Radel Postat Ianuarie 7, 2023 Partajează Postat Ianuarie 7, 2023 Salutare! Am o combină audio Samsung MM C430D. O am din 2014. De ceva timp, aproximativ 1 an și ceva intr-o boxă se aude mai încet față de cealaltă. Indiferent de sursa semnalului(Cd, tuner) se aude mai încet (cam 50 %) pe un canal. Am inversat boxele și se pare că este un canal (stâng) cu defect. Am desfăcut-o și m-am uitat pe placa de bază dar nu am văzut nimic ars sau umflat. Nu sunt electronist, mai mult de hobby aș dori s-o repar. As dori dacă se poate să mă ajutați cu un sfat, este o pasiune a mea, poate pot s-o repar singur. Am aparatura necesară (letcon) pentru a înlocui ceva dacă este cazul. Nu am observat niciun condensator umflat pe placa de bază (condensatori pe care-i bănuiesc eu că ar interveni pe partea de filtrare a amplificatorului. Aștept cu interes părerile și recomandările voastre. Mulțumesc. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 8, 2023 Partajează Postat Ianuarie 8, 2023 Dacă ar fi aşa simplu să depanezi în electronică... Doar în anumite cazuri un condensator electrolitic se umflă când e defect.De multe ori vizual poate arăta ,,ca nou,, şi să nu aibă deloc capacitate.Şi defectul tău aş zice cu mare certitudine că n-are treabă cu filtrarea alimentării, ci cu condensatori de pe căile de semnal audio.Defectul poate fi cauzat de un rezistor, un potenţiometru sau condensator deteriorate.Dar poate fi foarte greu să depistezi defectul chiar şi când ştii bine ce faci. Din cauza complexităţii schemei, nu-ţi recomand să mai umbli în ea, vei putea cauza defecte mai grave. Astfel de aparate complexe pot fi depanate doar de cei cu experienţă mare în electronică, trebuie să înţelegi bine ce face fiecare componentă şi să cunoşti regulile de electrosecuritate. Manualul de service se găseşte aici.https://elektrotanya.com/samsung_mm-c430d_mm-c430dxer.rar/download.html Link spre comentariu
adydep Postat Ianuarie 8, 2023 Partajează Postat Ianuarie 8, 2023 Combină împuțită,final în clasa D. Încearcă să schimbi cond. încercuite,poate rezolvi.Dacă nu le ai poți încerca-cu mare atenție- să încălzești fiecare cond în parte cu letconul și o picătură de sacâz.Unde se întărește audiția condul ăla e uscat(sau ca să te convingi în ansamblu că defectul e din cond. uscate,încălzești toată placa cu foenul,apoi dacă se întărește audiția te apuci de fiecare cond în parte cu picătura de sacâz fierbinte): Link spre comentariu
sla Postat Ianuarie 8, 2023 Partajează Postat Ianuarie 8, 2023 La cum arata placa acestui aparat ( piese SMD), probabilitatea ca un amator care nu a reparat niciodata aparate electronice sa reuseasca sa-l repare mi se pare egala cu zero. In schimb, e foarte posibil sa-l strici mult mai rau. Daca nu vrei sa egalizezi canalele din reglajul de balance ( banuiesc ca are asa ceva, chiar daca se realizeaza digital, in procesor, nu prin potentiometru clasic), atunci cel mai bine ar fi sa-l dai pe mana unui depanator profesionist... Link spre comentariu
sla Postat Ianuarie 8, 2023 Partajează Postat Ianuarie 8, 2023 (editat) Am vazut ca ai postat si la sectiunea de depanari si ai pus o poza cu placa. Tot acolo ziceai ca la casti sunetul este egal pe ambele canale. Este egal fiindca amplificatorul pentru casti este altul decat cel de putere, respectiv este facut cu integratul marcat in montaj cu IC7 (4556), partea de amplificare de putere este realizata cu 3 integrate si 4 tranzistoare ( in clasa D), adica o preamplificare facuta de un amplificator operational, IC13 (4560), doua integrate IC15 si 16 (IRS2092) si tranzistoarele JFET1-4. Semnalul audio trece de la preamplificator la amplificatorul de putere prin condensatoarele C127, respectiv C129 (10uF/16V). Faptul ca volumul difera la iesirea boxelor poate avea ca si cauza amplificarea defectuoasa la preamplificator, uscarea unui condensator din cele doua sau partea de amplificator de putere. Deoarece am zis ca este riscant sa lucrezi la acest aparat daca nu ai experienta ( raman la aceasta parere), singurul lucru pe care l-ai putea incerca ( riscant si asta daca nu lucrezi cu atentie) ar fi sa pui in paralel cu acel condensator de la intrare inca unul de 10uF/16V ( atentie la sens!), faci asta la un canal, apoi la celalalt ( fiindca nu se stie care este cu probleme). Astfel vei vedea daca creste volumul la boxe, respectiv se egalizeaza canalele. Am marcat pe placa tot ce ziceam mai sus: Editat Ianuarie 8, 2023 de sla Link spre comentariu
Juantonyo Postat Ianuarie 31, 2023 Partajează Postat Ianuarie 31, 2023 Mulțumesc foarte mult pentru soluție, este uimitor ce poate face o componentă minusculă. Am schimbat condensatorii ambelor canale, 127 și 129, în caz că celălalt se defectează pe viitor. Vă mulțumesc din nou foarte mult. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum