string Postat Februarie 24, 2023 Partajează Postat Februarie 24, 2023 (editat) Eh ... primul amplificator cu tuburi (push-pull) l-am construit prin liceu ... Cel mai laborios a fost transformatorul, simetric și cu prize pentru grilele pentodelor în regim ”ultraliniar”. http://www.r-type.org/articles/art-140.htm http://www.r-type.org/articles/art-115.htm Nu prea cred că aș mai avea acum răbdare să repet calculele și construcția asta ”nebună”. Editat Februarie 24, 2023 de string Link spre comentariu
darius_bv Postat Februarie 24, 2023 Partajează Postat Februarie 24, 2023 Acum 29 minute, string a spus: Unii le zic SCR (silicon controlled rectifier or semiconductor controlled rectifier) - spre deosebire de triace Ce o fi aia ”rectifier”? OK, spuneti-le diode. Faptul ca au trei jonctiuni, le fac si mai "diode". Link spre comentariu
sonic11 Postat Februarie 24, 2023 Partajează Postat Februarie 24, 2023 La 22.02.2023 la 19:50, Усилитель a spus: Simti tu ceva, vezi in viitor.... Am studiat mult cum sa aranjez reteava de tevi:ba acopera ce nu trebuie, ba incurca, ba nu are loc, ba arata urát, sau a cazan de tuica. Asa ca am hotarât sa pun lungime minimă de teavă de 15 mm, dar sa amplasez pe ele niste piese confectionate de mine, care arată bine, si au si "pseudorol"... Asa vin : 2buc "filtru ulei sarpe" 2buc :"distortion evaporator" 2buc "Sound distilator" 2buc : " cazemate magice" *pariu ca o sa va placa *. si dau gata modelul, pe care am gasit ca a fost facut in scop de reclama, de o fabrică care se ocupa de chestii de cupru. (pacat ca au niste cositor scurs urât la baza "rezervoarelor" mai ales ca am gasit poze si din spate pe net, sau la rezolutie mai bună....) Unora le place sa facă valuri........ Link spre comentariu
string Postat Februarie 24, 2023 Partajează Postat Februarie 24, 2023 (editat) 21 minutes ago, darius_bv said: OK, spuneti-le diode. Faptul ca au trei jonctiuni, le fac si mai "diode". Așa le zic (rectifier) cei de la General Electric, că doar ei le-au inventat. Eu le zic tot așa, adică redresoare (nu diode). https://en.wikipedia.org/wiki/Silicon_controlled_rectifier P.S. Există și ”mechanical rectifier”, sper că nu le ziceți ”diode” deși au mai multe ”joncțiuni”: Editat Februarie 24, 2023 de string Link spre comentariu
Усилитель Postat Februarie 24, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 24, 2023 Acum 2 ore, string a spus: Parcă există și tuburi stabilovolt, nu? Da....pt 50-60 mA... Vedeti ca deja e prea mult offtopic! Link spre comentariu
Усилитель Postat Februarie 27, 2023 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2023 Ia forma placa amplificator.... 4 condensatoare de cuplaj : Mundorf Mcap 0.33uF/630V Link spre comentariu
Усилитель Postat Martie 4, 2023 Autor Partajează Postat Martie 4, 2023 Am ramas dator cu schema.Una deja "clasica".Am alimentat ,si zero brummmm.....Am filtrare "dispersata "" cam 1000uF/450V, Drossel 3H/20ohmi /0.5A cu priza mediana care vine la masa cu 2 x 10uF/450V si 220nF /630V ,de aici alimentez VuVu metrul cu ochi magic.Condensatorul C2 care vine din grila ECC82 al phase splitter la masa este important.Unele baga zgomot de fond "hisssss" iar cele rusesti cu hartie ulei ,strica balansul ,un tub din final merge "tare "si singur ,celalalt abia se aude.Identic pe ambele parti ,asa ca am pus 2 Jangtzen Audio 0.39uF/400V cumparate la noi ,nici nu au fost scumpe....acum merge frumos.......Am testat la inceput cu : intrare : ECC83 Tungsram Phase Splitter : 2 x ECC82 Tungsram Finale : 6P3S NOS si 6P6S NOS cu biasele corespunzatoare. cu 6P6C lot 1971 suna mai placut....nu ma asteptam Incercat si Brimar ECC83 ,are inaltele prea stridente..... Link spre comentariu
Усилитель Postat Martie 5, 2023 Autor Partajează Postat Martie 5, 2023 (editat) Am cam asezat la loc subansamblele. Mai lipseste : modul Bluetooth min 5.0 Potentiometru de marca. piesele pt Loudness = in 2 trepte de "efect "... Temporizarea merge corect ,am plaja exact in domeniul necesar. Nu am avut semireglabil de 20K/8-10 W asa ca am construit o "scara "din rezistente , 10 buc 2.4K /3W ,cursorul este un fir pe care lipesc in mai multe locuri.Aceasta rezistenta este intre cele 2 capacitoare de filtraj ,in serie cu droselul, limiteaza curentul de incarcare implicit tensiunea pe tuburi apare incet ,simuleaza incalzirea unui tub redresor.Cand ajung la tensiunea maxima de incarcare ,temporizatorul Timer On cupleaza si sunteaza aceasta rezistenta ,si am tensiunea max de alimentare. Am mai pus 2 capacitori de 100uF/450V pe firele + al transformatoarelor de iesire ,cat mai aproape fizic de ele.Am sa pun in paralel cu ele inca 2 condensatori 1-6uF pe ulei , am citit pe undeva ca are efect benefic asupra parametrilor .Am ajuns la 1000uF/450 V..... dispersati strategic.... Editat Martie 5, 2023 de Усилитель Link spre comentariu
sonic11 Postat Martie 5, 2023 Partajează Postat Martie 5, 2023 1 oră în urmă, Усилитель a spus: Am cam asezat la loc subansamblele. Mai lipseste : modul Bluetooth min 5.0 Potentiometru de marca. piesele pt Loudness = in 2 trepte de "efect "... Temporizarea merge corect ,am plaja exact in domeniul necesar. Nu am avut semireglabil de 20K/8-10 W asa ca am construit o "scara "din rezistente , 10 buc 2.4K /3W ,cursorul este un fir pe care lipesc in mai multe locuri.Aceasta rezistenta este intre cele 2 capacitoare de filtraj ,in serie cu droselul, limiteaza curentul de incarcare implicit tensiunea pe tuburi apare incet ,simuleaza incalzirea unui tub redresor.Cand ajung la tensiunea maxima de incarcare ,temporizatorul Timer On cupleaza si sunteaza aceasta rezistenta ,si am tensiunea max de alimentare. Am mai pus 2 capacitori de 100uF/450V pe firele + al transformatoarelor de iesire ,cat mai aproape fizic de ele.Am sa pun in paralel cu ele inca 2 condensatori 1-6uF pe ulei , am citit pe undeva ca are efect benefic asupra parametrilor .Am ajuns la 1000uF/450 V..... dispersati strategic.... "6uF pe ulei" de șarpe, ca altfel nu au nici un efect Aștept finalul filmului. Spor! Link spre comentariu
simson Postat Martie 5, 2023 Partajează Postat Martie 5, 2023 Pe langa felicitarile de rigoare, am si eu doua intrebari: ce Raa au trafurile de iesire si SPL-ul incintelor pe care ai facut auditia. Link spre comentariu
Усилитель Postat Martie 5, 2023 Autor Partajează Postat Martie 5, 2023 (editat) Acum 2 ore, simson a spus: ce Raa au trafurile de iesire si SPL-ul incintelor pe care ai facut auditia. Transformatoarele au Raa 6600 ohmi,( de fabrica, iesire 4-8-16 ohmi) chiar ma mira ca merge mai frumos cu 6p6s care ar avea nevoie de mai mult.... Spl ul nu stiu, nu poate fi grozav, sunt 2 incinte de proba, mici, (boxele mici Tehnoton) in care am 1 bas de masina Pioneer 3.2 ohmi... , 12cm, 1 dif medii 6cm JVC, 1 Pioneer inalte hartie, 1 "mai inalte" piezo filtru *facut * prin testare si schimbari repetate. Acum 4 ore, sonic11 a spus: . Stiu ca daca cu astea imi place cum cum suna, pe cele adevarate va merge mult mai bine.... ( vor fi 2 boxe Sansui SP 70 vintage, 8 ohmi 92dB ) Acum 4 ore, sonic11 a spus: 6uF pe ulei" de șarpe, ca altfel nu au nici un efect In principiu e bine sa decuplezi electroliticii cu nepolarizate, cineva a pus un maldăr,fara electrolitici, si suna mai bine. Electrolitic cu decuplare e un compromis corect.... Editat Martie 5, 2023 de Усилитель Link spre comentariu
darius_bv Postat Martie 5, 2023 Partajează Postat Martie 5, 2023 Acum 5 ore, Усилитель a spus: Am ajuns la 1000uF/450 V..... Grija mare, la un scurt-circuit iti muti vecinii! Felicitari pentru munca depusa! N-am vazut in schema rezistentele de descarcare a condensatoarelor de filtraj. Sunt utile doar cand ajungi sa te curentezi... Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 5, 2023 Partajează Postat Martie 5, 2023 Tare asta cu mutatul vecinilor dar nu trebuie ignorata descărcarea condesatorilor. Energia inmagazinata in ei este foarte mare. Link spre comentariu
Усилитель Postat Martie 5, 2023 Autor Partajează Postat Martie 5, 2023 Am pielea uscată... Am mai *prins * 400V din 960uF, Am aruncat penseta prin atelier,... De obicei am semnal muzical legat la amplif, daca opresc, pana tuburile sunt calde, descarca capacitorii.....place cum muzica dispare incet.... Voi pune rezistente de descarcare, acum vin "ultimele aranjamente"... Vreau si sa schimb rezistenta fixa reactie negativă cu semireglabile.... Link spre comentariu
simson Postat Martie 6, 2023 Partajează Postat Martie 6, 2023 Acum 9 ore, Усилитель a spus: Transformatoarele au Raa 6600 ohmi,( de fabrica, iesire 4-8-16 ohmi) chiar ma mira ca merge mai frumos cu 6p6s care ar avea nevoie de mai mult.... Spl ul nu stiu, nu poate fi grozav, sunt 2 incinte de proba, mici, (boxele mici Tehnoton) in care am 1 bas de masina Pioneer 3.2 ohmi... , 12cm, 1 dif medii 6cm JVC, 1 Pioneer inalte hartie, 1 "mai inalte" piezo filtru *facut * prin testare si schimbari repetate. . Pai acest Raa de 6600 este departe atat de 6P3C cat si de 6P6C . Din schema nu deduc tensiunea de alimentare, iar de reglaj bias corespunzator, cum ai mentionat, nimic concret doar generalitati. Eu propun sa fii la partea electronica la fel de precis si detaliat cum ai facut la bricolaj in 5 pagini. De asemenea cat Wati reprezinta clasa A ? Ce Putere de iesire se obtine cu 6P3C si 6P6C cel care zici ca suna mai bine (oare de ce?). Interesant ar fi in special oscilograme la 20Hz sinus nelimitat, 10kHz SQW si 20kHz sinus. La 1khz sinus cu limitare. Toate pot spune absolut tot despre calitatea amplifului, total obiectiv, fara conotatii personale subiective. Pentru mine , cel putin, aceste lucruri prezinta interes dincolo de bricolaje cu care te descurci minunat. Am intrebat de SPL referitor la ,,zero brum". La acele boxe banuiesc de 85 dB sa fie adevarat declaratia. Insa degeaba ai condensatoare de sute uF daca ai un drosel amarat de 3H. Mult mai bine este invers. Oare cu boxe de 98dB/m/1W tot zero brum apare? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum