Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mrf300

Postări Recomandate

• Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Indiferent daca este bipolar sau MOSFET sau Igbt , puterea disipata a unui tranzistor scade cu temperatura ...aceasta ajunge la 0w la 150grade sau 175grade sau la 200grade-- preponderent la cele cu destinatie militara-- ...

Asa ca , din punct de vedere Al puterii disipate , maximul  teoretic de putere se obtine la 0 Kelvin...insa aceasta este doar in teorie si presupune costuri fabuloase ...

Daca se insumeaza o racire pasiva + una Activa strong si se reuseste mentinerea temperaturii capsulelor Mrf-urilor cit Mai aproape de 0 grade Celsius ar fi ideal ...

Mai pe romaneste ...un radiator -- daca se poate de Cu --negru si cu aripioare verticale musai ...gros in carne radiatorul ...plus un ventilator Sunon cu debit foarte mare din Seria X si musai pe rulmenti sau Maglev ...acestea 2 asigura  o racire excelenta ...

Pentru cazuri extreme , se poate adopta si solutia Suprema , care presupune montarea de racire cu pompitza si circuit cu tevi cu lichid in radiator , ca la Pc-urile de gaming ...

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

Pentru ca s-au facut studii si s-a descoperit ca eloxarea-- aka innegrirea -- radiatoarelor  este solutia Suprema dpv Al culorii ...adica un radiator negru raceste mult Mai bine decit acelasi radiator alb , sau de orice alta culoare ...

Daca tu vrei sa folosesti radiatoare portocalii , verzi , sau mov cu picatzele Roz , n-ai decit ...:92

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

eu asa am citit in multe locuri, era si explicatia dar n-o mai retin si am luat-o de buna!  altfel, daca am sta sa numaram foile de la placinta, nu am mai termina!

personal, incerc sa dimensionez orice radiator pina cind temperatura acestuia nu depaseste sesizabil temp. ambianta! chiar eram criticat intr-un loc si timp anume, ca folosesc mult aluminiu pentru racire. 

Acum 3 ore, misuraelectronic a spus:

Stati dvs linistit , ca nu am gresit cu nimik ...

Indubitabil, presupun ca a fost aleasa varianta racirii la 0 K!

Link spre comentariu

Efectul culorii asupra radiaţiei calorice ţine de teoria corpului negru.Dacă ai observat că vara nu e ok să te îmbraci în negru, fiindcă te încingi, e clar că un corp negru şi radiază mai bine energia calorică.

Dacă ventilezi forţat un radiator, poate fi şi argintiu....dar cum multe radiatoare sunt pasive, acolo trebuie să profiţi de toate posibilităţile ca să-l răceşti eficient.

Link spre comentariu
Acum 18 minute, antemir a spus:

Ce conteaza ce culoare are atunci cand transfera caldura (agitatia) in mediul inconjurator ?
Important este ca sa aiba un contact cat mai bun cu mediul, adica fara oxizi (eloxare) sau vopseluri aplicate.
Eu asa vad lucrurile.

Cum explici atunci radiatoarele eloxate in negru? Doar nu crezi ca o prostie se poate propaga la scara industriala:scarpin.

Link spre comentariu
8 hours ago, Yo8rcn said:

Care ar fi temperatura optima pe radiatorul unei perechi de MRF300?

Mulțumesc 

După ”datasheet”:

https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/1072280/NXP/MRF300AN.html

”Thermal Resistance, Junction to Case  0,55  °C/W

CW: Case Temperature 76°C, 300 W CW, 50 Vdc, IDQ = 50 mA, 40.68 MHz”

La temperatura joncțiunii <175°C, calculul radiatorului depinde şi de puterea disipată la care ”excitați” perechea dvs. de tranzistori (dublă disipare), valoare pe care însă nu ați precizat-o, ce să vă răspund?

Că la 75°C pe capsulă (pe Case, nu radiator) disiparea maximă ar fi de 181W /un tranzistor

(175°C - 75°C) /0,55 °C/W= 181 W

la care intervine ”rezistența” termică capsulă-radiator plus rezistența termică radiator-aer (sau apă)?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări