Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Am nevoie de oxidant pentru racheta

tudoran

Postări Recomandate

Acum 17 ore, adydep a spus:

Am auzit că există și ”bomba cu făină”.

Faina intr-o punga nu prezinta pericol. In schimb, aceeasi cantitate de faina in suspensie in aer conduce la o zona Ex1. Asta imi amintesc de la cursul ATEX de acum vreo 10 ani. Este foarte periculoasa, adica riscul de explozie este permanent. De exemplu, daca te uiti la o benzinarie, acolo este risc Ex2, adica doar atunci cand alimentezi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 44
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• string

14

• sesebe

3

• Усилитель

3

• tudoran

3

Top autori în acest subiect

Acum 1 oră, draku a spus:

Faina, praful de lemn si altele

Acum 2 ore, yo9hrb a spus:

Faina intr-o punga nu prezinta pericol. In schimb, aceeasi cantitate de faina in suspensie in aer conduce la o zona Ex1. Asta imi amintesc de la cursul ATEX de acum vreo 10 ani. Este foarte periculoasa, adica riscul de explozie este permanent. De exemplu, daca te uiti la o benzinarie, acolo este risc Ex2, adica doar atunci cand alimentezi.

Mulțumesc de informări!

Link spre comentariu
2 hours ago, draku said:

Faina, praful de lemn si altele

La ”și altele” intră chiar și o banală lumânare aprinsă (parafină) în mediu cu exces de oxigen

(ATI - Piatra Neamț).

(combinația asta explozivă de hidrocarburi cu oxigen nu se predă la fabrica de procurori /milițieni) :rade:

https://www.dw.com/ro/incendiu-la-piatra-neamț-10-pacienți-cu-covid-au-murit/a-55605921

https://sciencing.com/can-oil-oxygen-ignite-spark-16296.html

P.S.

Pe vremuri (R.I.P.!), un fost amic entuziast minitehnicus și constructor de antene a încercat să metalizeze prin argintare o antenă parabolică, cu nitrat de argint ... în propria bucătărie de bloc. Nu prea știa chimie ...

Culmea este că în spital, cu arsuri, îl mai și anchetau procurorii și milițienii ca să afle (ei) de unde a procurat (el) explozibil ca să mute pereții blocului.

Editat de string
Link spre comentariu

Cine nu învață din greșelile istoriei e condamnat să le repete.

Trei astronauți americani au murit în timpul testelor capsulei de recuperare, pe vremea programului spațial Apollo.

Capsula era presurizată (!!!) cu oxigen pur.Din cauza unei scântei la unul din comutatoarele de bord, tot ce era în capsulă a ars ca o torță.Ca să nu mai spun că ușa de acces avea un sistem de blocare ermetic, până au reușit să o deschidă, nu mai rămăsese mare lucru din cei trei astronauți.Ulterior nu s-a mai utilizat atmosferă de oxigen pur....

Link spre comentariu

Site-ul  https://www.nakka-rocketry.net e interesant. Cu mult peste vechile îndrumatoare de la casa pionierilor. Omul a analizat si prezinta destul de bine aspectele legate de combustibil. N-am apucat sa citesc totul dar, din ceea ce am vazut, se pare ca nu a experimentat cu oxidanti care joaca rol de catalizator, precum permanganat de potasiu si bicromat de potasiu.

Evitati azotatul de calciu. Are temperatura de topire scazuta si compromite motorul.

Link spre comentariu

Oxidant poți folosi cloratul de potasiu, permanganatul de potasiu azotatul de potasiu. Praful de pușcă (cel negru cu fum)  este o combinație de azotat de potasiu praf de cărbune și sulf. Un alt combustibil ar fi nitroceluloza (praful de pușcă verde, fără fum) Este foarte riscant să amesteci glicerina cu acidul azoti - obții trinitroglicerină (mai trebuie un component pe care nu am să-l dezvălui) de altfel glicerina din comerț conține o cantitate mică de inhibitor a reacției de nitrare.Cloratul de potasiu deși este un oxidant f bun are dezavantajul că nu dezvoltă la fel de mult gaz precum azotatul de potasiu - azotatul de amoniu degajă și mai mult de aceea se produce explozia. Există motorașe pt rachetomodele gata făcute

Acid azotic nu cred că găsești de cumpărat la liber pt că face parte din substanțele denumite precursori pt droguriși sunt urărite de poliție.

Mai este o posibilitate, de Crăciun și Anul Nou se comercializează artificii (unele legal altele clandestin) și ele conțin motoraș cu reacție (de rachetă)  care poate fi folosit sau adaptat. Mai sunt motorașe din astea la rachetele de semnalizare folosite de armată

Link spre comentariu

Da dar mai trebuie ceva după reacție care să neutralizeze sau să elimine ionul sulfat li produsul de reacție turnat pe kisselgur dar tot nu poate fi folosit pt a obține un propulsor.

Link spre comentariu

asta este pt rachete profesionale, navete spațiale... sunt substanțe care nu pot fi obținute de amatori, nici sintetizate ca să nu mai spun de dozare.

Cea mai simplă rachetă este din sticlă PET umplută 1/3 cu apă , băgat aer cu pompa sau compresorul și în dop un ajutaj de 6-8mm

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...
La 01.02.2023 la 23:05, validae a spus:

Zahărul tos poate fi utilizat ca şi combustibil de rachetomodele, în combinaţie cu un catalizator potrivit (azotat de potasiu pur).Nu dau idei oricui, unii pot folosi astfel de informaţii pentru a face bombe...deşi pe net găseşti uşor cam orice.

Nu vei găsi însă uşor substanţe specifice fabricării de explozivi sau materiale pirotehnice.Dar se pot găsi totuşi în lucruri banale.

Ar fi mai uşor să cumperi rachete de la furnizorii de pirotehnice şi să recuperezi pulberea propulsoare.

Chiar şi fabricarea fulmicotonului e la îndemâna oricui are acces la acizi tari.

Bombele se fac cu praf de aluminiu nu cu zahar, si in plus drept oxidant acolo se foloseste alt compus (nu il numesc aici) care reactioneaza la detonare. Zararul arde mai incet de aceia se foloseste la motoarele modelelor  de racheta. Banuiesc ca cine se ocupa de rachetomodelism cunoaste aceste lucruri. Parafina serveste drept inhibitor al vitezei de ardere. Este o alta idee

La 25.02.2023 la 0:17, Taraxacus a spus:

asta este pt rachete profesionale, navete spațiale... sunt substanțe care nu pot fi obținute de amatori, nici sintetizate ca să nu mai spun de dozare.

Cea mai simplă rachetă este din sticlă PET umplută 1/3 cu apă , băgat aer cu pompa sau compresorul și în dop un ajutaj de 6-8mm

Cel mai simplu motor pt modele de rachete sunt cartusele de pusca de vanatoare cu o gaura la fundul ei de cativa milimetri ( nu mai stiu calcului puterii) si astupata la celalalt capat deoabicei un strat subtire de rasina epoxi care imufa in capacel subtire. In praf de puska trebuie adaugat inhibitori. Poate fi acelasi zahar purdra sau parafina. Am uitat proportiile

Link spre comentariu
La 02.02.2023 la 2:02, string a spus:

:rade:

Merge și cu azotat de amoniu dacă nu ai acid azotic.

Glicerină mai găsești ...

Nu prea are putere azotatul de amoniu. Insa din el poti obtine si azotat de potasiu, si acid azotit.. Daca doriti va pot da info pe privat.

Link spre comentariu
La 13.02.2023 la 21:41, sebi a spus:

acid azotic imi trebe si mie.

Il poti prepara foarte usor. Mai greu este sa uil separi din amestec. Amesteci acid sulfuric (electrolit de baterie) cu orice salpetri (azotat) in functie de concentratia acidului folosit (vezi corelare densimetruu). Amestecul obtinut il fierbi in retorta de sticla cu racitor de sticla si gazul racit sa colecteaza in alt recipient de sticla cu apa, unde prin dizolvarea vaporilor de acid azotc se obtine solutia necesara.

La 13.02.2023 la 21:53, string a spus:

obtii nitroglicerina . Banuiesc ca bateati aopopoul ma trinitroglicerina... :) aia se obtine mai greu, prin amestec nitrant , cu acid sulfuric concentrat, care absoarbe apa rezultata in urma reactiei .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări