daniel_smd Postat Decembrie 16, 2007 Partajează Postat Decembrie 16, 2007 As dori sa fac acest alimentator, si am 2 intrebari: care sunt tensiunile de iesire ale transformatorului?? si din care potentiometru se regleaza tensiunea/curentul de iesire? Link spre comentariu
niq_ro Postat Decembrie 17, 2007 Partajează Postat Decembrie 17, 2007 dupa cate stiu eu, e o schema de sursa HAMEG si nu stiu exact valorile, dar pentru pentru partea de alimentare a operationalelor si mai ales ca apoi redreseaza tensiunea la 12V trebuie sa ai un 2x12..15V de amperaj mic, deci ai putea folosi o gagalicie de traf, apoi urmeaza partea de putere... ei au folosit o varianta cu trepte de tensiune, pentru a reduce puterea disipata pe transiztorii finali (V21, V22), se folosesc niste comparatoare care cupleaza releele K1, respectiv K2...tu ai putea folosi doar o infasurare de care dupa redresare sa dea un 35-40V si un amperaj de 3-4A, deci elimini partea de comparatoare...daca vrei s-o faci cum e ea, atunci o sa incerc eu sa reglez tensiunea sa vad pragurile de cuplare...la o sursa cu schema asta PS1: mai bine faci una clasica, cume cea de la http://www.niqro.lx.ro/alimentator.htm PS2: am facut verificari la sursa de, aparent, are aceasi schema, dar are mai multe praguri de cuplare, deci e diferita schema, pentru ca apar cuplari/decuplari de relee la 3, 8, 12, 18, 24V Link spre comentariu
daniel_smd Postat Decembrie 18, 2007 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2007 dupa cate stiu eu, e o schema de sursa HAMEG si nu stiu exact valorile, dar pentru pentru partea de alimentare a operationalelor si mai ales ca apoi redreseaza tensiunea la 12V trebuie sa ai un 2x12..15V de amperaj mic, deci ai putea folosi o gagalicie de traf, apoi urmeaza partea de putere... ei au folosit o varianta cu trepte de tensiune, pentru a reduce puterea disipata pe transiztorii finali (V21, V22), se folosesc niste comparatoare care cupleaza releele K1, respectiv K2...tu ai putea folosi doar o infasurare de care dupa redresare sa dea un 35-40V si un amperaj de 3-4A, deci elimini partea de comparatoare...daca vrei s-o faci cum e ea, atunci o sa incerc eu sa reglez tensiunea sa vad pragurile de cuplare...la o sursa cu schema astaPS1: mai bine faci una clasica, cume cea de la http://www.niqro.lx.ro/alimentator.htmPS2: am facut verificari la sursa de, aparent, are aceasi schema, dar are mai multe praguri de cuplare, deci e diferita schema, pentru ca apar cuplari/decuplari de relee la 3, 8, 12, 18, 24Vschema este de la un velleman PS23023 http://www.spin-it.com/Velleman/vellema ... s23023.jpgM'am gandit ca cineva ar avea pe acasa o astfel de sursa si ar putea sa'mi spuna la ce tensiuni(fie si cele de iesire, asa pot sa determin tensiunile infasurarilor) cupleaza/decupleaza releele. Scheme dintr'alea am mai facut si nu prea am fost multumit de ele. :axe: Link spre comentariu
tony_oa Postat Ianuarie 4, 2008 Partajează Postat Ianuarie 4, 2008 ei au folosit o varianta cu trepte de tensiune, pentru a reduce puterea disipata pe transiztorii finali (V21, V22), se folosesc niste comparatoare care cupleaza releele K1, respectiv K2...tu ai putea folosi doar o infasurare de care dupa redresare sa dea un 35-40V si un amperaj de 3-4A,Sau sa foloseasca in puntea redresoare doua tiristoare care sa fie comandate in functie de tensiunea de iesire obtinind astfel o putere disipata pe tranzistoartele serie mica rezultind implicit o disipatie termica ACCEPTABILA. Circuitul de comanda al tiristoarelor trebuie sa ia referinta din circuitul de reglaj al tensiunii si nu din iesirea de putere. E putin poate mai complicat la prima vedere dar un astfel de circuit pus bine la punct te scapa de cheltuieli suplimentare cu E-Onul si de problema disipatiilor termice, plus ca poate fi folosita si ca protectie de scurt circuit sau depasire curent maxim prestabilit. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum