Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Drosel cu priza mediană.

Ovidanie

Postări Recomandate

Acum foarte mult timp am rasfoit o carte, in care era descrisă o metodă de calcul pentru drosel cu priză mediană, erau si cateteva tabele si nomograme ajutătoare. Știti poate despre ce carte este vorba?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ovidanie

4

• Усилитель

3

• string

3

• icar

2

Top autori în acest subiect

Poate pare empiric si primitiv, eu nu calculez droselul. Aleg miezul functie de destinatie, aspect, iau din tabel grosimea necesara pt curentul necesar, umplu la max carcasa. Montez tolele E+I, foita intrefier, strang bine, apoi masor. De obicei iese in intervalul  5-8-10H. Cu cat mai mare  , atât mai bine.... Daca iese 3H, mai fac unul separat, mai mic, care intercalat cu rezistente/ condensatori va alimenta tuburile de la intrare, phase splitter, driver. Evident "cascadat" dupa primul drossel. 

Pana acum nu am avut constructie cu brum..... 

(ok, cam exagerez cu condensatoarele....) 

Cateodata un traf de alimentare min 60w 220/12v poate fi destul:reasez tolele sa fie E+I + intrefier, leg primatul in serie cu secundarul, fazarea verific cu inductantmetru, valiarea mai mare arata legatura corecta. Tensiunea e bine sa intre in fostul primar mai întâi. Asa ai si priza mediana, ok nu e pe mijloc... 

Link spre comentariu

Trebuie sa ajut copilul unei cinostinte, adica sa-i scriu eu un capitol cred ca din lucrarea de licenta. Are baitanul un studiu frumos despre sursele liniare, foloseste in loc de tranzistorul regulator serie un stabilizator liniar, LM317 ca exemplu. Ceva de genul: LM723 in loc sa comande un tranzistor extern, comanda un LM317, ar exista o multime de avantaje, printre care si protectia termica. Binenteles ca are montaj practic realizat, are si preregulator pt sursa liniara, intre sursa in comutatie si sursa liniara vrea sa inserieze un drosel cu priza mediana, da bine ca studiu academic si mai scrie cateva pagini. mai ales acum cand cuprul s-a scumpit, daca poate sa scuteasca 10 spire, iaca a facut economie...pe hartie da bine.

Link spre comentariu
La 26.01.2023 la 17:29, string a spus:

E plagă cu plagiatul.

Asa este!  Sunt lepre care nici macar nu-si scriu singuri tezele de licenta, era un absolvent de la "Educatie fizica si Sport" care-si silabisea titlul lucrarii de licenta. Cand a fost sa citeasca "musculo-scheletala " era sa-si fractureze limba. A tot repetat pana  a reusit sa pronunte "musculo-scheletala" dar acum avea alta problema, il bufnea rasul, parea teribil de comic titlul lucrarii.

Individul pe care-l ajut si-a facut singur 90% din lucrare, vrea din partea mea doar putin ajutor cu acel drosel cu priza mediana. Despre drosele la modul general exista destula documentatie, am cu ce sa ma descurc.

Link spre comentariu

String, la teza de licenta/doctorat exista un indrumator legal, numit de la catedra. Acesta indruma, sfatuieste, ajuta cursantul. Pe acesta nu-l poti invinui ca ti-a facut lucrarea. Nu e cazul lui Ponta, Bode sau Ciuca, carora altii le-au scris inegral lucrarea, folosind la greu copy/paste, cu...greseli gramaticale cu tot! Si se mai râdea de coana Leanta....vai de capul nostru.

Revenind la subiect, care ar fi avantajul unui drosel cu priza?

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Ovidanie a spus:

Individul pe care-l ajut si-a facut singur 90% din lucrare, vrea din partea mea doar putin ajutor cu acel droser cu priza mediana.

In contextul respectiv, droselul (ca asa se numeste, sau asa se numea pe vremea mea!) ajuta exact ca ventuza la mort!

Totusi:  https://dexonline.ro/definitie/drosel

am spus asta nu ca sa arat cit de destept in cap sint eu ci ca sa nu aiba respectivul greseli in lucrarea respectiva! in multe magazine se vinde ca ''droser'' dar se pare ca denumirea corecta este cea cu ''l'' la sfirsit!

Link spre comentariu
Acum 17 minute, icar a spus:

Revenind la subiect, care ar fi avantajul unui drosel cu priza?

Poti lega  priza  cu un condensator electrolitic la masă (plus unul 

Nepolarizat in paralel) si filtreaza mai bine. 

Link spre comentariu

Drosel sau droser? Eu tot de drosel stiam dar in tot mai multe locuri am vazut ca-i droser. Am gandit ca-s eu ramas in urma...

Sa revenim: Este vorba de studiu, trebuie bifata si varianta asta, cu priza mediana. Sigur masoara putin mai bine decat un drosel simplu, daca cineva interesat va citi lucrarea poate o sa concluzioneze ca pentru cateva procente in plus nu se justifica acea priza mediana si acel condensator. 

Link spre comentariu

Cum de unde, din englezescul droser! Ca la asta ne pricepem!!!!

Acum 3 ore, Усилитель a spus:

lega  priza  cu un condensator electrolitic la masă

Bun, asta am inteles, dar care e efectul? Ca inductanta e mult mai mica decât daca ai intreaga bobina! Nu se rezolva mai nimic. Nici macar economia la tole si sârma.

Link spre comentariu
Acum 6 minute, icar a spus:

care e efectul? Ca inductanta e mult mai mica

un filtru "cascadat " sau mai complex e mai eficient ca unul simplu.Inductanta e aceasi .....

In curand trebuie sa fac un drosel , poate fac 2 prize.... voi incerca ceva masuratori.

Link spre comentariu

Se poate face intre priza si unul dintre capete un circuit acordat paralel cu un condesator realizind acordul pe frecventa preregulatorului. Astfel s-ar putea creste semnificativ (sau nu, ramine de vazut) eficienta filtrarii.

Oricum nu frecventa fundamentala a preregulatorului este greu de filtrat ci mai ales armonicele create in momentul comutatiei elementelor active, armonici care radiaza foarte puternic si se cupleaza spre iesire si prin alte cai, nu doar direct.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări