Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuirea difuzorului de medii necesita inlocuirea componentelor din filtre?

pietros

Postări Recomandate

Buna ziua. Sunt incepator in domeniu. Detin 2 Boxe Arcus ts 25 pe 3 cai  cu inversare de faza si vreau sa inlocuiesc difuzoarele de medii actuale (ITT LPB 100/19/120 FG  4 ohmi SPL 88dB) cu (Infinity 10PR80BZS-DW01  4 ohmi SPL 91).  Filtrele contin : o bobina mare nu stiu valoarea pe bas , a doua  bobina cu ferita in interior 0.90mH (asa scrie pe ea), o a treia bobina 0.30 mH. Rezistente : prima 1.5 ohmi +/- 5% 5W, a doua rezistenta  KKA5  1 ohm 7G. Condensatori:  primul  ELKO GLATT ATBIG 645 (nu se vad valorile ,probabli sunt in partea de jos) ,al doilea TFZ/TM  bipolar ( (nu se vad valorile ,probabli sunt in partea de jos).

Difuzoare boxa:   bas SEAS A21RE-A H365 4 ohmi , medii ITT LPB 100/19/120 FG  4 ohmi, inalte Vifa D25 TG-1   6 ohmi.

Intrebari:  este necesar sa schimb ceva in filtre? Ce imbunatatiri va aduce aceasta schimbare ??

Va rog sa ma ajutati inainte de a face ceva gresit. Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pietros

5

• Shambala

2

• string

2

• franzm

1

Top autori în acest subiect

De ce doriti sa inlocuiti difuzoarele de medii ?

Este necesar (difuzoare defecte)  sau este speranta unei eventuale imbunatatiri a sunetului ?

Daca difuzoarele se potrivesc mecanic in locul celor vechi si daca impedanta este aceeasi nu este necesar sa schimbati nimic in filtre.

Nu am verificat, trebuie ca difuzoarele sa fie de acelasi tip (deschise sau inchise in spate).

Despre imbunatatiri ne puteti spune dvs dupa ce faceti schimbarea.

Din pacate nu sunt niste difuzoare asa cunoscute ca sa le fi ascultat sau macar sa stiu despre cum suna.

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru raspuns. Sper la o imbunatatire a sunetului dupa schimbarea difuzoarelor. ITT -urile vechi, desii sunt cu suspensii de cauciuc, mi se par rigide si nu redau chitara bass asa cum ar trebuii. Le duc la cineva care se ocupa cu masuratori de sunet, acordare boxe (difuzoare). Se potrivesc fizic si impedanta este aceiasi, de 4 ohmi. Sunt ca cele vechi deschise in spate. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, franzm a spus:

Filtrele taie la 800 si 3000 Hz. Chitara bass unde se situeaza ca frecvente?

Peste tot ca armonici, altfel n-ar mai fi chirata basa ci sine wave low freq :reytre

Link spre comentariu
22 hours ago, franzm said:

Filtrele taie la 800 si 3000 Hz. Chitara bass unde se situeaza ca frecvente?

Vreau sa sune mai clar, mai definit si fara vibratii nedorite. A citit ca intre 41 si 1200 Hz se intinde chitara bass. 

Sunetul este pe medii ca de urechi infundate, in rest inalte clare si neexagerate, bass bun, profund. Am citit ca boxele sunt acordate la 40 Hz.

Se mai pot aduce unele imbunatatiri la filtre?

Link spre comentariu

Cu plăcere!

Eu așa am început cu electronica: construind primul amplificator și prima doză pentru chitara mea ”rece” (în acele ”vremuri” ...).

Doza era din tablă cositorită de la fabrica de jucării iar magneți de la dinamul de bicicletă  :rade:

Zis dinam.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
On 2/1/2023 at 4:26 PM, Shambala said:

De ce doriti sa inlocuiti difuzoarele de medii ?

Este necesar (difuzoare defecte)  sau este speranta unei eventuale imbunatatiri a sunetului ?

Daca difuzoarele se potrivesc mecanic in locul celor vechi si daca impedanta este aceeasi nu este necesar sa schimbati nimic in filtre.

Nu am verificat, trebuie ca difuzoarele sa fie de acelasi tip (deschise sau inchise in spate).

Despre imbunatatiri ne puteti spune dvs dupa ce faceti schimbarea.

Din pacate nu sunt niste difuzoare asa cunoscute ca sa le fi ascultat sau macar sa stiu despre cum suna.

Am inlocuit difuzoarele medii din cutia lor inchisa, unde am jonglat cu vatelina calitativa de la Monacor.  Sunetul sa imbunatatit devenind mult mai detaliat in voce, chitara bass imi place cum suna ca prezenta si "atac", chitara electrica e mult mai prezenta, chitara rece foarte mult sa imbunatatit, sunetele din zona reggae ,"click-uri" si o parte din "medii-inalte"(daca ma pot exprima asa, sunt  mai clare).Inaltele mai detaliate,dar fara a fi exagerate. Sa imbunatatit liniaritatea sunetului. Probabil am mai urcat cu unu/doi decibeli pe partea de SPL total (inca nu am masurat). Senzatie de prezenta a interpretului in camera. Am reascultat multe piese pe care le cunosc foarte bine si ma declar multumit. Multumesc inca o data pentru ajutor. Se poate inchide topicul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări