Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

info alimentator 2*0-30V

Postări Recomandate

• Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

dupa cate stiu eu, e o schema de sursa HAMEG si nu stiu exact valorile, dar pentru pentru partea de alimentare a operationalelor si mai ales ca apoi redreseaza tensiunea la 12V trebuie sa ai un 2x12..15V de amperaj mic, deci ai putea folosi o gagalicie de traf, apoi urmeaza partea de putere... ei au folosit o varianta cu trepte de tensiune, pentru a reduce puterea disipata pe transiztorii finali (V21, V22), se folosesc niste comparatoare care cupleaza releele K1, respectiv K2...tu ai putea folosi doar o infasurare de care dupa redresare sa dea un 35-40V si un amperaj de 3-4A, deci elimini partea de comparatoare...daca vrei s-o faci cum e ea, atunci o sa incerc eu sa reglez tensiunea sa vad pragurile de cuplare...la o sursa cu schema asta

PS1: mai bine faci una clasica, cume cea de la http://www.niqro.lx.ro/alimentator.htm

PS2: am facut verificari la sursa de, aparent, are aceasi schema, dar are mai multe praguri de cuplare, deci e diferita schema, pentru ca apar cuplari/decuplari de relee la 3, 8, 12, 18, 24V

Link spre comentariu

dupa cate stiu eu, e o schema de sursa HAMEG si nu stiu exact valorile, dar pentru pentru partea de alimentare a operationalelor si mai ales ca apoi redreseaza tensiunea la 12V trebuie sa ai un 2x12..15V de amperaj mic, deci ai putea folosi o gagalicie de traf, apoi urmeaza partea de putere... ei au folosit o varianta cu trepte de tensiune, pentru a reduce puterea disipata pe transiztorii finali (V21, V22), se folosesc niste comparatoare care cupleaza releele K1, respectiv K2...tu ai putea folosi doar o infasurare de care dupa redresare sa dea un 35-40V si un amperaj de 3-4A, deci elimini partea de comparatoare...daca vrei s-o faci cum e ea, atunci o sa incerc eu sa reglez tensiunea sa vad pragurile de cuplare...la o sursa cu schema astaPS1: mai bine faci una clasica, cume cea de la http://www.niqro.lx.ro/alimentator.htmPS2: am facut verificari la sursa de, aparent, are aceasi schema, dar are mai multe praguri de cuplare, deci e diferita schema, pentru ca apar cuplari/decuplari de relee la 3, 8, 12, 18, 24V

schema este de la un velleman PS23023 http://www.spin-it.com/Velleman/vellema ... s23023.jpgM'am gandit ca cineva ar avea pe acasa o astfel de sursa si ar putea sa'mi spuna la ce tensiuni(fie si cele de iesire, asa pot sa determin tensiunile infasurarilor) cupleaza/decupleaza releele. Scheme dintr'alea am mai facut si nu prea am fost multumit de ele. :axe:
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

ei au folosit o varianta cu trepte de tensiune, pentru a reduce puterea disipata pe transiztorii finali (V21, V22), se folosesc niste comparatoare care cupleaza releele K1, respectiv K2...tu ai putea folosi doar o infasurare de care dupa redresare sa dea un 35-40V si un amperaj de 3-4A,

Sau sa foloseasca in puntea redresoare doua tiristoare care sa fie comandate in functie de tensiunea de iesire obtinind astfel o putere disipata pe tranzistoartele serie mica rezultind implicit o disipatie termica ACCEPTABILA. Circuitul de comanda al tiristoarelor trebuie sa ia referinta din circuitul de reglaj al tensiunii si nu din iesirea de putere. E putin poate mai complicat la prima vedere dar un astfel de circuit pus bine la punct te scapa de cheltuieli suplimentare cu E-Onul si de problema disipatiilor termice, plus ca poate fi folosita si ca protectie de scurt circuit sau depasire curent maxim prestabilit.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări