arossiro Postat Februarie 6, 2023 Partajează Postat Februarie 6, 2023 Buna ziua, Sunt mai mult decat incepator in zona de confectionare incinte acustice, insa as dori sa-mi confectionez doua incinte de tip VTP pentru auditie in apartament.Am ales difuzoarele de banda larga Celestion F12-X200 in primul rand datorita SPL-ului, nici decum pentru puterea lor.As dori sa acordez incintele respective sub 40Hz, daca ar fi posibil.Unde as putea gasi un program de calcul incinte VTP ?Sau daca ma poate ajuta cineva cu sfaturi de orice fel, pentru realizarea lor, m-ar ajuta enorm.Ele vor fi conduse de un amp cu tuburi, de max 10W pe canal. Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 6, 2023 Partajează Postat Februarie 6, 2023 Va salut! Am 2 difuzoare nou noute de 6W de la radio Traviata, as vrea sa fac doua incinte VTP cu ele. Va rog sa-mi spuneti daca se merita si eventual o schita. Nu am parametrii difuzoarelor... Multumesc frumos! Link spre comentariu
mannx Postat Februarie 6, 2023 Partajează Postat Februarie 6, 2023 Vtp este un proiect aparte. Există mult material pe forum care trebuie citit. Provocările sunt multe. Pentru un 12" cutiile vor avea dimensiuni foarte mari. Dacă nu se urmează un proiect bătătorit de alții nu rămâne decât de experimentat. Link spre comentariu
arossiro Postat Februarie 6, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2023 Multumesc frumos pentru raspuns @mannx,tocmai de aceea am indraznit sa cer sfatul celor mai priceputi ca mine.Stiu ca fiecare tip de incinta se calculeaza in functie de parametrii T/S ai difuzorului, dar nu numai.Si de aici, sfaturile colegilor poate ma vor ghida in directia cea buna. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 6, 2023 Partajează Postat Februarie 6, 2023 Daca ne uitam la parametri Celestion-ul va fi greu de pus intr-o incinta VTP si sa mearga bine. Deci fara un proiect testat va fi multa bataie de cap. Link spre comentariu
Shambala Postat Februarie 6, 2023 Partajează Postat Februarie 6, 2023 Difuzorul are frecventa de rezonanta 75Hz. Si vreti sa acordati incinta la 40Hz ? Pt auditii in casa - ce muzica ? Ca in afara de coruri si ceva muzica populara nu exista gen muzical care sa nu fie grav afectat de lipsa basului. Si cum credeti ca vor suna inaltele dintr-un dif de 12" ? Nu zic ca nu se poate, dar va trebui sa expermentati mult - adica FOARTE multa munca, bani si timp pierdut. Si la final veti avea doua sifoniere la care trebuie sa adaugati inca doua pt bas, plus tweetere. Nu mai zic de complicatia filtrelor, pe care nu stiti sa le realizati. In final o solutie cat de cat acceptabila si realista va fi vtp-uri cu Celestioanele plus doua tweetere si filtrare pasiva, ajutate de doua sub-uri cu filtrare activa si amplificare separata. Adica o complicatie infinit mai mare decat va imaginati. SAU, veti avea doua lazi cu difuzoare, cum sfarsesc atatea incercari diy ale incepatorilor. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 6, 2023 Partajează Postat Februarie 6, 2023 Acum 18 minute, Shambala a spus: Difuzorul are frecventa de rezonanta 75Hz. Si vreti sa acordati incinta la 40Hz ? Pt auditii in casa - ce muzica ? Ca in afara de coruri si ceva muzica populara nu exista gen muzical care sa nu fie grav afectat de lipsa basului. Si cum credeti ca vor suna inaltele dintr-un dif de 12" ? Nu zic ca nu se poate, dar va trebui sa expermentati mult - adica FOARTE multa munca, bani si timp pierdut. Si la final veti avea doua sifoniere la care trebuie sa adaugati inca doua pt bas, plus tweetere. Nu mai zic de complicatia filtrelor, pe care nu stiti sa le realizati. In final o solutie cat de cat acceptabila si realista va fi vtp-uri cu Celestioanele plus doua tweetere si filtrare pasiva, ajutate de doua sub-uri cu filtrare activa si amplificare separata. Adica o complicatie infinit mai mare decat va imaginati. SAU, veti avea doua lazi cu difuzoare, cum sfarsesc atatea incercari diy ale incepatorilor. Like! Nici nu stiu daca se putea explica mai bine. Un prieten si-a facut o pereche de VTP-uri mai omenesti si se pare ca i-au iesit bine (nu le-am asculta - inca). Initial a spus ca nu-i trebuie altceva inafara de difuzorul de banda larga (unul foarte bun). La insistentele mele a testat si cu un super tweeter desi sustinea ca el nu prea mai auzea la frecventa la care ii puneam eu sa taie tweeterul (filtru ordinul 1). Dupa ce a testat a zis ca imaginea scenica creata face toti banii desi tweeterul nu prea il aude suplimentar. Acum ii pare rau ca nu a integrat din start tweeterul in incinte. Link spre comentariu
arossiro Postat Februarie 6, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2023 Dupa cum am spus , sunt incepator si va multumesc tuturor pentru sfaturile argumentate.Ce tip de incinta s-ar preta pentru astfel de difuzoare, in conditiile in care as dori un sunet curat si un bas foarte puternic si clar? Link spre comentariu
Shambala Postat Februarie 6, 2023 Partajează Postat Februarie 6, 2023 Daca doreati "un sunet curat si un bas foarte puternic si clar", trebuia sa intrebati inainte de a cumpara acele difuzoare. Acel difuzor nu va avea niciodata bas. Pur si simplu nu are cum, caci este un difuzor de banda larga, conceput pt altceva, nu sa scoata bas. Acesta este cel mai mare neajuns al marii majoritati a dfuzoarelor de banda larga, nu au cum sa acopere [bine] capetele benzii de raspuns in frecventa. Daca acceptati stuatia ca nu va fi bas (adica va fi f slab si aproape complet acoperit de medii), ok, asta este, asa ramane. Indiferent in ce incinta il veti pune. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Februarie 6, 2023 Partajează Postat Februarie 6, 2023 Acum 10 ore, arossiro a spus: Si de aici, sfaturile colegilor poate ma vor ghida in directia cea buna. 6 pagini cu discutii aici: https://www.hifi-stereo.eu/forum/viewtopic.php?f=1&t=537&start=75 Link spre comentariu
arossiro Postat Februarie 6, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2023 Multumesc @dumitrumy, am sa studiez materialul expus. Link spre comentariu
Усилитель Postat Februarie 7, 2023 Partajează Postat Februarie 7, 2023 (editat) Acum 19 ore, Untold a spus: Va salut! Am 2 difuzoare nou noute de 6W de la radio Traviata, as vrea sa fac doua incinte VTP cu ele. Va rog sa-mi spuneti daca se merita si eventual o schita. Nu am parametrii difuzoarelor... Multumesc frumos! Prima pereche de boxe facute de mine pe vremea lui ceasca, prin 1982, erau cu difuzoare ovale de 6W, boxe clasice pe compresie, + difuri inalte poloneze. Sunau deosebit de bine, cu toate ca ovalul era lasat banda larga, inaltele aveau doar un condensator de 2.2uF.Nu stiu daca erau de Traviata, le am luat de la magazinul de piese de schimb. Interesant ca mergeau "curat" si rezistau la 12W.... Eu zic ca merita incercat... (fiind difuzoare ovale, puse pe verticala, mai si economisesti ceva material lemnos....) si mai aratăvdeosebit, in lumea asta "rotundă"... Editat Februarie 7, 2023 de Усилитель Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 7, 2023 Partajează Postat Februarie 7, 2023 Fain, dar eu nu vreau compresie, vreau VTP/horn. In incinta de compresie tre' sa dai tare in ea, eu le vreau pt amplif cu lampi... "(fiind difuzoare ovale, puse pe verticala, mai si economisesti ceva material lemnos....)" - Aici aveti perfecta dreptate! Aaa..am si niste tweetere de prin ceva teveuri nemtesti, Grundig parca..ma gandeam sa le pun si inalte... Link spre comentariu
Shambala Postat Februarie 7, 2023 Partajează Postat Februarie 7, 2023 Ce spuneam, lazi cu difuzoare vor fi ... Tweeterele din televizoare sunt de calitate cel mult submedie; merg folosite doar in boxe de calculator. Pt completarea benzii de frecvente reproduse de dif. de banda larga se folosesc supertweetere, cu SPL cat mai apropiat de al difuzoarelor. Economia de material este cu desavarsire irelevanta si practic interzisa in cazul constructiei unor incinte acustice [serioase]. Incintele se fac dupa proiecte, proiectele se calculeaza dupa reguli si formule. Absolut tot restul sunt lazi cu difuzoare. Daca faci o incinta "din ochi" sau "dupa ureche" inseamna ca in matematica aplicata acolo 2+3 da 4, ca este mai economic... (Nu este o gluma.) Link spre comentariu
arossiro Postat Februarie 7, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2023 Incerc o intrebare catre Dl. Mateescu @VTP, in functie de dispozitie si disponibitate :Se poate face o incinta VTP cu difuzoarele specificate in postare iar daca nu , puteti sa-mi recomandati DVS un proiect cu alte difuzoare? Link spre comentariu
Postări Recomandate