Gilbert Sparios Postat Februarie 10, 2023 Partajează Postat Februarie 10, 2023 Am cumpărat un transformator separator pentru lucrul cu osciloscopul, model TST 450/019 INDEL de pe TME, dar am surpriza neplăcuta că la măsurători tensiunea de ieșire e cu 15-20V mai mult fata de intrare. La rețea am de exemplu 242V si pe ieșire traf am 255V Primarul pare ca are firele rosii cel puțin asa scrie pe el, dar ce pot face sa nu am tensiune mărită? Sa leg totuși secundarul in loc de primar? Sa-l las asa... Ma gândesc ca daca rețeaua are la un moment dat maxim admis, de exemplu 255V eu voi avea 275V. Ce să-i fac, ca e păcat sa-l demontez ca sa-i scot din secundar câteva spire.. Link spre comentariu
cimitavita Postat Februarie 10, 2023 Partajează Postat Februarie 10, 2023 Osciloscopul consumă puţin, dar cu o sarcina care consuma 2A, cât scrie acolo că poate da traful la ieşire, mai scade tensiunea. Dar trebuie să ţii cont că transformatorul are o anumită capacitate între primar şi secundar din cauză că secundarul este bobinat peste primar... Din cauza asta, la osciloscop eu nu folosesc deloc alimentarea de 230V. În schimb, am făcut rost de doi acumulatori Li-Ion cu o capacitate de 80A fiecare, cu incărcător + adaptor care scoate 5V. Ceva asemănător cu bateriile externe pentru telefoane dar mai mare. Trebuie încarcat foarte rar, o dată la 6-8 luni, dar o încarcare full dureaza peste 24 ore. La mine la priză, sunt tot timpul în jurul a 240V-245V şi până acum, nimic din ce ţin în priză tot timpul, nu a făcut poc. Link spre comentariu
string Postat Februarie 10, 2023 Partajează Postat Februarie 10, 2023 26 minutes ago, Gilbert Sparios said: Sa leg totuși secundarul in loc de primar? Dacă inversați înfășurarea primară cu cea secundară vor fi - 5%, adică cam 230Vac. Așa sunt +5%, adică cam 255Vac la 242Vac intrare. Oricum e relativ simetric. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Februarie 10, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2023 (editat) da, dar ăștia la mine in general tot aproape de maxim admis stau cu tensiunea. foarte rar e 235.. o sa inversez atunci primarul cu secundarul sper sa nu fie o problema la putere. sarma pare identica ca grosime. oricum o sa o masor sa fiu sigur. Editat Februarie 10, 2023 de Gilbert Sparios Link spre comentariu
iuliantv Postat Februarie 10, 2023 Partajează Postat Februarie 10, 2023 (editat) 1 oră în urmă, Gilbert Sparios a spus: Am cumpărat un transformator separator pentru lucrul cu osciloscopul, model TST 450/019 INDEL de pe TME, dar am surpriza neplăcuta că la măsurători tensiunea de ieșire e cu 15-20V mai mult fata de intrare. La rețea am de exemplu 242V si pe ieșire traf am 255V Primarul pare ca are firele rosii cel puțin asa scrie pe el, dar ce pot face sa nu am tensiune mărită? Sa leg totuși secundarul in loc de primar? Sa-l las asa... Ma gândesc ca daca rețeaua are la un moment dat maxim admis, de exemplu 255V eu voi avea 275V. Ce să-i fac, ca e păcat sa-l demontez ca sa-i scot din secundar câteva spire.. sau puteti sa.i mai adaugati in primar ceva fire,asta daca primarul este peste secundar,dar nu neaparat important e sa fie loc de minim 5 spire de aceeasi grosime Editat Februarie 10, 2023 de iuliantv Link spre comentariu
validae Postat Februarie 10, 2023 Partajează Postat Februarie 10, 2023 Inversează fără frică infășurările între ele.De aceea și sunt puțin diferite ca tensiuni înfăşurările, pentru compensare în caz de nevoie...nu e doar o întâmplare. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 10, 2023 Partajează Postat Februarie 10, 2023 Daca pentru alimentare osciloscop ai luat traful ala atunci ai aruncat banii aia pe geam. Nu osciloscopul are nevoie de traf separator ( culmea, el oricum e izolat de retea prin propria sursa ), ci montajul pe care se fac masuratorile cu osciloscopul! Scopul trafului separator este sa izoleze galvanic un anumit montaj de potentialul fazei de la retea, astfel incat masa osciloscopului sa nu faca scurt accidental pe undeva. Pentru electrosecuritate ( in caz ca nu vrei sa mori! ), osciloscopul trebuie obligatoriu si intotdeauna alimentat din priza cu impamantare! Cititi mai mult din ce scrie @dumitrumy, stie ce zice! Link spre comentariu
validae Postat Februarie 10, 2023 Partajează Postat Februarie 10, 2023 La puterea aia traful e bun pentru destule chestii pe care le-ar putea alimenta pentru măsurători cu osciloscopul.De exemplu diverse surse în comutaţie.De tv-uri nu mai zic, doar că Dudi nu repară aşa ceva.. Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Februarie 10, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2023 Acum 1 oră, iuliantv a spus: sau puteti sa.i mai adaugati in primar ceva fire,asta daca primarul este peste secundar,dar nu neaparat important e sa fie loc de minim 5 spire de aceeasi grosime ideal era sa scot spire din secundar cu măsurare pana e apropiat de intrare dar tocmai asta nu am vrut sa umblu la el. l-am inversat si acum e bine. chiar daca voi avea sub 230 măcar nu ard ceva protecții din aparate.. i-am adăugat o cutie din abs, o protecție termica pe intrare si o fusibila de 2A pe ieșire. Link spre comentariu
Nostalgic Postat Februarie 10, 2023 Partajează Postat Februarie 10, 2023 (editat) -Un transformator separator dacă este făcut de cineva ce nu cunoaște principiile inducției magnetice , îl face așa, secundar peste primar. -se va transfera în secundar o putere mai mică -primarul și secundarul să fie egale vor fi pe bobine alăturate la distanțe egale de miezul magnetic. -numai așa va fi egalitate din toate punctele de vedere între primar și secundar. -unui asemenea traf nu mai poți zice secundar și primar ,îl conectezi cum dorești . asta nu e numai din studii, ci și din experiența proprie. Editat Februarie 10, 2023 de Nostalgic Link spre comentariu
string Postat Februarie 11, 2023 Partajează Postat Februarie 11, 2023 (editat) 7 hours ago, Gilbert Sparios said: l-am inversat si acum e bine. chiar daca voi avea sub 230 măcar nu ard ceva protecții din aparate.. Asta e important. Altfel valoarea de vârf a sinusoidei de 255Vac ar putea depăși 360Vcc la care unii condensatori electrolitici ar face ”plici”. 6 hours ago, Nostalgic said: -primarul și secundarul să fie egale vor fi pe bobine alăturate la distanțe egale de miezul magnetic. Da, doar că acesta este transformator pe miez toroidal ... Editat Februarie 11, 2023 de string Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 11, 2023 Partajează Postat Februarie 11, 2023 10 hours ago, Nostalgic said: îl face așa, secundar peste primar. -se va transfera în secundar o putere mai mică De ce? Link spre comentariu
modoran Postat Februarie 11, 2023 Partajează Postat Februarie 11, 2023 Ala nu-i transformator separator pentru protectie, e un toroidal obisnuit ce intamplarea face sa sxcoata tot 230V in secundar. Trebuia cumparat modelul cu functie dedicata pentru separare 230V cu ecran de protectie si cutie incorporata, se gaseste si ala tot la TME daca preferi. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 11, 2023 Partajează Postat Februarie 11, 2023 Un motiv al unui transfer de putere diferit la bobinarea secundarului peste primar, ar fi o lungime mai mare a spirelor secundarului.Deşi nu pare o diferenţă prea mare, rezistenţa unui secundar bobinat peste primar e ceva mai mare. Posibil şi ca suprapunerea straturilor de spire ale diverselor înfăşurări să creeze un efect de ecranare parţială, iar liniile de câmp ce le străbat să fie atenuate cumva.Se pot face relativ uşor teste, bobinând două înfăşurări cu număr egal de spire (şi grosime a sârmei) şi folosind pe rând unul ca primar şi pe celălalt ca secundar, pe aceeaşi sarcină.Ar trebui ca secundarul bobinat deasupra să dea un curent ceva mai mic decât cel aflat mai aproape de miez. @modoran...ce ,,întâmplare,, ar face să fi fost construit un traf cu înfăşurări la aceeaşi tensiune (a reţelei) decât să fie ca izolator galvanic ? Adică exact ce face un traf separator... Că nu are carcasă, ecran electrostatic şi sobor de preoţi care să-l sfinţească....dar aşa există şi maşini ,,low cost,, pe lângă cele de lux.Şi orice altceva.Produse pentru fiecare buzunar... Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 11, 2023 Partajează Postat Februarie 11, 2023 Singurul neajuns ce se poate invoca in cazul bobinarii suprapuse, este ca intr-adevar lungimea stratului de deasupra ( ca un traf cu 2 infasurari 1/1 nu are nici primar si nici secundar ), este mai mare, deci pierderile pe cupru pot fi mai mari. Dar bobinarea separata are un neajuns cel putin la fel de mare, cuplajul magnetic mult mai slab, deci inductanta de scapari mai mare, deci cadere mai mare de tensiune in sarcina. Daca ai de ales atunci intotdeauna mergi pe bobinare suprapusa, cuplajul magnetic este mult mai bun asa. 4 hours ago, modoran said: Ala nu-i transformator separator pentru protectie... Trebuia cumparat modelul cu functie dedicata pentru separare 230V Orice traf de retea poate fi numit si traf de separatie fata de faza retelei ( ca asta e scopul ), trafurile nu numai ca reduc sau cresc tensiunea necesara, dar ne si izoleaza de retea. Culmea ar fi sa spunem ca nici un aparat din comert alimentat din traf de retea, nu este separat de retea pentru ca nu are ecran. De acord, cuplarea capacitiva parazita ar putea fi mai semnificativa fara ecran la un traf 1/1 alimentat din retea, insa oricum nu atingi cu mana de iesirile lui atunci cand e alimentat, ca nu te simti tocmai bine. Iar masa osciloscopului e legata oricum la impamantare, deci poti atinge linistit clestele de masa al sondei. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum