Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comanda 2n3055 cu senzor HALL (277)

aureliu67

Postări Recomandate

Salutare si va urez un an nou plin de impliniri tuturor utilizatorilor elforum. In acest am  mi-am propus sa mai fac cateva jucarii simple  insa care ma depasesc pe mine personal. Doresc sa comand un tranzistor 2n3055 cu ajutorul campului magnetic. Deja am realizat dispozitivul de comanda pe baza  unui senzor hall 277, care detecteaza precis campul magnetic de care am nevoie. Are 4 pini, (1 si 4 alimentare)  si unul (2) are semnal cand senzorul este in apropierea campului magnetic negativ si atul (3) semnalizeaza polul pozitiv. Intrebarea mea este daca acest senzor are puterea sa deschida tranzistorul direct, sau are nevoie de un tranzistor intermediar TIP 120, cum am vazut in unele scheme cu optocuplori? Poate acest 277 sa comande un mosfet in locul tranzistorului?

Editat de aureliu67
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aureliu67

3

• Nostalgic

1

• GeorgeS

1

• string

1

Top autori în acest subiect

printr-un tranzistor intermediar PNP,

emitorul la +vcc printr-o 1-10 k,colector în baza 2N3055, și în bază o ieșire a senzorului Hall. 

Editat de Nostalgic
Link spre comentariu
La 22.01.2023 la 18:46, GeorgeS a spus:

Nu ar strica sa spui exact, in ce montaj va fi folosit acest 2N3055.

Adica, ce va comanda el mai departe, ce tensiune de alimentare, ce curent si in ce configuratie va fi folosit.

Cred ca la cam asa ceva te gandesti. Sper sa nu fi gresit ceva, din viteza.

https://e1.pcloud.link/publink/show?code=XZutUmZGo4yIqOE4D8WhCSRlESJ7B3h2j07

Multumesc mult  din nou pt schemele prezentate. Merge perfect prima. Deci ideea este buna. Urmeaza sa testez schema cu mosfet, care ma intereseaza mai mult. Vreau sa fac un motor BDLC (alternator auto fara regulator) fara controler, si sa comuteze bobinele cu 3 sensori 277, plasati in centrul celor 3 bobine alaturate, ce corespunde celor 3 faze diferite. Din pacate eu am testat o schema care sigur merge si anume cea a motorului Bedini, care functioneaza  pe principiul de respingere si are si turatii mici. Nu stiu daca puterea este aceiasi, dar ma tentat eficienta lui. Posibil sa fie nevoie sa il modific sa functioneze ca un motor normal dar inca nu imi dau seama cum sa pozitionez senzorii in cazul al doilea.

Editat de aureliu67
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări