validae Postat Ianuarie 17, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2023 Sârma de bobinaj n-are cum rugini, că-i cupru masiv.Plus email... Dar fiind moale, îi trebuie un suport iar pentru asta voi căuta un tub PVC apropiat ca diametru, eventual mai dau ceva straturi de scoci, folie polietilenă, etc. Cum am promis, voi reveni cu poze când o fac.Chiar nu credeam că va fi aşa greu să fac o spirală de sârmă....până la urmă cred că iau un electrod de sudură, îl curăţ bine şi-l fac antenă. Link spre comentariu
ndor Postat Ianuarie 17, 2023 Partajează Postat Ianuarie 17, 2023 (editat) Poti sa folosesti ca suport o bucata de teava de polipropilena cu diametrul adecvat . Singura chestie , sa nu fie polipropilena cu insertie metalica. Folosesti conductor FY de 10 cum spune si @sesebe mai sus . Poate fi si mai subtire .Grosimea conductorului asigura rigiditatea si largimea de banda . Mai subtire ....banda mai ingusta . Peste ea se poate pune la final tub termo . Editat Ianuarie 17, 2023 de ndor Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 19, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2023 Hai că eram dator cu o imagine a antenei improvizate, azi reuşii s-o bobinez, cu sprijinul unui coleg care avea prin maşină nişte sîrmă de oţel de 2mm.Poza e de pe acoperişul unei locomotive hidraulice, asta se nimeri cel mai aproape de atelier, deşi e urâtă cu spume faţă de electrice.Dar o să pun o poză mai frumoasă pentru posteritate şi cu o electrică dotată astfel. Mai trebuie să-i trag o juma de PET de la un Borsec de 1,5L pe măciulie, ca să nu plouă pe minunăţie... Prima probă a fost un succes nesperat, mi-a răspuns cineva din turnul de control al gării, aflat la cel puţin 1,5km de locul unde mă aflam. Mulţumiri încă o dată colegului @ndor....rămân dator. Link spre comentariu
ndor Postat Ianuarie 19, 2023 Partajează Postat Ianuarie 19, 2023 (editat) Acum 5 ore, validae a spus: Prima probă a fost un succes nesperat, mi-a răspuns cineva din turnul de control al gării, aflat la cel puţin 1,5km de locul unde mă aflam. ... ... Daca merge....sa fie primit ! Totusi , din poze nu prea pare ok cum ai instalato . Este esential ca tresa cablului coaxial sa faca contact electric cat mai bun si ferm cu caroseria . Si cat mai scurt posibil . Pentru astfel de antene planul de masa este foarte important , iar pentru frecventa respectiva ar trebui sa fie de minim 1m patrat. In cazul de fata ar fi asigurat de caroseria locomotivei . Probabil ca se va auzi si la 20 km daca este totul facut ca la carte . Editat Ianuarie 19, 2023 de ndor Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 19, 2023 Partajează Postat Ianuarie 19, 2023 Pai daca turnul era la 1.5km.... Poate nu era nimeni pe receptie mai departe. A iesit fain, @validae. Sa-ti trimit subiectele pentru examenul de radioamator? Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 19, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2023 Acum 2 ore, ndor a spus: Daca merge....sa fie primit ! Totusi , din poze nu prea pare ok cum ai instalato . Este esential ca tresa cablului coaxial sa faca contact electric cat mai bun si ferm cu caroseria . Si cat mai scurt posibil . Pentru astfel de antene planul de masa este foarte important , iar pentru frecventa respectiva ar trebui sa fie de minim 1m patrat. In cazul de fata ar fi asigurat de caroseria locomotivei . Probabil ca se va auzi si la 20 km daca este totul facut ca la carte . Tresa e lipită de o cosă, iar cosa fixată cu şurub de suportul tubular, care la rândul lui e fixat cu şurub de pilon.Eu zic că e un contact destul de bun, având în vedere că antena nu e fixată ,,pentru totdeauna,, ci mai trebuie uneori şi înlocuită dacă e lovită de vegetaţia luxuriantă din unele staţii CFR... Dacă aş fi avut şi un SWR-metru care să meargă până la 150MHz, o ajustam cum puteam mai bine.Dar unul care să poată asta sare de 500 Lei din ce am văzut, alea de CB sunt mai ieftinele, dar inutile la frecvenţa asta.Laboratorul nostru radio nu mai are de nici unele, iar pe mine nu mă dau banii afară din casă ca să investesc şi-n scule performante.Deci fac ce pot ca să iasă bine... Oricum eu mă declar mulţumit de rezultat, scopul fiind o antenă ieftină şi uşor de făcut pe care să nu o regret prea tare când o vor doborî ceva crengi....75cm de sârmă neagră, un distanţor filetat şi o bucată de sticlotextolit se găsesc mai uşor. Iar bătaia de câţiva kilometri e absolut suficientă, scopul staţiei fiind de a comunica mecanicul în gări şi staţii cu turnul şi manevranţii.Nu de a realiza legături la mare distanţă.. Link spre comentariu
grosu99 Postat Ianuarie 19, 2023 Partajează Postat Ianuarie 19, 2023 Merg si alea de CB dar sunt prea sensibile linia de masura fiind mare.In rest nu cred sa fie probleme.Poti sa reglezi si cu unul de 30 de lei...sau cat o fi Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 19, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2023 Chestia e că voi face mai multe din astea, pe măsură ce se va alege praful de CFR Marfă, îţi dai seama că nu pot deranja un radioamator de fiecare dată ca să-mi dea SWR-metrul. Până la urmă îmi amintesc că mai demult era şi o vorbă de genul ,,meseriaşii se descurcă şi în lipsa mijloacelor,,. Link spre comentariu
string Postat Ianuarie 19, 2023 Partajează Postat Ianuarie 19, 2023 (editat) Bine că merge! Primul meu ”SWR”-metru low-cost a fost un bec de 24V /10W, în serie cu antena acordată pe luminozitatea maximă a becului, în emisie. La un eventual scurt-circuit becul are cam 50 Ohm. P.S. Stațiile radar militare (vechi, sute de Mhz) aveau pentru asta un ”ampermetru” cu termocuplu. Editat Ianuarie 19, 2023 de string Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum