Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rolă ață scală ITT Polo 109

dacos

Postări Recomandate

Similar cazului Blaupunkt Diva de Luxe și radioul ITT Polo 109 a avut o problemă cu antrenarea condensatorului variabil. 

20201119-201620r.jpg

De data aceasta, butonul de acord se rotea în gol. 

Problema a fost deplasarea aței în afara uneia dintre role (mai complexă, rulează ața pe două etaje). Limitatorul superior al rolei (cea neagră) era fărâmițat și nu mai putea opri deșirarea aței în exterior.

Am pus de mai multe ori ața la loc pe rola veche și am constatat că are alt pas de rulare, mai rar, ceea ce cauzează întinderea bobinei de ață pe o distanță mai mare (în afara lungimii proiectate a axului). Problema este cauzată posibil de deformarea în timp a șasiului de plasticîn zona scripeților (se observă cu ochiul liber că axele nu mai sunt drepte). Concret, șasiul „s-a cocoșat” spre interior.

Rola neagră este cea originală, iar prima din dreapta varianta finală montată în radio (restul sunt încercări la rezoluție scăzută).

Am realizat o variantă mai înaltă cu 5mm (spațiul în radio este foarte generos) pentru a acomoda noua realitate a (de)rulării aței.

DSC-0471.jpg

Axul original nu a putut fi recuperat, întrucât era dintr-un oțel capsat în lagărul de plastic. A fost înlocuit cu un șurub zincat M4.

IMG-20220913-183320.jpg

L-am tăiat pe poziție, ceea ce a fost o greșeală întrucât șurubul s-a încins și a lărgit gaura rolei într-un mod neregulat. Evident, că s-a descentrat și se poticnea :rade:. Eram convins că oțelul zincat se taie ușor (inoxul nu l-aș fi tăiat pe poziție), dar m-am înșelat. Oricum, mai aveam o rolă bună de rezervă. 

Am pus două piulițe + blocator filet să fiu sigur că nu se deșurubează și îmi bate obrazul cel căruia i-am reparat radioul. Nu este estetic, ci sănătos:limb:. În realitate este suficientă o piuliță + blocator. 

IMG-20220913-195031.jpg

DSC-0493-1.jpg

DSC-0492-1.jpg

Un alt radio salvat, care va avea viață lungă de acum înainte.

Editat de dacos
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dacos

3

• doru3160

2

• sesebe

1

• sonic11

1

Top autori în acest subiect

Da,se învârte pe ax filetat. Nu am avut altceva. Acum ma gândesc ca as fi putut confecționa o cămașă din tabla pt interiorul rolei.

Care ar fi consecințele rulării pe filet? Va tăia filetul din ea precum un tarod?

Link spre comentariu

Teoretic va duce la uzura piesei din plastic. Practic, o vreme va rezista bine, avand in vedere ca piesa nu se roteste continuu si nici turatie mare nu are. O solutie ar mai fi fost impregnarea filetului cu ceva rășină, poxipol de ex, sau cositor si rectificarea  dupa asta in mandrina masinii de gaurit... am inteles ideea cu strungul :rade:

Desi acum un strung mic e accesibil, si ocupa loc cat o mașină de cusut ileana, nu mai e atat de inabordabil. Se putea alege un surub cu o cota mai mare si se bărbierea filetul. De ex nu un surub de 2,5 mm ci unul de 3 de unde scapi de filet. Rola o poti face cu gaura cat iti trebuie din imprimanta. 

Link spre comentariu

Eu as fi facut rola din 2 parti.

As fi ales un surub cu diametru cat mai mic, as fi facut o bucsa cilindrica care sa stea fixa pe filet, iar pe bucsa as fi asezat rola cu un pic de unsoare siliconica intre ele .

Link spre comentariu

Buna seara, 

Daca puneti o schita aici pot incerca sa fac atat rola cat si surubul din alama. 

Radioul e super si merita sa-i faceti "transpalnt" cu pese de cat mai buna calitate.:)

Cu stima

Link spre comentariu
La 14.01.2023 la 11:42, daniels a spus:

Eu as fi facut rola din 2 parti.

As fi ales un surub cu diametru cat mai mic, as fi facut o bucsa cilindrica care sa stea fixa pe filet, iar pe bucsa as fi asezat rola cu un pic de unsoare siliconica intre ele .

Voi lua în calcul pentru data viitoare.

Acum 3 ore, AFCtin a spus:

Buna seara, 

Daca puneti o schita aici pot incerca sa fac atat rola cat si surubul din alama. 

Radioul e super si merita sa-i faceti "transpalnt" cu pese de cat mai buna calitate.:)

Cu stima

Mulțumesc frumos. Este bine de știut că ne puteți ajuta cu așa ceva, dar deocamdată nu cred că este nevoie de rolă de alamă. Radioul acesta nu este frecat foarte mult între posturi. Chiar dacă axul este filetat, filetul nu este tăios. 

La 14.01.2023 la 9:59, sonic11 a spus:

Se va largi în timp.

Felicitări pentru realizare, asa ca fapt divers putem apela la dv pentru printare 3D?

Cu stima Ionut.

Cu drag dacă sunt proiect simple și puțin pretențioase. La proiectare sunt la nivel ABC, iar masa imprimantei a mai avut de suferit din cauza motanului care stă pe ea și urmărește păsări :) 

Când am avut nevoie de ceva precis (roți dințate pt un casetofon) am apelat la un domn Doru Balazs, foarte amabil și dedicat. Vă dau adresa dlui dacă îmi scrieți în privat. 

La 14.01.2023 la 10:04, doru3160 a spus:

Desi acum un strung mic e accesibil, si ocupa loc cat o mașină de cusut ileana, nu mai e atat de inabordabil.

Parcă îmi vine o idee :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări