Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antenă improvizată (simplă) pentru 146,2MHz

validae

Postări Recomandate

Am demontat deja antena originală şi am scos schema şi cotele ei.Problema e că are şi o bobinuţă de reglaj pentru acordare, plus un condensator fix de 22pF.Astea cer obligatoriu o carcasă protectoare, care complică realizarea practică.

Eu voiam o antenă cât mai simplă şi robustă (de genul celei pe care am fotografiat-o), care să nu aibă nevoie de elemente de reglaj LC suplimentare.Simplist vorbind, o sârmă cu o dimensiune calculată astfel încât să asigure o minimă performanţă atunci când nu există o antenă de rezervă disponibilă.Aceste staţii se folosesc de obicei doar în proximitatea gărilor, pentru comunicare cu turnul de control sau pentru comunicare între două vehicule apropiate, deci nu trebuie să ,,bată,, mai mult de 1km....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

16

• ndor

10

• grosu99

5

• 10CM

3

Top autori în acest subiect

Mulţumesc, eşti foarte amabil.Mai simplu de atât nici nu se putea.Exact aşa ceva voiam..

Link spre comentariu
Acum 23 ore, validae a spus:

...

@ndor Când ai timp, recalculează te rog antena monopol spirală pentru 146.2MHz.

Ai in in atasament cotele pentru 146.2 Mhz .

Diferentele nu sunt mari . Restul , paternul gain-ul ....etc, raman neschimbate .

146.2.txt

Editat de ndor
Link spre comentariu

Mulțumesc, când o fac o să pun poze.Sper să nu aibă mare influență că va fi montată în vârful țevii de fixare a vechii antene și nu la nivelul planului de masă al acoperișului...

Link spre comentariu

Sincer , nu stiu in ce masura poate  influenta ridicarea fata de planul de masa cu cativa cm .

As putea sa fac ceva simulari ,dar nu cred ca te ajuta cu ceva mai ales ca din ce inteleg nu e ceva critic acolo .

Oricum , din poze , chiar si pozitia unde este dipusa antena este proasta , in sensul ca se doreste a fi ceva omnidirectional dar este amplasata aproape de aerul conditionat si nu trebuie sa depaseasca inaltimea lui !!!

Ala o sa fie ca un reflector pentru antena . Sunt curios daca se va putea face legatura radio cu doua locomotive care au aerul intre ele dipus pe axa antenelor .

Ca un minim necesar pentru calibrarea antenei chiar pe locul de montaj ar fi bine sa folosesti un NanoVNA. Daca se poate .

Link spre comentariu

Situaţia din poza cu aerul condiţionat e un caz relativ rar, nu toate locomotivele au AC.

Întâmplarea a făcut ca ziua aia să trebuiască să verific aparatura de conectare la acea locomotivă, de aceea am făcut poza cu antena aflată lângă AC. Dar cele mai multe nu au aer condiţionat, iar antena e  degajată de obstacole.

Link spre comentariu

Spre ruşinea mea, nu am făcut-o încă.Nu găsesc o sârmă potrivită ca grosime (2,4mm), nici prea moale ca s-o îndoaie vântul, dar nici prea oţelită ca să nu poată fi spiralată.Am doar sârmă foarte oţelită care se rupe la îndoire ori îmi sare în ochi dac-o îndoi, ori sârmă ,,neagră,, moale de fâlfâie-n vânt.Mai caut....dar trebuie să extind căutarea prin depozite dedicate şi nu am la îndemână, başca e şi o perioadă foarte încărcată la serviciu, după sărbători...

Mă gândesc la o variantă, să bobinez antena cu sârmă de cupru pe un tub de PVC cu diametrul potrivit şi s-o ,,îmbrac,, într-un tub contractibil.Aşa ar fi şi solidă şi protejată de intemperii.Acum nu ştiu dacă dielectricul implicat nu modifică ceva parametri...

Link spre comentariu

Odată ce-o decălesc, trebuie recălită ulterior, altfel se face balegă.Găsesc eu undeva sârma potrivită, doar că n-am avut timp de căutat prin oraş....momentan am pregătit suportul antenei şi o ţeavă pe care s-o roluiesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări