Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Diode separare stringuri


Postări Recomandate

Buna ziua ,

Detin un invertor hibrid care suporta 27A pe intrare din panouri si din cauza limitarilor date de acoperis voi folosi doua stringuri identice pe 2 axe diferite. Un string va avea 240V/10.9A si din cate am citit ar fi nevoie ca fiecare string sa aiba o dioda de sens pentru a nu limita functionarea stringurilor.
Ce diode recomandati? Toate diodele de bypass care sunt pe site-urile de fotovoltaice au tensiune de maxim 50V si 10,20,30… A , deci nu le pot folosi.

Sunt in impas , asa ca va rog , daca puteti cu un sfat ? Trebuie sa fie niste diode sanatoase cu cadere mica de tensiune

Va multumesc !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dioda de bypass se pune in paralel cu cun anumit numar de celule pentru a oferi o cale de curent in situatia in care anumite celule sunt umbrite, in realitate tensiunea inversa a diodei de bypass este tensunea maxima permiisa pentru un string.

 

Diodele de separare stringuri se pun in serie cu strigurile au functia logica de ,,wired and,, (si cablat).

la 10 a vei avea ceva putere disipata in dioda deci va avea nevoie de un radiator si un spatiu de racire, n-o poti baga intr-o cutiuta de plastic.

Eventual cauta niste optimizoare arse (poti utiliza sistemul de racire, cutiuta cu radiator pe spate si cablurile conectorizate)

La tensiuni mici se folosesc diode schottky tocmai pentru a reduce pierderile, la 300v nu ai schottky, va trebui sa folosesti diode uzuale de 600v  de la 20a in sus in cazul tau.

 

Problema e alta, daca ai un singur MPPT, va trebui sa pui doua siruri egale, altfel nu va functona optim, fie trage curent doar din sirul mai lung, fie in anumite situatii(umbriri pe sirul lung) poate cobora si utiliza inadecvat sirul mai lung, in plus agraveaza fenomenul hot spot cu risc de foc.

Daca ai doua MPPT-uri nu ai nevoie de diode, fiecare sir va fi legat la un MPPT si vor functiona independent.

 

In  caz ca nu poti pune doua siruri egale cauta optimizoare stand alone si pune pe sirul mai scurt.

 

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Vei avea nevoie de 2 diode de 600v cel putin 20a(cauta cu tensunea de saturatie cat mai mica sa limitezi pierderile) personal am folosit body diode din niste igbt de 160a/600v, are de vanzare userul @hachia aici pe forum alea au tensinea de saturatie destul de ok, nu vei avea pierderi insemnate, are si diode separat, vezi oferta

Link spre comentariu

Nu invertorul este problema , problema este lipsa spatiului pentru amplasare panouri astfel ca sunt fortat sa montez maxim 8 panouri pe sud si 8 panouri pe sud-vest.

Fiind orientari diferite nu se pot inseria stringurile pentru ca ar fi ineficiente

In fotografie se vad deocamdata 6 panouri pe S si 4 pe V , dar se vor monta si celelalte in functie de starea vremii

modificata.jpgimage.thumb.jpeg.c14587561b8b3a6069aab0eb6961e1a6.jpeg

Editat de metrix4you
Link spre comentariu

Cu tot respectul, cu o investiție suplimentară echivalentă cu prețul pentru 2-3 panouri se poate face structura de susținere extinsă care sa înglobeze toate panourile.... închipuiți-vă o bară orizontală la nivelul coamei acoperișului sprijinită cu contrafise pe cele 2 părți stânga - dreapta ale acoperisului... cele 2 contafise fac unghi cu bara orizontală de 60-70 grade... deci, bara de sus, 3 puncte de sustinere(stânga, coamă, dreapta) iar bara de jos pe toata lățimea de jos a acoperișului... cele 2 bare orizontale la aceeași lungime... apoi bara intermediară pt cele 2 randuri de panouri.... etc... așa, intuitiv, o coala de hârtie A4 pusa cu partea lungă în partea de jos a panourilor, paralel cu acoperisul.... sper ca m-am făcut înțeles!... am rezolvat câțiva clienti în acest mod.... este, însă, nevoie de atentie in folosirea suporților mecanici (alegerea unor grinzi solide ale acoperișului pe care se vor sprijini contrafisele) 

Link spre comentariu

M-am gandit si la variantele astea dar clar nu!
Trebuie sa arate si cat de cat estetic , nu sa treaca lumea si sa se uite ca la ozn-uri. Pe mine ma streseaza ca a iesit coltul unui panou vreo 20 cm in sus si nu-mi place cum se vede daca trecu pe strada , dar sa fac suprastructuri

Prefer varianta cu 2 stringuri , cu diode de separare , eventual si randament mai mic din cauza tensiunii mai scazute , dar sa nu se vada SF

Multumesc de sfat!

 

CDA13506-BEB9-4F5F-A3D4-2A086073C423.jpeg

Link spre comentariu

M-am uitat si eu la diodele astea , dar din ce am vazut au tensiune mica de lucru , in jur de 50v. Ele se folosesc mai mult pentru izolarea unui singur panou , nu a unui string intreg. 
Mi-au venit diodele de la TME , si urmeaza sa le montez cand va fi gata si stringul 2.

Sigurante fuzibile am in tabloul de DC impreuna cu descarcatoare si tot tacâmul

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări