Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O lume nebună,nebună...

Postări Recomandate

Acum 14 minute, draku a spus:

Cum ne garantezi ca nu au ajuns gardieni prin penitenciare?

Ii cunosti pe toti? Sau doar cativa? Nu cumva generalizezi?

Daca ai avut cowboy in clasa care au ajuns la SRI, mie mi-e clar de ce te uiti la filme (si intrebi de ele)....

Vorbesti din auzite ...

Sustin parerea lui @doru3160, ofiterii securitatii aveau la degetul mic orice ofiter de astazi, in orice domeniu vrei tu.

Pregatire profesionala, tact, responsabilitate, cultura, chiar si loialitate, asa prost directionata cum era...

Cu cei de la trupa, de la USLA, etc, era, intr-adevar, altceva....

Nu vreau sa se creada ca le iau apararea, dar am cunoscut indeaproape oameni de genul asta, atat inainte de 89 cat si dupa...

Si stiu ce vorbesc...

Pai ai raspuns tu singur: Pregatire profesionala, tact, responsabilitate, cultura

Sau crezi ca un gardian de penitenciar trebuie musai sa aiba calitatile de mai sus? :57

Stii ce nu inteleg eu: cum de ai cunoscut tu asemenea oameni inainte de '89. 

Si cu trupele USLA cum era? 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 1,1k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• merck

167

• BRANCA

163

• string

149

• doru3160

119

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Si eu am cunoscut cel putin un individ care a intrat in randurile Securitatii. Pe la mijlocul anilor '80 fusese repartizat dupa scoala profesionala la un santier din Iasi, ca lacatus-mecanic. Munca grea. A facut liceul la seral, a dat bacul, a dat examen la secu, a fost admis.

Au venit de la secu si i-au luat pe toti fostii lui colegi la intrebari, ca sa-i gaseasca bube in cap. Aia de la secu bagau strambe: ba ca ii place bautura, ba ca femeile, ba ca nu-stiu-ce. 

Cum fostii colegi il stiau de baiat cuminte, nu l-au gasit cu nimic.

Nu stiu ce a facut la apoi la secu.

Link spre comentariu
Acum 11 ore, merck a spus:

Pai ai raspuns tu singur: Pregatire profesionala, tact, responsabilitate, cultura

Sau crezi ca un gardian de penitenciar trebuie musai sa aiba calitatile de mai sus? :57

Stii ce nu inteleg eu: cum de ai cunoscut tu asemenea oameni inainte de '89. 

Si cu trupele USLA cum era? 

He he, ce-ti place sa rasucesti afirmatiile....ca un filosof....

Cosorul lui Moceanu a fost inventat de....Moceanu.... Nu?

:rade:

@norad:

Cand au venit de la "secu" sa puna intrebari, nu a fost neaparat pentru a-i gasi bube in cap. 

Aia era o activitate pentru a se asigura ca angajatul are un "comportament adecvat in familie si societate", ca sa ma folosesc de limbajul de lemn al vremii. 

Iar verificarile nu s-au oprit doar la locul de munca, cel mai probabil....

Se practica in cazul militarilor, atat la angajare cat si pe parcursul carierei, pentru a se asigura ca angajatul (inca) este o persoana care corespundea viziunii lor.

Dar sa nu mai poluam topicul, ca lumea de acum e mult mai nebuna....

PS

Poate ar fi mai bine ca un moderator sa stearga postarile astea offtopic...

Link spre comentariu
Acum 16 minute, draku a spus:

Dar sa nu mai poluam topicul, ca lumea de acum e mult mai nebuna....

Doar daca privim pe Elforum si vedem cum aceasta afirmație este tot mai adevărata. Astfel ca si un banal LED, tot mai adus in discuție de parca este a mai a @draku componenta, duce la discuții interminabile si certuri / supărări.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, draku a spus:

He he, ce-ti place sa rasucesti afirmatiile....ca un filosof....

Nu cred ca eu rasucesc afirmatiile, dar sa afirmi ca securisti recrutati (nu vorbesc de altii care au ajuns securisti pe alte filiere) au ajuns gardieni prin penitenciare pe timpul lui ceasca este mistocareala clara. Este din acelasi film cu afirmatii de genul : fosta nomenclatura moare de foame. 

Link spre comentariu
Acum 20 minute, merck a spus:

dar sa afirmi ca securisti recrutati au ajuns gardieni prin penitenciare pe timpul lui ceasca este mistocareala clara. 

Ba chiar le întorci cum îți vine bine. Ce spui tu e mistocareala de gradinita. Racolarea era una, și ce trecea de sita trierii din grămadă, era altceva. Da, cei la care faci referire ca nu erau inteligenti, rămâneau în straturile inferioare. Ce ajungea sus, erau indivizi cu calități și aptitudini deosebite. E ca la sport. Se fac racolari în masa, dar la performanta ajung doar câțiva. Nu e greu de înțeles, dar trebuie sa o întorci cum îți convine.

Link spre comentariu
Acum 17 ore, doru3160 a spus:

Ai văzut prea multe filme. De unde știi unde ajungeau cei selectați, după pregătire? Ca din cei selectati mai ieșeau și milițieni, sau gardieni prin penitenciare, asta e. Tot ce era de la locotenent în sus, nu erau așa cum îți închipui tu. Nu le fac reclama, dar am cunoscut câțiva oameni care după 89 am aflat ca au fost securiști, și crede-ma, nu erau deloc fără mama, fără tata.

Nu eu am facut afirmatia in bold (am citat ca sa se vada ce si cum). 

In plus vad ca acum si turnatorii sunt bagati in borcanul securistilor. Securistul nu este cel care se ducea la munca de lacatus, contabil sau profesor si incepea sa culeaga informatii! Faceti totusi o delimitare clara intre securisti si colaboratorim nu-i mai bagati in aceeasi oala. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Nu mai drege busuiocul. Se intelege clar ce am zis eu si ce ai interpretat tu ca fiind mistocareala. Am zis de atatea ori ca nu ma mai angrenez in astfel de discuții... nici cu tine, nici cu alții. 

Link spre comentariu

Cu Secu e clară treaba,se încurcă categoriile...Existau mai multe direcţii la Secu şi evident aveau cerinţe diferite de pregătire.

La Severin,la Vagoane,securistul a fost promovat dintr-un maistru,care apoi a făcut şcoala.La Apă grea securistul a fost "făcut" din inginer cu şcolarizare ulterioară.La Hidro nu ştiu ce avea securistul ca şcoală,da' era un tip cu o memorie formidabilă,extrem de inteligent!

În general selecţia personalului pentru Secu se făcea pe bază de calităţi individuale şi nivel de cunoştiinţe.La nivel de conducere se mai făceau promovări pe bază de relaţii,însă e clar că sistemul nu putea funcţiona eficient fără profesionişti adevăraţi.

Link spre comentariu

La Vagoane, Apa grea sau Hidro nu aveai nevoie de indivizi fara mama fara tata sau cowboy, ca eu de astia vorbeam. La contraspionaj, Directia a IV (contraspionaj la nivelul fortelor armate), Directia a V(securitate si garda = protectia demnitarilor), Directia de securitate interna, Directia a VI (anchete penale, aia care mangaiau cetatenii ajunsi la Secu') si de ce nu si aia de la USLA aveai nevoie de multi din cei fara mama fara tata sau cowboy. Este clar ca in ce am enumerat eu exista pericolul sa te scoli dimineata si sa nu mai apuci sa te culci acasa ci la 2 metri sub pamant. 

Astia de care vorbes eu erau racolati si formati de mici. Dupa ce ai bagat atata formare in ei nu cred ca apoi ajungeau gardieni prin penitenciare. Chiar daca sa zicem ca nu faceau fata tot prindeau un loc in structura Secu'. 

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 2 ore, BRANCA a spus:

În general selecţia personalului pentru Secu se făcea pe bază de calităţi individuale şi nivel de cunoştiinţe.La nivel de conducere se mai făceau promovări pe bază de relaţii,însă e clar că sistemul nu putea funcţiona eficient fără profesionişti adevăraţi.

Vaai, dar nici nu mai trebuie spus, s-a vazut tot timpul si mai ales in dec. 1989 aceasta eficienta!

Acum 2 ore, merck a spus:

Astia de care vorbes eu erau racolati si formati de mici.

In afara de ''se stie'' ce dovezi mai exista pentru asta?

...ce va mai plac conspiratiile si complicatiile!

Link spre comentariu
Acum 43 minute, Marele Savant a spus:

In afara de ''se stie'' ce dovezi mai exista pentru asta?

...ce va mai plac conspiratiile si complicatiile!

Despre practica de racolare din orfelinate pe timpul lui ceasca, pot sa iti spun ca stiu ...din familia mea. Deci practic ... stiu de la sursa. Un mebru al familiei a ramas fara servici timp de 3 ani din cauza acestui subiect (cand te opuneai sistemului nu primeai flori si felicitari) si in anii aia era cam dubios la varsta lui sa fie somer, insa nimeni nu-l mai angaja din cauza dosarului. Ai prins acele vremuri deci iti poti imagina un om pana in 40 de ani cu un copil la scoala, care nu pleaca dimineata la servici si nu vine seara de la servici cum este privit de vecinii de bloc. 

Si sa-ti mai spun ceva: dupa revolutie, sri-ul a continuat aceasta practica desi normal trebuia sa inceteze. Cei de dupa revolutie care s-au ocupat de asa ceva, sunt astazi "tineri" pensionari si mai au multa pensie de mancat pana vor da coltu'! Crezi ca le convine sa afle lumea ce au facut in cariera lor? 

Link spre comentariu

Din Securitatea de "ieri" s-a format SRI-ul de azi...Evident că o parte de personalul moştenit dinainte de '89 a fost pensionat sau disponibilizat.

Iar privitor la faptul că nu au fost capabili vreau să punctez că Ceauşescu a fost dat jos cu largul lor concurs!

Probabil tot "incapabili" erau şi cei care făceau spionajul în Vest,de se zicea că RO avea cel mai eficient serviciu din Est,la capitolul ăsta...

Nu mai vorbesc că toate serviciile de import-export aveau personal format de Secu...Despre Isărescu şi alţi specialişti ai BNR se spune că au fost "crescuţi" de Secu...De asta am spus că nu trebuie băgaţi toţi securiştii în aceiaşi oală,au fost şi cadre bine pregătite!

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări