Costa Postat Ianuarie 12, 2023 Partajează Postat Ianuarie 12, 2023 Am aflat de putin timp despre simulatoare, am vazut cate ceva pe youtube si am si experimentat in domeniul amplificatoarelor audio. Unele incercari au fost reusite ( cand butonul conditions a afisat starea "lin" pt c.i. sau tranzistori si am putut face cateva analize ,transient ori ac ),altele nu au fost reusite-cand am avut afisata starea "off" ori "sat" -MAI ALES LA TRANZISTORII FINALI . Destul de rar am gasit rezolvarea (valori gresite la unele rezistente),altele au ramas in asteptare ca nefunctionale . Rugamintea ar fi sa ma ajutati cu mai multe informatii si anume: -pt simularea alimentarii unui amplificator audio cand se alege "baterie" si cand "sursa de tensiune" ? -daca aleg o baterie ori o sursa de tensiune in afara de voltaj trebuie setat si curentul acelei surse ? cum? -cum se procedeaza pt condensatorii electrolitici? -cum se poate adauga o componenta in simulator?(ex: tranzistor de putere SC5200) se pot gasii pe net "fisiere" nevirusate cu astfel de date?si cum se introduc datele noi? -care simulari sunt cele mai utile pt montajele audio? -ce sanse sunt ca un montaj apreciat in simulator sa fie asa si in realitate? Si ar mai fi... Mentionez ca am MicroCap 12 pe Wind.11 64bit un calculator bunicel si sunt utilizator obisnuit fara cunostinte de programare. Multumesc. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Ianuarie 12, 2023 Partajează Postat Ianuarie 12, 2023 MicroCap nu mai are suport tehnic din partea furnizorului, care a dat faliment. Incearca LTSpice (freeware), la care gasesti forum, exemple, baza de date pentru componente. Atentie, nu te ajuta la realizarea de cablaje. Variante alternative freeware: KiCAD, EasyEDA (atat offline cat si online) , Fusion360. Si mai putin "gratuite": Proteus VSM, Multisim 14, Cadence Orcad. Si cate un raspuns la cele doua trebari "A-care simulari sunt cele mai utile pt montajele audio? B-ce sanse sunt ca un montaj apreciat in simulator sa fie asa si in realitate?" A - cele pe care le intelegi; B: - "aprecierea" vine de la experenta interfetei dintre scaun si calculator. Cel mai probabil este ca, uneori, sa nu functioneze si in realitate! Si ca sa nu te descurajez de-a binelea, uite manualul de utilizare: https://www.spectrum-soft.com/download/ug12.pdf Lectura placuta! Link spre comentariu
Costa Postat Ianuarie 12, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2023 Inteleg,multumesc. Dupa ce am intrebat aici am instalat corect MicroCap pe hardul C pt ca era pus pe un hard extern. Si ...am primit update tocmai cu SC5200. Momentan e rezolvat acest aspect. Avand multe ore muncite cu simularile de pe acest soft nu pot schimba ,nu acum. Poate raspunde cineva si la celelalte intrebari ? Link spre comentariu
Costa Postat Ianuarie 13, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2023 Poate intereseaza si pe altii. La a doua mea intrebare am gasit pe youtube un raspuns in sensul ca o baterie la care se seteaza doar tensiunea nu va avea in simulari nici o limitare pe curent. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 13, 2023 Partajează Postat Ianuarie 13, 2023 (editat) Eu am descarcat acest program doar pt ca are miez de ferita, la LTspice nu prea am vazut. Activitatea mea principala fiind in domeniul surselor de alimentare, m-am jucat intai cu generatoarele si circuitele simple electrice (fara nicio electronica, in loc de tranzistoare se pot folosi relee sau comutatoarele lor simbolice. Dupa 14 ani pe forum am vazut foarte multi colegi ce se avanta in scheme complicate fara sa stapaneasca electricitatea macar la nivel de liceu. Cele mai clare cazuri sunt la stapanirea circuitelor de comutatie unde avem bobine si condensatoare. Revin, am facut zeci de scheme simple cu generatoare de tensiune si curent, cu releele lor, comutatoarele si am cam inteles ce pot face. Eu am folosit pentru ferite intai TINA iar de MicroCap am auzit pe forum. Nu trebuie niciun YT pt a intelege multe detalii, iti imaginezi cum am spus circuite simple si tragi concluzii. Un prim exemplu, la 1000A nu este deranjata nici bateria, nici generatoarele: ########################################################## EDIT1: TINA are si rezistenta interna pt generatoare si baterie ############################################################## Si LTspice: ######################################################################## Cel mai bine este cu toate 3 pe calculator, la un moment dat vei sti care se potriveste pt o anumita aplicatie. #################################################### EDIT2: In ce priveste alimentarea unui final audio, nu stiu cat ar conta alegerea surselor de alimentare. Uite ce sinusoida are dl Akos la o alimentare "oribila": Editat Ianuarie 13, 2023 de dumitrumy Link spre comentariu
Costa Postat Ianuarie 13, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2023 Aveti dreptate,cunostinte f putine,intrebari gresite sau gresit formulate. Va felicit pt activitate,multumesc pt informatii ,plus alte info gasite pe net subiectul se poate inchide. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 13, 2023 Partajează Postat Ianuarie 13, 2023 Acum 52 minute, Costa a spus: Aveti dreptate,cunostinte f putine,intrebari gresite sau gresit formulate. Am facut eu vreo referire la cunostintele dumitale? Cine a scris pe aici ca ai pus intrebari gresite? CITAT: Dupa 14 ani pe forum am vazut foarte multi colegi ce se avanta in scheme complicate fara sa stapaneasca electricitatea macar la nivel de liceu. ############################ Aceasta era o remarca generala, ceva de ce m-am lovit eu de foarte multe ori cand incercam sa ajut pe cineva. De ce am amintit-o? Probabil din cauza greutatii cu care mai pot lucra chiar si la calculator cauzata nu atat de varsta cat de cumularea si avansarea diverselor boli. Chiar de Craciun una a trecut la un nivel de merg in baston. Dar nu vad legatura intre textul scris de mine si informatia utila pe care am dorit sa o transmit. Ai intrebat de alimentarea unui amplificator, am incercat sa spun in stilul meu despre generatoare. Se pot folosi unele ideale ca sa ramana in discutie doar comportarea montajului studiat. Cand doresti sa se comporte cat mai aproape de real, la ideal adaugi elementele "perturbatoare". Rezistenta serie a infasurarilor trafului, inductanta de scapari, caderea de tensiune de pe diode, ESR-ul condensatoarelor. Bateria este tot generator de tensiune in simulari. Exact ce spuneam, dupa 10 randuri scrise nu mai pot sta la calculator, am mai avut si 3 zile fara caldura de m-a slabit si mai mult. Suplimentar, ai idee ce procent din simularile mele au dus la rezultatul dorit? 10% probabil este ceva prea optimist. Dar asta probabil si din cauza tematicii principale, surse in comutatie (mai ales LLC). Am luat absolut la intamplare un an (2021) si o luna (octombrie). Uite continutul si ar trebui sa le iau pe toate la rand sa vad daca au fost zile rodnice sau munca in zadar. ################################### ###################### ########################## Probabil ceva nu imi convenea ca incercam si cu TINA in aceeasi zi: Asa ca a primi un raspuns scurt, aplicat, cu rezultate maxime, e doar un vis. Trebuie aplicatia exacta, bibilita, cautat variante, vazut ce nu prea se potriveste in simulare. De exemplu TINA imi dadea la un tranzistor de putere un Ube de 2V. Era clar ca modelul dadea erori la un amplificator dar se putea folosi multumitor la surse liniare de exemplu. Un simulator tine cont de tensiunea inversa a diodelor, altul nu. Si cand treceam schema de pe unul pe celalalt care avea o facilitate ce ma interesa, sa vezi timp pierdut pane gaseai unde este hiba. In timp le inveti insa slabiciunile si faci mai usor simularile. Plus ca salvezi variantele reusite. Altceva, credeam ca iti atrage atentia oscilograma d-lui Akos si vei pune intrebari suplimentare. Se putea rasfoi topicul dansului si se vedea ca o tensiune ciopartita ca vai de ea aplicata in colectorul finalului nu parea sa influenteze semnalul de iesire. Si eu tot de pe forum invat diverse, mai simulez ce nu inteleg si in final rezultatele pozitive sunt mult peste cele nereusite. Chiar si invertorul LLC la care probabil am depasit 1000 simulari (de invatare) este tot un subiect descoperit pe forum. Adica am mers in paralel cu cei ce faceau practic sursa si din greseala in greseala s-a ajuns la victorie, adica sursa lui Maxente care a pus cele mai multe oscilograme. Colegilor cu multe poze si oscilograme le-am deschis chiar foldere: Link spre comentariu
yo3fhm Postat Ianuarie 13, 2023 Partajează Postat Ianuarie 13, 2023 11 hours ago, Costa said: Poate intereseaza si pe altii. La a doua mea intrebare am gasit pe youtube un raspuns in sensul ca o baterie la care se seteaza doar tensiunea nu va avea in simulari nici o limitare pe curent. Componentele clasice (RLC, surse de tensiune si curent) din LTSpice sunt ideale. La o sursa de tensiune ideala, nu exista rezistenta interna ... https://suleacosti.files.wordpress.com/2016/10/s1-sapt-23_recapitulare.pdf ... si de aceea , daca veti conecta o sarcina oarecare pe iesire, in functie de valoarea acesteia, veti obtine curentul reiesit din aplicarea legii lui Ohm. De ex. , daca sarcina are 1 miliohm si sursa de tensiune livreaza 1V, curentul care traverseaza sarcina va avea valoarea I = U/R = 1V/0.001ohm = 1000A = 1kA In realitate, orice sursa de alimentare prezinta o rezistenta interna oarecare. Dupa cum a spus si dl. Dumitrumy, aceasta se poate adauga sursei respective si astfel, simularea va fi mult mai apropiata de realitate. Puteti adauga rezistenta interna pur si simplu inseriind un rezistor cu sursa de tensiune, fie modificand parametrul corespunzator (in LTSpice este Rs) dintr-unul dintre meniurile contextuale. Exista si alte elemente de care trebuie tinut cont atunci cand se executa o simulare care se doreste a fi cat mai apropiata de realitate, dar evaluarea lor si decizia de a le folosi, depinde de experienta utilizatorului. Conceptul de "ideal" poate insemna chestiuni diferite de la o componenta la alta. De exemplu, banalul rezistor! Daca e folosit in AC (regim sinusoidal), acesta prezinta si niste elemente parazitice, cum ar fi inductanta si capacitatea parazita. Acestea depind de materialele din care e realizat rezistorul respectiv si de tehnologia in care a fost fabricat (rezistor chimic, bobinat, cu pelicula metalica, de volum, etc.). Elementele parazitice conteaza in analiza desfasurata in AC, in functie de frecventa - si pot influenta foarte mult functionarea unui montaj. Pentru a introduce in simulare elemente parazitice, se poate proceda similar cu ceea ce am descris mai sus: adaugarea lor sub forma de componente, sau introducerea lor doar ca simple valori in cadrul unor casete de dialog. Link spre comentariu
Costa Postat Ianuarie 14, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2023 D-le dumitrumy va doresc multa sanatate. La varsta pensiei cine nu are probleme de sanatate? D-le yo3fhm multumesc. Ceea ce am sa scriu nu face referire la dv-stra. Nu am gandit asa de complicat nici nu aveam cum. Logica diferita personalizata desigur la fiecare, poate nu avem timp,chef sa citim cu suficienta atentie ce este scris(eu desigur) si la mine destul de des drumul intre A si B nu e intotdeauna cel mai scurt. Era doar vorba ca in simulari mai multe scheme de amplificatoare nu "functionau". Am urmarit sa obtin informatii pe drumul mai scurt ,aici pe forum(nu intotdeauna si cel mai comod...) Mi-am imaginat ca poate sa fie si o limitare de curent. Am rezolvat una,doua scheme de amplificatoare schimband finalii,am gasit chiar erori in scheme,ori am reusit schimband valoarea unor rezistente . Alte info cum am mai spus de pe youtube . Tot adun scheme si simulez pt ca sa micsorez la minimul posibil dezamagirea si de ce nu banii pierduti. Simulatorul a"picat" cum nu se poate mai bine pt mine. Scopul meu este sa construiesc un amplificator nou superior celui actual-Tehnium 5 1983 si sa-mi aduc si boxele home made la un alt nivel. Si mai doresc sa pot devenii capabil in a aprecia singur ce si cum sa fac in audio -la nivel de amator,de folosit pt acasa. Atat si probabil ca dupa unu,doua proiecte noi am sa pun din nou toate dotarile in dulap. Ca sa descriu mai plastic si poate citesc mai multi de pe forum : -amatorul(adica eu si altii ca mine) alege sa obtina un montaj electronic ,crede si spera sa-l poata avea functional(unii chiar cu pasiune,adica eu), traseaza o linie pe drumul cel mai scurt catre acea tinta si acest drum este si catre acest forum. Pe goole orice intrebi in domeniu se face trimitere catre aici sau Tehnium doar apoi alte raspunsuri. (poate unii mai uita uneori ce rol important are acest forum in educare,indrumare,informare si cat de important ar fi ca orice subiect odata deschis sa aiba o noima) Unii zic-nu stii teorie nu se poate ,citeste,invata!("Pai vreau doar sa realizez ceva practic verificat de voi "...), altii -mai bine cumpara ceva, altii vin cu o picatura care mai mult incurca sau trimit catre ceva prea complicat, altii -invervin doar asa ca sa-l puna in dificultate si sa-i arate cat de slab pregatit este si altii da,chiar ajuta si conteaza f mult. Reversul e clar,de ce sa fii ajutat? Pierdere de timp ,subiecte repetate pana la plictiseala sau persoana antipatica. Cum ar fi daca eu as fi "meserias"? GARANTAT LA FEL SAU MAI RAU,dar nu m-am putut abtine de la acest monolog si sper sa nu-mi aduca si alte ponoase alaturi de becul rosu care-mi insoteste postarile (am "calcat pe bec" cum ziceam in armata!) Sunt doar de cateva luni pe forum insa am citit mult ,am beneficiat de informatii f utile dar cred ca rolul meu cel mai potrivit ar fi acela de obsevator evitand subiecte personale. Cu stima Link spre comentariu
ratza Postat Ianuarie 14, 2023 Partajează Postat Ianuarie 14, 2023 Acum 5 ore, Costa a spus: sper sa nu-mi aduca si alte ponoase alaturi de becul rosu care-mi insoteste postarile Nu vă faceți griji, e doar un fel de insignă care arată activitatea. Link spre comentariu
Costa Postat Ianuarie 15, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2023 Inca mai am voie sa fiu aici? E bine. Nu vreau sa-mi fortez norocul dar mai am de adaugat. Pt.mine- posibil si pt altii ca mine-nu esti de meserie dar totusi doresti sa experimentezi montaje electronice . Ce optiuni sunt? Sa incerci singur cu sanse mici, sa intrebi aici pe forum cu sanse sa-ti expui "goliciunea cunostintelor din domeniu" ori sa cumperi un produs finit ori kit-uri cu sanse sa nu fie nimic "memorabil" ,doar inca un obiect in casa folosit ocazional. Doar atat? Sigur se poate mai mult. Lipsesc niste variante mai comerciale-ori deja sunt si nu am aflat. Adica vreau ceva construit de mine si optez sa gasesc un "indrumator de proiect" in anumite conditii bine definite si reciproc avantajoase. Ce ziceti ? Link spre comentariu
CornelM Postat Ianuarie 15, 2023 Partajează Postat Ianuarie 15, 2023 Primul montaj pe care l-am realizat la palatul copiilor, cercul de electronica, a fost licuriciul (circuit basculant astabil). Trebuie sa incepeti cu ceva simplu. Link spre comentariu
Stefan Postat Ianuarie 15, 2023 Partajează Postat Ianuarie 15, 2023 Acum 23 minute, CornelM a spus: Primul montaj pe care l-am realizat la palatul copiilor, cercul de electronica, a fost licuriciul (circuit basculant astabil). Trebuie sa incepeti cu ceva simplu. Pe un carton mai dur cu traseele din sarma. Link spre comentariu
Costa Postat Ianuarie 15, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 15, 2023 Inca o data mai simplu,stiti ca elevii apeleaza la meditatii nu-i asa? In loc sa discut pe forum ,discut in particular pt alegere schema si verificare sa fie fara greseli de proiectare,apoi verificare in simulator,apoi executie si verificare cablaj,apoi piese,executie,probe. Estimez ajutor necesar doar pt schema,cablaj si ceva intrebari nu-i cine stie ce... Mai sus Tehnium 2 1984,in simularea mea merita incercata. O schema asemanatoare cu cablajul gata facut si 50% treaba e rezolvata. Link spre comentariu
Costa Postat Ianuarie 22, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 22, 2023 Prezentari utile mie si poate si altor incepatori- IN LIMBA ROMANA : Legat de subiectul general al simulatoarelor in electronica aveti aici ceva bine facut. https://www.youtube.com/watch?v=CQRoM0jP2Mk Altul,introducere in MicroCap https://www.youtube.com/watch?v=-jUaG-YSg0o Testare amplificator in MicroCap https://www.youtube.com/watch?v=2JKwkMm4Sks Tot legat de simulare amplificatoare audio d-l Nostalgic a avut amabilitatea sa-mi explice despre starea "off" ( la o functionare normala) a tranzistorilor,diodelor ce au rolul de protectie finali. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum