Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Impedanta minima boxe 2 cai

Costa

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am construit in toamna 2 boxe inchise cu 2 cai pt utilizare casnica fara pretentii vol=9.86L,dimens ext.380x250x170,gros mat 18mm
-Visaton w130s 5inch 50w 8ohm fs=50hz fu=50-12000hz spl=87db utilizat fara filtru
-Hertz dt24.3 24mm 50w 4ohm fu=3.5-23KHZ spl=94db dotat cu filtru DX100.3 Crossover cut off - 3,5 kHz @ 6 dB Oct
Am legat in paralel , pt mine se aude bine , am ascultat pe o jucarie de amplificator mare cat o palma :
"amplificator 2x50W+100W Bluetooth 5.0 TPA3116D2 , clasa D, Impedanta de iesire: 4 ~ 8ohm"
sau pe alt amplif construit de mine cu impedanta de iesire de 4ohm.

De curand am citit despre impedanta boxe in subiectul

https://www.elforum.info/topic/101734-nelamurire-impedanta/

si rugamintea mea este sa ma ajutati sa calculez(estimez) impedanta minima a boxelor in aceasta configuratie.

Precizez ca sunt amator,parul alb,cunostinte teoretice f putine dar pasionat sa experimentez in audio.
Multumesc Costa

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

12

• Shambala

8

• sesebe

4

• string

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mda, filtru de ordinul 1 doar pe tweeter (condesator serie de 4.7µF).

Nu inteleg ce anume te intereseaza mai exact. Cu acel filtru tweeterul "intra doar de la o aanumita frecventa in sus. Piana la acea frecventa impedanta boxei este dictata doar de bass iar peste incepe sa contribuie si tweeterul dar la frecvente inalte deja impedanta este mai mare decit cea de catalog si nu prea ai dece sa-ti faci probleme.

Link spre comentariu

Visaton nu da impedanta minima printre parametri.

Este putin probabil sa scada sub 4 ohmi, dar este totusi posibil  - daca midwooferul are vreun minim de impedanta la o anumita frecventa.

Pt precizie trebuie ridicata caracteristica de impedanta-frecventa a midwooferului in incinta.

Oricum, nu cred ca va scadea semnificativ sub 4 ohmi.  Mai ales ca este folosit fara filtru.

Link spre comentariu

Nu. Acel grafic - ca toate graficile publicate de firme este "fals", in sensul ca este puternic "netezit".

In realitate toate acele grafice sunt mult mai zimtate, cu diferente si de 30dB intre varfuri. Pt a fi mai usor de urmarit este sunt "netezite" (smoothed), toate programele de masurare au optiuni de netezire cu 6-10-12dB, etc.

In al doilea rand, impedanta unui difuzor in incinta este diferita de cea in aer - cazul masuratorilor realizate de producatori. 

Din fericire, in cazul incintelor inchise minimile de impedanta nu sunt accentuate cum se poate intampla in cazul incintelor bas-reflex.

Totusi aceste consideratii sunt pur teoretice, in cazul difuzoarelor dvs am mai scris,  este extrem de putin probabil sa coboare impedanta sub 4 ohmi.  Si daca ar fi, ar cobora la 3,7 - poate 3,5 ohmi, si doar pt intervale de frecventa f inguste (practic punctiforme).

Banuiersc ca aspectul va intereseaza din pdv. al impedantei suportate de un anume amplificator.  Din acest pdv puteti fi linistit,  mai ales ca boxele nu scot bas jos, asa ca vor trage o putere relativ mica din amplificator  (in muzica repartitia spectrala a energiei este majoritar pe bas).

Link spre comentariu

Desigur ca impedanta se modifica cu frecventa,raspunsurile primite de la colegi cred ca au fost clare si simplificate asa ca pt nivelul celui care a pus intrebarea...sau vezi subiectul din linkul pus de mine in prima postare.

Link spre comentariu
Acum 16 ore, Shambala a spus:

Pt precizie trebuie ridicata caracteristica de impedanta-frecventa a midwooferului in incinta.

Tocmai pt ca impedanta variaza cu frecventa am scris randul de mai sus.

In plus si producatorii dau [uneori] graficul impedanta / frecventa, cum se vede in poza pusa de Costa.

Masuratoarea este importanta in cazul wooferelor (mari) unde pot aparea minime de impedanta in special la frecvente mici. 

Am scris "in incinta" pt ca filtrele influenteaza impedanta totala, iar incinta este un filtru (mecanic).

Link spre comentariu

Totuși, în diagramele postate de mine mai sus, faza este 0 (zero) pe la 80Hz și pe la 410Hz, respectiv tot acolo este 0 (zero) și unghiul φ, defazajul dintre componenta reactivă (X) și cea pasivă (R) a impedanței (vectoriale).

În rest ... defazajul φ variază, implicit compunerea celor doi vectori și valoarea impedanței.

Și atunci de unde o valoare minimă a impedanței (cea pur Ohmică), când de fapt sunt 2 (două) frecvențe la care faza φ devine 0?

În plus, care este impedanța, nu rezistivitatea pur Ohmică în c.c. a unui difuzor și la ce frecvență (audio) ar fi definită valoarea ei (inscripționată de fabricant)?

P.S.

Neglijez teorema adaptării de impedanță care demonstrează că transferul maxim de putere de la un generator la o sarcină (de la o sursă la un consumator) apare atunci și numai atunci când impedanța sursei este egală cu cea a generatorului. 

Peste care intervine și rezonanța acustică (mecanică) difuzor-incintă ...

Editat de string
Link spre comentariu

Intentia constructorilor este sa construiasca difuzoarele cu o anumita impedanta, cat mai constanta pe tot spectrul de frecvente reprodus. 

Practic, impedanta are variatii de-a lungul benzii de frecventa reproduse (f mari in zona frecventei de rezonanta a difuzorului) si intotdeauna creste inspre partea superioara a raspunsului in frecventa.  De asta trebuie tinut cont in special la midwoofere si difuzoarele de medii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări