BRANCA Postat Februarie 12, 2023 Partajează Postat Februarie 12, 2023 (editat) sesebe.Nu ştiu de ce s-au preluat termenii de origine slavâ "mită" şi "peşcheş". Termenii consacraţi în Ţara Românească erau "plocon","peşcheş","ciubuc","bacşiş".. Corupţia şi mita la nivel de stat a început de pe vremea fanarioţilor!Iar fanarioţii erau greci din Fanar,Imperiul Otoman!...Nu sunt "import slav"! Era să uit ceva,ziaristul american care a acuzat SUA de atacarea Nord Stream 2 a scris că şi cu Bin Laden a minţit Obama! Editat Februarie 12, 2023 de BRANCA Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 12, 2023 Partajează Postat Februarie 12, 2023 Si parcă pe vremea romanilor nu se mituiau... Sau cu alti 5mii ani înainte.... Link spre comentariu
string Postat Februarie 12, 2023 Partajează Postat Februarie 12, 2023 (editat) 31 minutes ago, BRANCA said: Corupţia şi mita la nivel de stat a început de pe vremea fanarioţilor! Așa este: ”Epoca fanariotă a fost caracterizată de la început prin politici fiscale excesive, dictate atât de nevoile otomane, cât și de ambițiile domnitorilor, care - fiind conștienți de statutul lor fragil - căutau să-și plătească creditorii cât mai repede, după care încercau să se îmbogățească cât încă se mai aflau la putere. Pentru a satisface nevoile crescânde ale Porții și pentru a-și asigura beneficii personale, domnitorii fanarioți au inițiat politici dure de taxare a populației, adusă rapid în stare de sărăcie lucie.” https://ro.wikipedia.org/wiki/Epoca_fanariotă Însă asta era numai în Țara Românească și Moldova ... Editat Februarie 12, 2023 de string Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Februarie 12, 2023 Partajează Postat Februarie 12, 2023 Tot din slava s-a preluat si cuvantul japca, cuvant ce-i caracterizeaza si acum pe unii slavi iubiti de Branca. Link spre comentariu
string Postat Februarie 12, 2023 Partajează Postat Februarie 12, 2023 Asta e pe la ”slavii” moldoveni. Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 13, 2023 Partajează Postat Februarie 13, 2023 (editat) Se pare că n-aţi nimerit-o cu mănăstirea Japca!Moldovenii susţin că numele ar veni de la denumirea slavă "şapka",adică şapcă.O formaţiune geologică locală are forma unei căciuli... https://enciclopedia.asm.md/?p=1948 Termenul "japca" provine de la rudele trace din sud,adică bulgarii! Editat Februarie 13, 2023 de BRANCA Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 13, 2023 Partajează Postat Februarie 13, 2023 Acum 11 ore, BRANCA a spus: Nu ştiu de ce s-au preluat termenii de origine slavâ "mită" şi "peşcheş". Termenii consacraţi în Ţara Românească erau "plocon","peşcheş","ciubuc","bacşiş".. Corupţia şi mita la nivel de stat a început de pe vremea fanarioţilor!Iar fanarioţii erau greci din Fanar,Imperiul Otoman!...Nu sunt "import slav"! Termenii s-au preluat pentru ca a fost nevoie de ei în relatiile cu vecinul cel fara de prihana. Coruptia si mita n-au inventat-o fanariotii. Doar au fost mai iscusiti în a se folosi de ea. Link spre comentariu
telefunken Postat Februarie 13, 2023 Partajează Postat Februarie 13, 2023 La 02.02.2023 la 11:39, merck a spus: vad un proiectil care penetreaza 840mm de blindaj. Mi-e greu sa imi inchipui ca un proiectil tras de la 1-2 km poate penetra un metru de otel... Nu stiu daca exista blindaje reale de grosimea asta, mai probabil cred ca sunt blindaje compozite care ar echivala cu acea grosime de otel. Dincolo de ceea ce gasim pe internet, exista cineva care are legatura cu domeniul sa ne lamureasca? Link spre comentariu
merck Postat Februarie 13, 2023 Partajează Postat Februarie 13, 2023 Acum 22 minute, telefunken a spus: Mi-e greu sa imi inchipui ca un proiectil tras de la 1-2 km poate penetra un metru de otel... Nu stiu daca exista blindaje reale de grosimea asta, mai probabil cred ca sunt blindaje compozite care ar echivala cu acea grosime de otel. Dincolo de ceea ce gasim pe internet, exista cineva care are legatura cu domeniul sa ne lamureasca? RHEINMETALL pentru teste foloseste asa ceva: Sper ca se vede ce si cum, da? Tancurile normal ca nu au un blindaj de o asemenea grosime ci folosesc blindaje compozite, insa la teste se foloseste printre altele si macheta de mai sus. Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Februarie 13, 2023 Partajează Postat Februarie 13, 2023 Asta e blindaj compozit? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 13, 2023 Partajează Postat Februarie 13, 2023 E util să vezi unde ai fost lovit.Şi atenuează zgomotul loviturii, mori în linişte.... Link spre comentariu
nico_2010 Postat Februarie 13, 2023 Partajează Postat Februarie 13, 2023 Nu, ca n-are ceramica! Ce este in imagine foloseste la protectia vopselei! Vrei sa le impute sefii vreo zgarietura pe bunul statului? Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Februarie 13, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2023 (editat) Vali, cum sta treaba cu offtopicul pe aceasta sectiune, implicit pe acest topic? Vad ca si-au bagat "ceva"in el, colegii... Ceva aplicari ale regulamentului? Vezi de ce am spus eu si altii ca "regulamentul se aplica preferential", doar pentru unii? Editat Februarie 13, 2023 de DjLeco2021 Link spre comentariu
string Postat Februarie 13, 2023 Partajează Postat Februarie 13, 2023 8 hours ago, BRANCA said: Se pare că n-aţi nimerit-o cu mănăstirea Japca!Moldovenii susţin că numele ar veni de la denumirea slavă "şapka",adică şapcă. Ideea ”punctată” de mine era că ”Japca” poate fi mânăstire și loc sfânt (pe la unii) ... respectiv ”jaf” balcanic (pe la alții). Dovadă că deși folosim aceleași cuvinte ... nu vorbim aceeași limbă. Link spre comentariu
Postări Recomandate