Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

NOS DAC vintage facut sau cumparat - informatii , pareri

dadix

Postări Recomandate

Are cineva cumparat sau facut un DAC NOS cu cipurile vintage de tip TDA , PCM sau AD ?

Ma intereseaza un asemenea DAC  si am vazut cateva placi pe aliexpress si cateva proiecte pe forumul "diyaudio" . 

Cu placile chinezesti e o loterie din ce am vazut la altii , ba nimeresti componente dezlipite , ba componentele sunt fake si trebuie sa bagi alti bani pentru altele noi , ori implementarile lasa de dorit .

Din ce am citit am redus ca fiind cele mai interesante de cumparat si gata facute: Lite DAC-AH care este pe 8X TDA1543 cam 200 de dolari cu transport .

https://www.aliexpress.com/item/32794536492.html?gatewayAdapt=4itemAdapt

Si altul cu 2XPCM56 fara nume  (probabil vreun proiect chinezesc ) la 40 dolari si transport gratis ( acum vad  ca e in propotie )

https://www.aliexpress.com/item/1005002680056072.html?gatewayAdapt=4itemAdapt

De retinut ca au intrari numai S-pdif si coaxial . Fara USB . Asadar pentru cei cu laptop cu iesire doar USB trebuie un convertor USB la S-pdif , Coax . Unul bun ajunge la 62 dolari : https://www.aliexpress.com/item/1005001798334234.html?gatewayAdapt=4itemAdapt

Ca si proiect mi-a atras atentia acesta

https://www.diyaudio.com/community/threads/dac-ad1862-almost-tht-i2s-input-nos-r-2r.354078/

inca se gaseste AD1862N nou original 

Editat de dadix
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dadix

5

• sesebe

2

• sonic11

2

• eos

1

Top autori în acest subiect

• 8 luni mai târziu...

Daca exista interes pot face inregistrare cu Audacity la acest DAC si comparatie cu o interfata audio cu cip sigma-delta Emi Emagic 

Editat de dadix
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Salut!

@dadix vezi ca toate DAC-urile enumerate de tine au magistrala I2S, pentru conversia de la digital audio (S/PDIF) la I2S folosesc niste intergrate din seria CS de la Cirrus Logic sau DIR9001 de la TI (fost BB). Sunt convertoare de la USB la I2S (PCM2706 de la TI). TDA1543 si PCM56 ai conversie R2R nu Delta Sigma, la fel si AD1865 tot R2R este. Impreuna cu colegii @sonic11 si @Tanase Ion, am dezvoltat si ne-am jucat cu 8xTDA1543 si 1xTDA1543.

Lite DAC AH a fost dezvoltat de niste japonezi prin 2011 (nu mai retin bine minte si nu sunt nici acasa ca sa verific exact sursa), nu de chinezi. Conceptia lui este simpla, partea de output stage face "muzica" (aici a fost contributia noastra), conteaza foarte mult cum te joci cu Vref si cu iesirile ca sa nu ai distorsiuni. Cel cu un singur TDA1543 l-am facut direct de pe o schema japoneza.

ATENTIE TDA1543 este standard I2S, TDA1543A este standard EIAJ (japonez) si nu merg schimbate intre ele.

Urmeaza sa ne mai "jucam" cu PCM56, PCM1794, PCM1796, TDA1540 si AD1865.

O buna documentatie despre DAC-uri, convertoare, scheme si cablaje gasesti la pavouk.org

Joaca-te cu ele si nu vei fi dezamagit.

TDA1543 originale se mai gasesc doar din dezmembrari sau stocuri vechi, NXP mai fabrica doar varianta SMD TDA1543T

L.E. Am dezgropat topicul :))

Editat de MCDragoos
Link spre comentariu

La tda1543 , in datasheet, se precizeaza ca thd(including noise) e max.0,032% la 0db., si de 3,2% (max.7,9%) la -60db ; se modifica cumva acest parametru cu circuitele in paralel ?

Link spre comentariu
La 11.04.2023 la 0:36, eos a spus:

Salut

De ce se pun mai multe integrate in paralel DAC?

HTB1AjzWPFXXXXcuXXXXq6xXFXXX5.jpg

Pt ca se poate și pt arata mult mai impresionant cu o multitudine de componente decit cu un singur integrat. 

Distorsiunile nu cred ca scad dar zgomotul se poate reduce astfel. 

La fiecare dublare a componentelor (active în principal) care se pun în paralel scade zgomotul cu radical din 2. Deci ca să reduci zgomotul la jumătate trebuie sa înmulțești cu 4 nr componentelor puse în paralel. Pt reducerea la jumătate 4 integrate, pt reducerea la un sfert 16 integrate, pt reducerea la o optime 64 de integrate.... etc. 

Mi-ar plăcea sa vad măsurători comparative corect între o varianta cu un singur integrat și o variantă cu minim 4-16 integrate. Și sa fie folosite echipamente suficient de calitative ca să fie înlăturat orice îndoială legata de echipamente. 

DAC cu PCM56 am ascultat și nu m-a dat pe spate. DAC-ul meu este sensibil mai detaliat, și nu doar pt cei cu ureche fina. 

Link spre comentariu

Distorsiunile nu scad....vor fi date de "magaru" turmei, adică veriga cea mai slaba dinte tda-uri.

Masuratori sunt posibile doar în regim de amator! Cred ca va dati seama ca nu investim câteva mii de euro doar sa măsurăm jucăria asta.

Ca sa fie clar pentru toată lumea....proiectul asta este strict pentru uzul nostru și nu se intenționează vânzare sau alte lucruri.

Dac-ul este fuctional și este peste multe jucării care mi-au trecut prin mana, dar nu este gata în totalitate.

Mai sunt de implementat câteva lucruri.

Când totul va fi gata veți primi și masuratori si va fi prezentat aici pe forum.

Link spre comentariu

Nu ma refeream la tine ca doar nu ești primul cu cipuri DAC puse în paralel. Ma refeream la modul general ca sînt multe astfel de realizări dar nu am văzut nici o măsurătoare de încredere la ele. 

Felicitări și da-i cu spor înainte. 

Link spre comentariu
Acum 42 minute, sesebe a spus:

Nu ma refeream la tine ca doar nu ești primul cu cipuri DAC puse în paralel. Ma refeream la modul general ca sînt multe astfel de realizări dar nu am văzut nici o măsurătoare de încredere la ele. 

Felicitări și da-i cu spor înainte. 

Nu era o aluzie...si eu sunt curios de treaba asta.

Chestia este ca va trebui sa fac testele cu ce am la dispoziție și nu știu cât de ok vor fi.

Treburile sunt pregătite sa zic, exista un modul cu un singur cip tocmai pentru lucru asta.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, sesebe a spus:

Aici se fac ceva referiri la masuratori.

Link spre comentariu

PCM-1794 si pcm-1796 ( la fel si pcm-1702) sunt multibit delta-sigma (ceva hibrid cum sunt actualele cipuri DAC din gama de varf de la toti fabricantii de cipuri DAC)  . 

Nu au facute pentru asa zisul high-end din audio (1794 si 1796 ) . Un fel de tda-1543 .

PCM-1704 este r2r multibit la 24 bit . Facut si recomandat pentru studiori , posturi de radio si in general high-end.

Editat de dadix
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Salut . 

Acum nu mult timp a aparut pe piata FiiO K11 R2R .

Nu are cip , ci este cu rezistente si este accesibil ca pret .

Un DAC care este si un amplificator de casti  . 

Nu  e vintage dar am zis sa nu mai dedic un topic separat . 

Editat de dadix
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări