Ovidanie Postat Ianuarie 18, 2023 Partajează Postat Ianuarie 18, 2023 De pe net citire: Mulți oameni folosesc pronumele „dânsul” sau „dânsa” ca pe unele de politețe, arătându-și astfel respectul față de interlocutor. Totuși, contrar percepției generalizate, aceste pronume nu sunt unele de politețe. ”Dânsul”, ”dânsa”, ”dânșii” sau ”dânsele” nu sunt pronume de politețe, ci pronume personale, ceea ce le plasează pe același palier cu “el”, “ea”, “ei” sau “ele”. În limba română, pronumele de politețe este “dumneavoastră”, cu diversele sale forme, în funcție de cum este folosit într-o frază sau propoziție (”dumneata”, ”dumitale”, ”dumnealui”, ”dumneai”, ”dumnealor” etc). Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Ianuarie 18, 2023 Partajează Postat Ianuarie 18, 2023 Politete la noi? Greu, foarte greeeu. Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 19, 2023 Partajează Postat Ianuarie 19, 2023 Era o "zicere" că în Moldova şi la coada vacii i se spune "Dânsa". Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 19, 2023 Partajează Postat Ianuarie 19, 2023 Depinde in ce context. Singura chestie nepoliticoasa e ăla sau aia. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Ianuarie 19, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2023 In orice context, dânsul”, ”dânsa”, nu sunt pronume de politețe. Link spre comentariu
saptemari Postat Ianuarie 19, 2023 Partajează Postat Ianuarie 19, 2023 Acum 8 minute, Ovidanie a spus: In orice context, dânsul”, ”dânsa”, nu sunt pronume de politețe. Așa este, perfect adevărat. Ar fi interesant un topic în care sa infierăm cele mai frecvente greșeli de limbă română. Poate îl transformă @Badman pe aceasta, dacă vi se pare interesantă ideea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 19, 2023 Partajează Postat Ianuarie 19, 2023 Președenția Link spre comentariu
daniels Postat Ianuarie 19, 2023 Partajează Postat Ianuarie 19, 2023 https://www.dictie.ro/magazin/carti/613-greseli-gramaticale-in-limba-romana/ Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 19, 2023 Partajează Postat Ianuarie 19, 2023 DÂNSUL, DÂNSA, dânșii, dânsele, pron. pers., s. m., s. f. 1. Pron. pers. (Ca pronume de politețe) El, ea. ◊ Loc. adv. (Pop.) Ca pe dânsul (sau ca pe dânsa) = strașnic, grozav. 2. S. m. și f. (Pop.) Soț, soție. 3. S. f. pl. art. (Pop.; în superstiții) Ielele. [Gen. -dat.: dânsului, dânsei, dânșilor, dânselor] – De4 + însul. sursa: DEX '09 (2009 dî́nsu, dî́nsa pron. pers., pl. dînșiĭ, dînsele (lat. * de ipsum, de unde și it. desso. V. însu, adins, dins). El, ĭa. – În vest numaĭ despre persoane în semn de respect (ca dumnealuĭ, dumneaĭeĭ), la nom., gen. și dat.: vine dînsu, dînsuluĭ, dînșiĭ, dînșilor. În est numaĭ cu prep.: cu dînsu, de dînsu, de la dînsu, pe dînsu (cu în, din și pin: într’însu, dintr’însu, pintr’însu) despre persoane, ĭar cu între și despre lucruri: liniile se ating între dînsele. – Forme vechĭ: dînsul, dins, dîns; cătr’însul; cu îns(ul), cunînsul, cununs(ul), cunus(ul), din latinu cum ipso, *cun ipso, de unde s’a făcut cun insul, apoĭ cu nînsul, cu nunsul, cu nusul; de îns(ul), dîns(ul) = de dînsul; dup’îns(ul), pre îns(ul), prins(ul) = pre dînsul; sprins(ul) = spre dînsul. sursa: Scriban (1939 Link spre comentariu
saptemari Postat Ianuarie 21, 2023 Partajează Postat Ianuarie 21, 2023 https://postimg.cc/gallery/FvbDnmB Link spre comentariu
saptemari Postat Ianuarie 21, 2023 Partajează Postat Ianuarie 21, 2023 Așa am învățat eu la școala. Se pare însă ca recent, in Gramatica Academiei sunt menționate ca pronume personale de politețe și formele dansul, dansa. Acest lucru nu îl știam si ma surprinde pentru ca in Moldova se spune dansul și dansa și când se vorbește de animale. Dar academicienii știu mai bine … nu? Ca și in cazul altor greșeli de vorbire declarate recent ca fiind acceptate sau chiar corecte Mi-am cumpărat DOOM3 ca sa le știu și eu Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 21, 2023 Partajează Postat Ianuarie 21, 2023 Acum 20 minute, saptemari a spus: in Moldova se spune dansul și dansa și când se vorbește de animale. In Republica Moldova sau la ce te referi? Eu traiesc de o vreme in regiunea Moldova, dar de asa ceva nu am auzit. Link spre comentariu
saptemari Postat Ianuarie 21, 2023 Partajează Postat Ianuarie 21, 2023 Am citit mai sus in explicația din Scriban 1939. De altfel și Ion Creanga folosea aceste pronume și pentru lucruri. E drept ca și Petre Ispirescu, iar el era născut in Bucuresti. Poate nu e specific Moldovei, nu știu. Și da, am auzit și in Basarabia oameni folosind dansul și dansa pentru animale și lucruri. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 21, 2023 Partajează Postat Ianuarie 21, 2023 O sa caut ceva mai aproape de Burebista, ca 1939 mi se pare prea actual. De fapt cam toti de la tara, acum folosesc limbaj apropiat de cel al lui Creanga. De basarabeni nu stiu ce sa zic, ar fi trebuit să conviețuiesc cu ei fie si perioada scurtă de timp ca să ma pot pronunța, ori eu nu am fost decat de cateva ori si nu am reusit sa remarc astfel de adresari catre animale sau obiecte. Dar nici nu contrazic ca nu ar fi așa. Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 21, 2023 Partajează Postat Ianuarie 21, 2023 doru3160.Am trăit câţiva ani,în copilărie,în Moldova.Confirm că se foloseau la ţară dânsul/dânsa pentru animale... Link spre comentariu
Postări Recomandate