Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiector LED

Untold

Postări Recomandate

Va salut! 

Am pus mana pe cateva proiectoare LED ca cel din imagine, din 8 doar 3 au fost bune, in rest, moarte. Are cineva vreo idee cum se pot desface aceste proiectoare? Le-am intors pe toate partile, dar nu vad nimic gen surub, clipsuri, etc...

EL0059962_7272621f3c7325a81_1.jpg

Editat de Untold
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Untold

5

• validae

4

• vlad751

4

• sesebe

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut.

Se incalzeste cu un feon/aer siliconul de sub marginea neagra a sticlei pana se inmoaie apoi cu o lama subtire si flexibila de cutit se taie foarte usor. Se sigileaza tot cu aer cald sau cu silicon HT.

Link spre comentariu

Majoritatea acestor proiectoare au probleme cu leduri arse, iar ledurile sunt lipite pe substrat de aluminiu.Repararea lor nu se prea justifică, iar utilizarea lor o recomand doar combinată cu un senzor de prezenţă, altfel se ard relativ rapid şi aleator.

Se pot înlocui plăcile cu ledurui cu COB-uri ieftine comandate de la chinezi, dacă nu se doreşte înlocuirea de leduri.

Am câteva exemplare cu şuruburi (nu lipite) la serviciu, pot face poze mâine la plăci dacă se doreşte.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, validae a spus:

...................Repararea lor nu se prea justifică, iar utilizarea lor o recomand doar combinată cu un senzor de prezenţă, altfel se ard relativ rapid şi aleator.

..................................................................................

Am câteva exemplare cu şuruburi (nu lipite) la serviciu, pot face poze mâine la plăci dacă se doreşte.

@validae, multumesc pentru sugestii. Eu am la munca doua proiectoare cu led cam de 50W si la tura de noapte ard incontinuu...si sunt montate de vreo 2 ani, deocamdata merg. Bine, sunt puse si afara, racirea e mult mai buna, in special iarna...banuiesc ca asta e principalul motiv pentru care se ard, radiatoare anemice si racirea insufiicienta, ledul se ambaleaza termic, creste curentul prin el si face fisss..

Link spre comentariu
Acum 14 ore, vlad751 a spus:

Am facut-o nu presupun.

Iarta-ma pentru neincredere, insa sunt satul de parerologi. Ai dreptate, am vazut videoclipul, e mai usor cu aer cald decat sa te chinui cu ata dentara, peturi de cola sau altele. Cred insa ce ar merge mai bine cu o pana de chitara in loc de ata sau plastic de la peturi.

Link spre comentariu

Nu-i bai. Maglavaitul ala e destul de intins ca suprafata si rezilient. Eu am spart la unul sticla ca sa vad cum as putea sa le abordez pe celelalte - de aici si rezolvarea mea. Toate cele bune si spor la surubait.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sesebe a spus:

Proiectoarele alea nu se merita reparate ci folosite ca si carcasa pt unul "home made".

Good point, ca tot am un COB de 50W la 220V direct!

Editat de Untold
Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Am si eu un mic (10W) proiector de genul. S-a defectat dupa (probabil) mai putin de 2 ani, de utilizare in interior, nici prea frig, nici foarte cald... Nu mai am bonul si in fond a costat doar vreo 15 lei, dar eram curios cum l-au facut, asa ca l-am demontat. Unul din cele 13 leduri e carbonizat, fiind probabil impinse la limita de maxima a disipatiei. Nu exista filtraj adevarat dupa redresare, doar un condensator smd (chestia asta am vazut-o si la mai multe "transformatoare electronice" cu topologia asemanatoare cu balasturile electronice pentru tuburi fluorescente, doar ca in locul bobinei de reactanta e primarul unui transformator coborator pentru sarcina de 12 volti). Nu exista nici bobina de reactanta ca la stabilizatoarele in comutatie pe care le-am intalnit pana acum la astfel de lampi. Integratul e un smd cu 8 pini, ledurile sunt inseriate dar exista niste prize, de la iesirea plus a puntii redresoare sunt 5 leduri, priza, inca 4 leduri, priza, ultimele 4 leduri.

Mai exista un rezistor de 14 ohm intre 2 pini ai integratului, din care unul e spre minusul puntii redresoare.

Ledul ars e unul din primele 5. Nu am gasit cu google integratul, marcat DF 6910C pe primul rand, 92PD1 pe al doilea si YX 1846 pe al treilea. Din cate am mai citit pe forum, in integrat se afla un set de comparatoare care permit alimentarea catenei de leduri pentru o portiune a partii crescatoare a semisinusoidei si apoi pentru o portiune descrescatoare a aceleiasi semisinusoide, incat curentul sa nu depaseasca o anumita limita, reglata din caderea de tensiune pe acei 14 ohmi. Puntea redresoare alimenteaza cu semisinusoide unipolare.

Corect?

Daca are cineva link spre datasheet-ul acelui dispozitiv, i-as ramane recunoscator.

Va doresc doar lucruri bune si bucurii.

Florin.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări