twinvortex Postat Ianuarie 24, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2023 (editat) Am deconectat din cablaj pinul 16 de la PT si am suntat celalalt filtru trece jos printr-un condensator de 10uF direct in intrarea de la TDA2030 (am deconectat si pinul de intrare in TDA de la cablaj). Distorsiunea se pastreaza. deci se pare ca problema este la PT. Maine caut acel integrat si il cumpar . Acum 2 ore, validae a spus: Mai simplu ar fi să ,,şunteze,, calea de sunet al PT-ului cu un condensator de 1-10uF între pinul de intrare şi cel de ieşire al semnalului de SW.Astfel scoate din cauză o defectare a PT-ului.Am găsit astfel de controllere de sunet defecte.... Sunt doua intrari (stanga dreapta) si doua iesiri catre sateliti plus iesirea pentru SW. Nu stiu de care intrare m-as putea folosi pentru a sunta PT spre iesirea (pin 16) SW. Acum 20 ore, sonic11 a spus: Verificați și componentele care formează acel filtru împreună cu operationalul. Incerc sa vad daca se remediaza problema inlocuind PT (sper sa-l gasesc), dupa care urmeaza sa iau la rand condensatorii.O parte i-am verificat si sunt in parametri.Am pus inapoi 4558D original si au disparut sunetele care aparusera in plus (se aude ca inainte de a-l inlocui) Editat Ianuarie 24, 2023 de twinvortex completare Link spre comentariu
sonic11 Postat Ianuarie 24, 2023 Partajează Postat Ianuarie 24, 2023 Oricare din întrări, este doar un test sa vedem daca jrc e ok Link spre comentariu
sla Postat Ianuarie 24, 2023 Partajează Postat Ianuarie 24, 2023 Măsoară tensiunea la pin 16 de la PT si verifica starea condensatoarelor C1 si 2 (Probabil ca C1=47nF si C2=18nF, pentru o frecventa de tăiere de 280Hz). Link spre comentariu
twinvortex Postat Ianuarie 24, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2023 Acum 52 minute, sonic11 a spus: Oricare din întrări, este doar un test sa vedem daca jrc e ok Am conectat pin 25 (IN dreapta) la pin 16 printr-un condensator de 10uF ( de la PT)si suna la fel de distorsionat. Acum 48 minute, sla a spus: Măsoară tensiunea la pin 16 de la PT si verifica starea condensatoarelor C1 si 2 (Probabil ca C1=47nF si C2=18nF, pentru o frecventa de tăiere de 280Hz). Tensiunea la pin 16 este de 4V. Intre pin 17 si 18 am condensator de 100 nF, iar de la pin 20 la masa am condensator de 47nF Link spre comentariu
sla Postat Ianuarie 24, 2023 Partajează Postat Ianuarie 24, 2023 Acum 5 minute, twinvortex a spus: Am conectat pin 25 (IN dreapta) la pin 16 printr-un condensator de 10uF ( de la PT)si suna la fel de distorsionat. Tensiunea la pin 16 este de 4V. Intre pin 17 si 18 am condensator de 100 nF, iar de la pin 20 la masa am condensator de 47nF Eu cred ca la pin 16 ar trebui să ai 0V, este ieșirea unui amplificator intern, integratul este alimentat la tensiune dublă (+/-15V). Ai legat condensatorul la intrare-iesire fără să decuplezi de integrat? În acest caz la iesire ai si semnalul distorsionat trecut prin PT. Link spre comentariu
twinvortex Postat Ianuarie 24, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2023 Acum 15 minute, sla a spus: Eu cred ca la pin 16 ar trebui să ai 0V, este ieșirea unui amplificator intern, integratul este alimentat la tensiune dublă (+/-15V). Ai legat condensatorul la intrare-iesire fără să decuplezi de integrat? În acest caz la iesire ai si semnalul distorsionat trecut prin PT. Intr-adevar. Am remediat situatia si am decuplat pinul 16 de la cablaj, dupa care am conectat pinul 25 la rezistenta care duce spre restul montajului prin condensatorul de 10uF. Se aude mai distorsionat (acum nu mai pot regla bas din buton). Link spre comentariu
sla Postat Ianuarie 25, 2023 Partajează Postat Ianuarie 25, 2023 Acum 10 ore, twinvortex a spus: Intr-adevar. Am remediat situatia si am decuplat pinul 16 de la cablaj, dupa care am conectat pinul 25 la rezistenta care duce spre restul montajului prin condensatorul de 10uF. Se aude mai distorsionat (acum nu mai pot regla bas din buton). Nu mai poti regla volumul fiindca e scos din circuit reglajul de volum pe care-l facea integratul PT. Faptul ca acum se aude mai distorsionat este din cauza nivelului mare de semnal de la intrare. Ar trebui sa micsorezi nivelul. De unde ai bagat semnal? Nu poti sa micsorezi nivelul? Nu am gasit schema cu acest PT in care sa spuna cat este tensiunea la pin 16, dar eu cred ca trebuie sa fie 0. Adica, s-ar parea ca PT este defect. Link spre comentariu
sonic11 Postat Ianuarie 25, 2023 Partajează Postat Ianuarie 25, 2023 Da acolo trebuie sa fie 0 sau câțiva milivolti maxim. Integratu asta are un sumator în nauntru luând semnal de pe ambele canale și trecându-și printr-un filtru trece jos care are ieșirea pe pin 16. De găsit nu cred ca se găsește ușor, poate pe la colegi de la vânzări recuperat din ceva sisteme di astea. Link spre comentariu
twinvortex Postat Ianuarie 25, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2023 Am cautat acel integrat si nu l-am gasit la magazine. Am montat inapoi tot si am lasat difuzorul SW deconectat. Sotia e multumita de cum se aude doar prin sateliti...in concluzie "happy wife=happy life". Eu mai caut integratul cu pricina si cand o sa-l gasesc il voi inlocui. Multumesc tuturor celor care m-au ajutat sa localizez integratul defect si au raspuns la acest subiect: Sonic11, Sla, Modoran, Adydep, Validae. Link spre comentariu
sla Postat Ianuarie 25, 2023 Partajează Postat Ianuarie 25, 2023 Acum 13 minute, twinvortex a spus: Am cautat acel integrat si nu l-am gasit la magazine. Am montat inapoi tot si am lasat difuzorul SW deconectat. Daca doar difuzorul de SW este deconectat iar 4558 si TDA2030 sunt alimentate, macar pune volumul de bass la minim, (ar fi mai bine sa intrerupi alimentarea celor doua integrate. Se pare ca acel PT il gasesti doar dincolo, dar nu stiu daca acest sistem merita investitia. Link spre comentariu
twinvortex Postat Ianuarie 25, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2023 Acum 24 minute, sla a spus: Daca doar difuzorul de SW este deconectat iar 4558 si TDA2030 sunt alimentate, macar pune volumul de bass la minim, (ar fi mai bine sa intrerupi alimentarea celor doua integrate. Se pare ca acel PT il gasesti doar dincolo, dar nu stiu daca acest sistem merita investitia. am observat ca ori cresc ori cobor nivelul basului, in sateliti nu se schimba tonul. Cred ca reglajul nivelului de bas era dat doar pe SW (care acum este deconectat). Daca deconectez intrarea de la TDA 2030 , nu mai functioneaza vumetrul (daca opresc alimentarea la TDA- banuiesc ca la fel nu va mai functiona vumetrul).Practic acum este sistemul cu SW deconectat. Sunetul se aude decent la volumul la care asculta sotia la birou. Am gasit pe Aliexpress integratul (cam 36 lei cu tot cu transport) si o sa fac comanda acolo, doar ca dureaza pana ajunge comanda. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 25, 2023 Partajează Postat Ianuarie 25, 2023 Acum 22 ore, sla a spus: Eu cred ca la pin 16 ar trebui să ai 0V, este ieșirea unui amplificator intern, integratul este alimentat la tensiune dublă (+/-15V). Ai legat condensatorul la intrare-iesire fără să decuplezi de integrat? În acest caz la iesire ai si semnalul distorsionat trecut prin PT. Integratul se alimentează cu doar o tensiune, intre 5V și 9V conform datasheetului, nu diferențial, deci tensiunea pare sa fie corecta. Vorbim de IC-ul multifunctional. Nu afirm ca integratul multifuncțional ar fi ok ci doar ca testele făcute nu m-au convins pe mine ca el ar fi problema. Prevăd ca ai sa schimbi integratul și va merge la fel. Dacă ai rezolvat schimbind integratul multifuncțional atunci perfect, dar șanse..... Măcar dacă se găsea mai ușor sau sa fi fost mai ieftin. Link spre comentariu
sla Postat Ianuarie 25, 2023 Partajează Postat Ianuarie 25, 2023 1 oră în urmă, sesebe a spus: Integratul se alimentează cu doar o tensiune, intre 5V și 9V conform datasheetului, nu diferențial, deci tensiunea pare sa fie corecta. Vorbim de IC-ul multifunctional. Nu afirm ca integratul multifuncțional ar fi ok ci doar ca testele făcute nu m-au convins pe mine ca el ar fi problema. Prevăd ca ai sa schimbi integratul și va merge la fel. Dacă ai rezolvat schimbind integratul multifuncțional atunci perfect, dar șanse..... Măcar dacă se găsea mai ușor sau sa fi fost mai ieftin. Asa este, nu am fost atent la alimentarea integratului PT. Oricum, omul a înlocuit finalul, a înlocuit operationalul, defectul a rămas. Ar mai trebui să injecteze semnal slab la intrarea operationalului, să sară peste PT, un semnal reglabil cu un potentiometru, să nu distorsioneze din cauza nivelului prea mare la intrare. Asa se va lamuri dacă problema e la PT sau nu. Condensatoarele C1 si 2 care fac filtrul de trecere pentru SW le-a măsurat și sunt OK. Link spre comentariu
twinvortex Postat Ianuarie 25, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 25, 2023 Acum 15 minute, sla a spus: Asa este, nu am fost atent la alimentarea integratului PT. Oricum, omul a înlocuit finalul, a înlocuit operationalul, defectul a rămas. Ar mai trebui să injecteze semnal slab la intrarea operationalului, să sară peste PT, un semnal reglabil cu un potentiometru, să nu distorsioneze din cauza nivelului prea mare la intrare. Asa se va lamuri dacă problema e la PT sau nu. Condensatoarele C1 si 2 care fac filtrul de trecere pentru SW le-a măsurat și sunt OK. Am facut asta, si am dat semnal de la un ipod nano la care pot regla nivelul semnalului, dar la fel de distorsionat se aude Link spre comentariu
sla Postat Ianuarie 25, 2023 Partajează Postat Ianuarie 25, 2023 Acum 8 minute, twinvortex a spus: Am facut asta, si am dat semnal de la un ipod nano la care pot regla nivelul semnalului, dar la fel de distorsionat se aude Dacă se aude tot distorsionat si cu semnal slab, atunci baiul nu e la PT. Eu cred ca asta se poate rezolva doar cu osciloscopul si cu generator de semnal Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum