Stefan Postat Ianuarie 22, 2023 Partajează Postat Ianuarie 22, 2023 Acum 17 minute, Marele Savant a spus: de ce? update-urile periodice erau gratis??? la firmele obisnuite, achizitiile se fac oricind e nevoie, in aproape 25 de ani nu am avut nevoie de cineva care sa aprobe achizitia! in afara de patron, desigur, dar asta se facea verbal si pe loc! trebuie inteles totusi, ca PC-ul si restul gadgeturilor intr-o firma (care nu se ocupa de informatica pura) sint un mijloc, nu un scop! si nu a fost firma de doi bani, ne-am mentinut cam tot timpul intre primele 10 din domeniu! Pentru ca una e sa schimbi 1-2 PLC-uri pe an si alta e sa schimbi 30 la 15 ani, nimic nu e gratis. Daca achiziția e aprobata de patron nu seama ca ce știți Dvs. e universal valabil, sa vezi când dai explicații pentru orice rahat si aștepți aprobarea din Israel (la privat) Credeți ca trebuie aprobări si pentru niște baterii cu litiu sau surse de alimentare? Nu va mai contraziceți pentru ca lumea asta e complexa, nu se rezuma totul la ce știți Dvs. Întrebați prin multitudinea de prieteni cum e cu aprobarea unui echipament nou pentru un spital de stat, când nu iți mai funcționează o unitate de climatizare pentru sala de operație de exemplu. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 22, 2023 Partajează Postat Ianuarie 22, 2023 In primul rind toate calculatoarele trebuie sa ruleze sub cont de UTILIZATOR nu cont de administrator. Un calculator ce rulează sub cont de utilizator are șanse de citeva ori mai mici sa se viruseze, dar ce vrei toată lumea vrea sa fie șef. Apoi trebuie sa existe doar un număr foarte limitat de persoane care sa poate accesa contul de administrator și asta doat pt "reparatii/upgrad-euri de soft, instalări de aplicații noi dar doar din surse oficiale sigure". Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 22, 2023 Partajează Postat Ianuarie 22, 2023 (editat) Acum 21 minute, Stefan a spus: Nu va mai contraziceți pentru ca lumea asta e complexa, nu se rezuma totul la ce știți Dvs. Ar fi bine ca la deschiderea unui topic sa se precizeze ca nu se accepta opinii contrare si atunci stim sa postam numai chestii juste, in spiritul orientarilor! Stimate domn, doar am expus o situatie, asa cum altcineva a expus alta, discutam, nu sintem la concurs. Sint posibile tot felul de situatii, eu doar am spus ca nu in toate firmele se pierde timp util pentru o achizitie. Nu mai vorbim ca pentru chestii importante trebuie sa existecomponente de rezeva sau contracte de mentenata adecvata! De ex., stiu o firma care are in proprietate o multime de depozite frigorifice, iar contractele de mentenata prevad interventia in max. 2 ore de la solicitare, timp in care temperatura nu scade cu mai mult de 0,25-0,5 grade. Sint solutii pentru orice daca se doreste. La stat, e mai dificil, toti banii disponibili ajung sub o forma sau alta in salarii! Am vazut destule proteste in sistemul sanitar pentru salarii, niciunul pentru conditiile din spitale! oricum, colegul ar fi bine sa insiste cu sesizari la toate nivelurile posibile si nu sa aduca imbunatatiri utilajelor din laborator, sa aduca laptopuri de acsa, sau sa instaleze si dezinstaleze SO si aplicatii! O poate pati urit de tot! Editat Ianuarie 22, 2023 de Marele Savant Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 22, 2023 Partajează Postat Ianuarie 22, 2023 Acum 14 minute, antemir a spus: Este o gluma din punct de vedere al unui virus iscusit. Exact aia face virusul, schimba rezultatul analizelor intre ele! ciudat este ca, asa cum a mai scris cineva, salariile nu le greseste, desi acolo se spunea ca colcaie virusii! acuma, de ce ar face schimburi de date pe stik, contabilitatea cu laboratorul, ramine alt mister! Link spre comentariu
daniels Postat Ianuarie 22, 2023 Partajează Postat Ianuarie 22, 2023 Acum 10 minute, Marele Savant a spus: La stat, e mai dificil, toti banii disponibili ajung sub o forma sau alta in salarii! Bugetele institutiilor publice sunt publice. Le gasesti pe net. Vezi acolo cum sunt cheltuiti banii https://www.spitalrovinari.ro/documente/ Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 22, 2023 Partajează Postat Ianuarie 22, 2023 (editat) Din bugete nu rezulta daca s-au solicitat anumite dotari si nu au fost aprobate! si se pare ca nu este vorba de Rovinari! Edit: daca ma gindesc bine, Laboratorul este singura sectie din spitalul de provincie cu care am avut tangenta, care nu a apelat niciodata pentru ajutor, nici macar pentru sponsorizari. Ii aveam conectati la cablu si internet si la revedere, nu au solicitat niciodata nimic! Dar, sigur, asa cum s-a subliniat mai devreme, asta nu inseamna nimic, in alta parte e altfel. Desi se pare ca nici colegul nostru nu apeleaza la cei care se pricep si se chinuie singur sa lupte cu virusii! Editat Ianuarie 22, 2023 de Marele Savant Link spre comentariu
ionut120v Postat Ianuarie 22, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 22, 2023 Acum 2 ore, Stefan a spus: @antemir mai mult ca sigur PC-ul spitalului nu are Win10, probabil nici măcar W7. Abia acum mi-am dat seama ca încă exista multe sisteme informatice din RO rămase cu cel puțin 20 de ani in urma, vrem digitalizare dar numai pentru orașele mari cu centre universitare. http://www.romanianvoice.com/culture/povesti/ga-cainele_si_catelul.php Acolo am doar win 10 de acasa dar au fost licente OEM care au expirat si nu le-a reinoit nimeni, am cerut o licenta colectiva, dar cererea s-a facut uitata. Sunt angajat vechi acolo de dinainte sa fi existat calculatore in unitatea aia, avusesem calculator personal inainte, si chiar si linux suse, pe vremea cand bibliotecile folosite la KDE nu erau sub copyrigt privat. Am patimit ceva sa invat presonalul cu care lucram sa folosesca tehnica de calcul. Cunosc cu certitudine ca odata cu calculatoarelle in contabilitate au aparut si virusii si n-au mai plecat. Daca sunti curiosi ce virusuri umbla pe acolo mai repet treaba cu stick-ul il pun sub linux si va arat fisiere trojan care in windows nu le arata. Linuxul nu stie ce sunt alea, le pot vedea cu editorul. Daca stie careva un tool de identificat virusuri si malware de win 10 care ruleaza sub linux ubuntu sau mint va rog sa punti un link, multumesc. Link spre comentariu
Stefan Postat Ianuarie 22, 2023 Partajează Postat Ianuarie 22, 2023 https://www.kaspersky.com/downloads/free-rescue-disk https://support.avira.com/hc/en-us/articles/360007776058-Creating-and-using-Avira-Rescue-System https://www.eset.com/int/support/sysrescue/#c66026 Link spre comentariu
ionut120v Postat Ianuarie 22, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 22, 2023 Acum 46 minute, Marele Savant a spus: Exact aia face virusul, schimba rezultatul analizelor intre ele! ciudat este ca, asa cum a mai scris cineva, salariile nu le greseste, desi acolo se spunea ca colcaie virusii! acuma, de ce ar face schimburi de date pe stik, contabilitatea cu laboratorul, ramine alt mister! Mersul cu stickul in contabilitate tine de birocratie nu de activitatea laboratorului, am si indatoriri administrative, trebuie sa intocmesc documente pentru personalul laboratorului, din pacate noile modele impuse nu au sistemul de inregistrare a documentelor ISO si au necesitat editare destul de multa. In criza de timp am zis ca editez la ele in timp ce lucrez cu aparatul si m-am fript, n-am putut rezolva decat acasa pe linux, Libre office salveaza si in format de word de microsoft. Acum 3 minute, Stefan a spus: https://www.kaspersky.com/downloads/free-rescue-disk https://support.avira.com/hc/en-us/articles/360007776058-Creating-and-using-Avira-Rescue-System https://www.eset.com/int/support/sysrescue/#c66026 multumesc Link spre comentariu
Stefan Postat Ianuarie 22, 2023 Partajează Postat Ianuarie 22, 2023 Acum 12 minute, ionut120v a spus: Acolo am doar win 10 de acasa dar au fost licente OEM care au expirat si nu le-a reinoit nimeni, am cerut o licenta colectiva, dar cererea s-a facut uitata. Ha? Cum vine asta ca nu pricep. Link spre comentariu
ionut120v Postat Ianuarie 22, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 22, 2023 (editat) Acum 7 minute, Stefan a spus: Ha? Cum vine asta ca nu pricep. Cumperi laptop cu win preinstalat dupa un timp licenta expira, sun destule licente din alea de expira vandute de companii din China odata cu laptopul (OEM), prbabil alea cu valabilitate limitata sunt mai ieftine. Editat Ianuarie 22, 2023 de ionut120v Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 22, 2023 Partajează Postat Ianuarie 22, 2023 (editat) Astea sint povesti domnule Ionuț. O persoana care chiar se pricepe asa de bine la calculatoare cum dai impresia ca te pricepi nu ar pune niște întrebări si/sau niște probleme asa de banale cum pui tu. Doar un exemplu de soluție simpla: imagine a sistemului și reinstalarea ei de fiecare data cind sint probleme. Dezavantajul este ca sistemul este oarecum înghețat dar este ideal ca și calculator de proces care sa controleze unele echipamente. Baza de date se salvează în mai multe locații simultan și se fac copii de siguranță cit mai des, măcar odată la citeva zile. Editat Ianuarie 22, 2023 de sesebe Link spre comentariu
Stefan Postat Ianuarie 22, 2023 Partajează Postat Ianuarie 22, 2023 1 oră în urmă, ionut120v a spus: Cumperi laptop cu win preinstalat dupa un timp licenta expira, sun destule licente din alea de expira vandute de companii din China odata cu laptopul (OEM), prbabil alea cu valabilitate limitata sunt mai ieftine. Nu am pățit așa ceva niciodată. Am si câteva licențe cumpărate cu 20-35 lei de pe CEL si de doi ani nu a "expirat" nici măcar una, chiar daca expira rentează sa dai 35 lei la 2 ani. Am stat mult timp si fara licenta pe Win10 si nu are nici pe naiba, isi face update-uri fix ca cele cu licența OEM, Retail sau de Volum. NU încurajez cumpărarea licențelor așa ieftine, sunt intr-o zona cam ... gri din punct de vedere al legalității dar nici nu am văzut ca cineva sa blocheze vânzătorii de pe CEL. Sigur folositi Win10? Si licențele alea sper ca nu sunt "din China" de pe torrent. Aveți grija ca virușii vin de la crackuri nu de la contabilitate. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 22, 2023 Partajează Postat Ianuarie 22, 2023 Acum 2 ore, antemir a spus: Asta daca este instalat Win 7 sau Win 10. Se pare totusi ca nu asta utilizeaza cel care a deschis topic. La celelalte versiuni de windows nu este nici o diferanta ca te logezi cu user sau admin. Este o gluma din punct de vedere al unui virus iscusit. Nu stiu experienta ta cu "celelalte windows-uri" si este posibil ca virușii noi sa nu tina cont de felul cum ești logat pe ele dar știu citeva exemple de persoane care au folosit luarea cu user de foarte mulți ani, cu mult înainte de Win7 și era foarte eficient. Link spre comentariu
franzm Postat Ianuarie 22, 2023 Partajează Postat Ianuarie 22, 2023 Stimate domnule @ionut120v, nu aveti nici virus si nici alti strigoi. Pur si simplu Wingaozul si variantele mai noi de Office au functii noi care, daca nu stiti a le folosi corect (de fapt le "folositi" inconstient), dau impresia ca sistemul a luat-o razna. Link spre comentariu
Postări Recomandate