureste merita sa intrebi colegii, asa, din respect pentru timpul lor cat timp raspunsul este usor de gasit. Link spre comentariu
djvas Postat Februarie 13, 2023 Partajează Postat Februarie 13, 2023 (editat) Ai aici un tutorial in LIMBA ROMANA facut de un coleg de-al nostru de forum adica domnul @mars01 daca nu gresesc. https://www.youtube.com/watch?v=lG51U8Br9pA Acum 5 ore, Costa a spus: Buna ziua, Scopul meu este sa obtin cablajul pt un amplificator audio cu bipolari ,proiectare pt realizare cu metoda imprimanta laser. DE CE ? Avand in vedere ca pretul unui set de 5 PCB-uri la fabrica incepe de la 2 USD + transport mai are rost sa te chinui cu laser? Dupa ce am studiat cateva zile si am reusit partea de schema si prima varianta board va rog frumos ceva ajutor pt utilizarea softului Eagle la nivel de incepator: 1-nu sunt sigur asa ca intreb , amplasarea componentele -sus,jos fata de o mediana orizontala imaginara - se face la fel ca in schema sau rasturnata?-se poate rasturna ulterior? Intotdeauna si in orice soft vederea este de sus prin pcb adica spre tine este fata cu componentele. Se poate rasturna la printare/ export. 2-ce pot utiliza pt realizarea conexiunii "IN"=intrare semnal audio (gaura in cablaj si scris numele), idem pt. "OUT"=iesire pt difuzor si idem pt "V+", "V-" SI "GND"=alimentarile de la sursa Da se poate DAR acestea trebuie puse si in schema ca SolderPAD. Atentie ca nu vei putea denumi mai mult de un pad cu acelasi nume, Solutia este sa stergi numele existent si sa adaugi tu text pe ce layer vrei ( tplace, tname, t docu, etc). Binenteles asta daca vrei sa faci si silk screen. 3-cum se procedeaza pt traseele intersectate?am ales solutia -intrerupere si realizare de doua gauri pt folosire de strapuri-voi utiliza cablaj simplu placat si e vorba de doar 2-3 strapuri pe partea de alimentare -ce folosesc pt gaurile strapurilor? Cel mai bine treci cu VIA pe stratul de sus. Atentie la diametrul gaurei de VIA ! Daca mergi pe varianta toner oricum o sa printezi doar layerul bottom si pads. Deci nu te afecteaza pe ai pe top. Daca vrei silk screen la strap desenezi o linie pe layerul tnames sau tplace 5-cum se poate obtine latimea maxima pt un traseu intr-o forma neregulata care sa umple la maximul posibil o zona partiala NU tot cablajul-trasee de curenti mari sau GND . Dupa cum a spus si Sesebe cu poligon. Desenezi un poligon INCHIS, apoi il denumesti cu numele semnalului pe care vrei sa fie ( de ex VCC+ ) iar dupa asta dai ratsnest si ar trebui sa apara. Cred ca te complici .... mai bine stai simplu pentru inceput. Cateva tips-uri: - Stai pe GRID de 100 mil cu alternativa de 50 MIL. Plasarea componentelor sa fie SNAP on GRID. Atat componentele cat si traseele le pozitionezi pe GRID si dimensiuni imperiale. MEtric faci doar partea mecanica ( Dimensiuni, gauri de fixare, etc ) - DRC trebuie sa fie cel mai bun prieten al tau. Cel standard nu e OK pentru toner. Cauta un fisier DRC facut special pentru asha ceva ca sigur gasesti. Eu nu pot recomanda ca nu folosesc aceasta metoda. - Atentie ca PAD-uri din librariele standard EAGLE nu prea sunt ok pentru toner. Sunt MULLLLT prea mici si sigur nu ies ok. Eu am componente editate chiar si pentru cablaje de fabrica. - In EAGLE nu poti face NIMIC pe PCB fara concordanta cu schema. NU incerca sub nici o forma ca o sa primesti eroare ca nu sunt consistente si nu o sa mai stii ce sa le faci. - Daca ar fi sa ma apuc acum sa invat un soft nu as mai alege EAGLE.... sunt alte variante precum KiCad. Editat Februarie 13, 2023 de djvas Link spre comentariu
Costa Postat Februarie 13, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2023 4 hours ago, Costa said: Dupa ce am studiat cateva zile Nu sunt comod...dedic zilnic multe ore...inclusiv dupa ce am intrebat aici...poate cu metode nepotrivite...cautari nepotrivite...unele informatii(de pe forum-imagini,link-uri) nu mai se pot utiliza... am 3Gb in folder electronica stranse in ultimele 3 luni plus 13Gb colectia Tehnium -poate pt nepoti. 4 hours ago, Costa said: si am reusit partea de schema si prima varianta board E ceva nu? Multumesc d-lui sesebe am sa incerc tot ce mi-ati sugerat, am vazut prezentarea "metodei poligonului pt GND" pt intreaga suprafata a cablajului. Daca am reusit cu MicroCap( pt micro necesarul meu) am sperante de ce nu si cu Eagle(pt cateva cablaje), singur sau cu ceva ajutor . Oricum deja am desenat cablajul de mana clasic pe foaie de mate cum faceam pe vremuri-dar tinand cont de cele invatate in ultimul timp aici,apoi -lac de unghii-clorura-etc. D-le Dxxx aveti dreptate si inteleg dar eu am parul alb,timp cine stie?-ca oricare dintre noi... Cu stima Costa Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 13, 2023 Partajează Postat Februarie 13, 2023 Merita sa te apuci de "studiul" unui editor PCB daca doresti sa faci mai multe cablaje, mai multe variante etc. Daca aplicatia este singulara, atunci nu vad de ce sa nu mearga vechea tehnologie... ce, este rusine? Daca a mers in trecut merge si acum, nu se ratacesc electronii pentru ca traseele sunt strambe. Dar daca doresti sa stapanesti un editor parerea mea este ca trebuie sa ai rabdare, sa incerci si sa accepti ca progresul nu va fi liniar si poate nici rapid. Vezi insa ce soft alegi, exista si gratuite dar de obicei au limitari. Daca vreodata va intra in calcul sa faci placile industrial atunci este esential sa poata salva Gerbere, si pe aici multe softuri au limitari... si este aiurea ca sa trebuiasca sa iei din nou alt program de la zero din astfel de cauza. Link spre comentariu
Costa Postat Februarie 13, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2023 D-le Djlove am citit mult pe forum despre multitudinea de softuri,am instalat Dip Trace,Kicad si Eagle care pe forum se pare ca are majoritea -pot sa incerc si altceva. D-le Djvas multumesc,incerc sa descifrez si sa aplic. Cablajul e utilizabil chiar si asa in prima varianta ,speram sa-l fac mai profi cu ajutorul vostru. Daca printarea e dificila sau nu are calitate am sa incerc alt soft. Acum am in plan doua cablaje de etaj final si un preamplif pt folosinta personala,nu participa la nici un concurs doar sa-mi petrec timpul cu ce-mi place si sper sa functioneze bine-deci comenzi in China... D-le Dxxx nu am deocamdata motiv sa renunt ,forumul acesta foarte vizibil pe google.ro trebuie sa arate celor tineri ca se poate nu-i asa? Cu stima Costa Link spre comentariu
Costa Postat Februarie 13, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2023 Am descoperit ce este "VIA" Apoi si "SolderPAD" gasit prin librarii si am obtinut gaurile legate electric pt iesire difuzor,intrare semnal audio cu gnd pt intrare si alimentarile V+,V-,GND. E cam tarziu asa ca maine urmeaza sa vad cum scap de legaturile electrice care vor fi inlocuite cu strap. Ceva cu layere(straturi) plus trecerile respective intre straturi. Apoi rearanjare,aspect si studiul pt a afla ce si cum se printeaza. Multumesc Cu stima Costa Link spre comentariu
Iomis Postat Februarie 14, 2023 Partajează Postat Februarie 14, 2023 (editat) Salutari, In libraria de componente cautati 'through-hole pad'. Veti gasi mai multe, gata definite, cu diverse marimi/forme ale pad-ului, respectiv diam. gaurii. Eu cu astea am defilat sau le modificam dupa nevoi. Traseul intre asemenea 'componente' il desenam pe layer-ul 'tNames' pt. a aparea pe silkscreen. Intrucat am gasit folosite mult asemenea 'jumpere' prin aparate din anii '80-'90, mi-am creat si io in libraria Eagle, cu lungimi de 5 si 10 mm (distanta intre gaurile pad-urlor). Toate bune, spor. Editat Februarie 14, 2023 de Iomis Link spre comentariu
Costa Postat Februarie 14, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 14, 2023 Multumesc , concret si eficient, felicitari ca mai stii sa ajuti. Ca sa obtin acele gauri am incercat sa utilizez pe rand: o rezistenta mica,conector samtec tsw... ,conector molex,conector faston,jumper si ultimul solder pad. Intre timp am citit despre layere si multe informatii care trebuiesc organizate,incercate. Ca sa contribui si eu cu ceva am sa pun aici- daca e voie- ce am adunat de pe forum legat de subiect. Cu stima Costa Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 14, 2023 Partajează Postat Februarie 14, 2023 Sint deja definite in biblioteca jump-ere din fire de diferite lungimi (5, 7, 10, 12, 20, 25, 30mm). Se gasesc in biblioteca Jumper, sublibraria J ->bridge. Link spre comentariu
Costa Postat Februarie 14, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 14, 2023 Am gasit,multumesc frumos. La noi si ieri si azi cutremur destul de puternic. Multa sanatate la toata lumea. Link spre comentariu
Costa Postat Februarie 15, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2023 (editat) Cablajul meu in varianta doi incepe sa arate ceva mai bine. La 13.02.2023 la 19:20, djvas a spus: si in orice soft vederea este de sus prin pcb adica spre tine este fata cu componentele. Se poate rasturna la printare/ export. L-am refacut si nu mai este oglindit fata de schema. La 14.02.2023 la 11:39, Iomis a spus: Traseul intre asemenea 'componente' il desenam pe layer-ul 'tNames' pt. a aparea pe silkscreen. -Asta ce insemna ,in functie de ce vreau sa fac trebuie sa selectez un anumit layer? Cred ca am lucrat doar pe top. Folosesc cablaj simplu placat asa ca voi avea fizic doar top si putin probabil bottom desenul cu amplasarea componentelor. Deci tot ce nu poate sa ramana pe top in proiectare gen strap trebuie trecut pe bottom. In mod practic eu am sa lipesc fire... Sper sa tratati cu intelegere eventualele exprimari tehnic incorecte si va rog sa ma ajutati sa finalizez cablajul Multumesc Cu stima Costa La 13.02.2023 la 19:20, djvas a spus: Cel mai bine treci cu VIA pe stratul de sus. Atentie la diametrul gaurei de VIA ! Daca mergi pe varianta toner oricum o sa printezi doar layerul bottom si pads. Deci nu te afecteaza pe ai pe top. Daca vrei silk screen la strap desenezi o linie pe layerul tnames sau tplace VIA=trecere intre straturi,corect? Nu stiu cum se poate adauga VIA ,intai pe schema sau direct pe board? Multumesc Editat Februarie 15, 2023 de Costa Postarea nu era finalizata,eroare de tastare. Link spre comentariu
ratza Postat Februarie 15, 2023 Partajează Postat Februarie 15, 2023 VIA direct în board, parcă era clic pe butonul de scroll pentru trecut de la un layer la altul. N-am mai folosit EAGLE cam de multişor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum