yo3fhm Postat Februarie 13, 2023 Partajează Postat Februarie 13, 2023 (editat) Salutare colegi forumisti, Saptamana trecuta, un cunoscut m-a rugat sa-i repar ceasul de la bordul unei Dacii 1310 "Zambetul lui Iliescu" Intrucat n-am gasit nicaieri schema, am ridicat-o si o postez aici, in eventualitatea ca ar putea fi utila si altora. Ceasul este construit in jurul unui integrat "destept" care ofera toate functiile necesare (inclusiv driver ptr. afisor): SC8560 . Cipanul e folosit prin multe radioreceptoare, intrucat are si functii de programare a alarmei. Iata schema bloc: In aplicatiile ieftine uzuale, SC8560 isi ia clock din retea, dar in cazul ceasului care echipa Dacia 1310, un oscilator a fost construit in jurului unui cuart de 3.2768 MHz si un CD4060. Iata mai jos placa ceasului (CE-02/9M) si schema (click pe poze pentru marire!) Pe circuitul de alimentare am gasit 2 rezistori de 4.7 ohmi inseriati . La alt model, am gasit doar un rezistor de 18R serie cu o dioda 1N4001. Hi. Ideea de baza e ca la +Vcc sa nu ajunga mai mult de 15V, ca sa nu distruga cipanul SC8560. Celelalte doua, pot fi alimentate chiar mai sus (CD4060 si HEF4013). Consumul intregului montaj cu afisorul aprins este de aprox. 75mA . Pentru protectie, s-a montat un stabilizator PL15Z si o dioda serie. Daca regulatorul de incarcare o ia razna si scoate mai mult de 15V, aceasta va intra in functiune, dar rezistorii serie se vor incinge, in functie de tensiunea generata de regulatorul defectat. Pe cele doua din montajul de fata, le-am gasit arse - asa ca l-am sunat pe proprietar si l-am trimis sa-si verifice alternatorul si regulatorul de incarcare Presupunerea a fost corecta - pentru ca omul se plangea ca are probleme cu incarcarea acumulatorului si cu aceasta ocazie, a constatat ca regulatorul era defect. Cam asta-i tot. Spor la lucru tuturor si sper ca schema sa fie utila cuiva ! P.S.> Vad ca SC8560 e fabricat de mai multi: CS8560GP LM8560N LM8560B TMS3450 TMS3450N . Pe acest site, vad ca apare la ... 3.5 lei , in varianta Sanyo LM8560 ! Editat Februarie 13, 2023 de yo3fhm Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum