Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modul reglare BIAS (curentul de repaus)?

nono

Postări Recomandate

• Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nono

8

• sla

3

• dumitrumy

3

• sesebe

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 3 ore, nono a spus:

Salut,as vrea sa stiu(metoda pratica),de reglare a BIAS-ului  la modulul de fata,multumesc. 

20230212_135923.jpg

20230212_135906.jpg

Metoda practica este cea clasică pentru acest tip de amplificator, adică se măsoară curentul de mers în gol prin căderea de tensiune pe rezistența din emitorul finalilor, reglajul se face din potentiometrul semireglabil care se vede în poza. Dar pentru a face asta trebuie niște date: tensiunea de alimentare, valoarea rezistentelor din emitor, intensitatea curentului de mers în gol dată de proiectantul schemei, etc. Fără date nu cred ca te poate îndruma cineva cum să faci pentru a avea un amplificator bun si fiabil. 

De unde ai modulul, nu ai primit si schema cu instrucțiuni?

Ce sursa de alimentare vrei să folosești, ce radiator vei pune la finali?

Link spre comentariu

In primul rand, multumesc pentru ambilitate.

Deci modulele le-am cumparat acum cevs ani in urma,si acum am ceva timp sa ma ocup de ele,nu am nici schema si nici date despre ele,din pacate.

Am 4 module care functioneaza destul de bine,carcasa este facuta din aluminium,si folosesc 2 transformatoare de 500w fiecare,pentru 2 module,un tranformator.

Dupa filtrare am 60-0-60V +-

Rezistentele sunt de 0,22Ohm

Doua din module functioneaza la o temperatura destul de rece,dar 2 se incalzesc cam mult,fara semnal.

Modulul este cu Mosfet N

Ma gandesc sa masor modulele care merg mai reci,si sa aplic acelasi BIAS si la cele doua fierbinti.

Problema unde conectez multimetru mai precis?Pe intalnirea celor doua rezistente si masa?

Va multumesc foarte mult pentru ajutor. 

Link spre comentariu
Acum 4 minute, nono a spus:

In primul rand, multumesc pentru ambilitate.

Deci modulele le-am cumparat acum cevs ani in urma,si acum 

Dupa filtrare am 60-0-60V +-

Rezistentele sunt de 0.22

Nu e cam mare tensiunea de 60V? Vad ca pe cablaj lângă un condensator plasat lângă conectorul de alimentare scrie 220u/50V. 

Dacă ai deja module funcționale și esti multumit de rezultat, respectiv radiatorul nu se încălzește excesiv si sunetul nu este distorsionat la volum mic ( distorsiunea oricum e mai greu de determinat fără osciloscop si generator de semnal), masori tensiunea intre capetele rezistentei de 0.22 cu voltmetrul pus pe domeniul mV DC. Masori pe modulul functional si apoi reglezi modulele noi. 

Link spre comentariu

Nu contează pe care rezistența masori ( asta în ideea că rezistentele sunt identice), când ieșirea este în gol ( fără sarcina) prin cele două rezistente trece același curent, respectiv vei avea aceeași cădere de tensiune pe ele.

Link spre comentariu

Nu este acesta schema,a mea este doar cu mosfet N,deci ambii tranzistori sunt N,am rezolvat,multumesc sla.Mai am o intrebare pot sa imperechez niste mosfeti?si cum pot sa fac asta?Am niste mosfeti si vreu sa ma joc putin cu ei.

Link spre comentariu

Generatorul produce 100000 valori de tensiune intro secunda. Osciloscopul reuseste sa le deseneze la fel de rapid de par o linie. Cand te multumesti cu 100 sau 10 valori masori cu voltmetrul intrarea si ampermetrul iesirea si cu creionul desenezi pe hartie milimetrica in locul oscului. Sau cu PAINT. 

MOS2.jpg

################################

EDIT: graficul de mai sus este o joaca.

Un tabel este suficient pt a aproxima imperecherea.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări